04 Temmuz 2011 07:30

CHP’li muhalifler kurultay taleplerini geri çekti

CHP’de seçimin ardından kurultay talep eden parti içi muhalif kesim, yemin krizi dolayısıyla olağanüstü kurultay taleplerini geri çekti. CHP Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, yemin krizi dolayısıyla partinin bir bunalıma sürüklendiği kaygısını taşıdıklarını ifade ederken, bu süreçte yeni bir tartışma ortam

CHP’li muhalifler kurultay taleplerini geri çekti
Paylaş

Seçim öncesi milletvekili adayı olmak için görevlerinden istifa eden ve daha sonraki süreçte görevlerinden alınan bazı CHP’li eski İl Başkanları, Ankara Gordion Otel’de bir basın toplantısı düzenledi. Olağanüstü kurultay için imza veren delegeler adına konuşan CHP Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, kurultay toplanmasını isteyen delegeler adına oluşturulan komisyonun, Türkiye’nin ve CHP’nin içinde bulunduğu özgün koşullar nedeniyle dün bir toplantı yaptığını kaydetti. Bu toplantıda ortak bir değerlendirmeye vardıklarını açıklayan Akdoğan, oluşturulan metni okudu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP örgütünün özverili çalışmalarına karşın 12 Haziran genel seçimlerinde partinin beklediği sonucu alamadığını, ortaya çıkan sorunları çözmek için olağanüstü kurultayın bir çıkış yolu olarak düşünüldüğünü ifade eden Akdoğan, “Kurultay isteği, CHP’nin politikalarını değiştirmeye çalışan anlayışlara karşın partimize gerçekten katkı koyacak, güç verecek, omuz verecek, partimizi her alanda güçlendirecek, geçmişine, tüzüğüne, programına ve daha ötesinde ilkelerine, değerlerine sahip çıkan nitelikli kadroları Parti Meclisi’ne seçip gelecek yerel seçimlerde iktidar yolunu açmak için kurultay delegelerimizin talepleri doğrultusunda oluşmuştur” diye konuştu.
Akdoğan ayrıca, “6 Temmuz 2011 Çarşamba günü imzalar kurultay toplanacak sayıya ulaşmış olacaktır” dedi.

‘İMZALARI KORUYACAĞIZ’

Cumhuriyetin kuruluşunda temel harcı olan, savaş yıllarında bile ulusun tek temsilcisi TBMM’yi çalıştıran CHP’nin, milletvekillerinin yemin etmemeleri nedeniyle haklı-haksız eleştirilerin hedefi olduğunu belirten Akdoğan, “Halkımızın oylarıyla seçilmiş iki milletvekilimizin artık mahkumiyetin parçası olmaya başlamış olan tutukluluklarının kaldırılarak TBMM kürsüsünde and içmeleri altını çizerek önemsediğimiz bir konudur. Ama geçici de olsa aksama ve olanaksızlık varsa bu durumu ön mesele yapmak ve tüm milletvekillerinin yemin etmemesini önermek ve uygulatmak çok tartışılacak bir husustur” diye konuştu.

Bazı CHP’li yöneticilerin verilen imzalardan geri çekmeler olduğu şeklindeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Akdoğan, “Bu aşamada CHP yöneticilerinin yaşanan yemin krizine, önümüzdeki günlerde sağlıklı bir çözüm bulmada kurultay isteğinin engel olduğu limanına sığınmamak için toplanmış ve üç gün içinde rahatlıkla tamamlanacak olan Parti Meclisi seçimli olağanüstü Kurultay çağrı imzalarını genel merkeze vermeyeceğiz” dedi.

Parti içi demokrasinin daha sağlıklı işlemesi için “her türlü baskı, tehdit, vaat ve engellere rağmen” kurultay için imza veren delegelere teşekkür eden Akdoğan, imzaları “kendi onurları gibi” koruyacaklarını ve başkalarıyla paylaşmayacaklarını bildirdi.

Akdoğan, yemin krizinin aşılmasının ardından hem seçim öncesi çalışmaları hem de yemin krizinin yarattığı sıkıntıları konuşmak için Parti Meclisi’ni kurultayı olağanüstü olarak toplaması kararını almaya çağırdı.
Yemin krizi yaşanırken yeni bir tartışma ortamı yaratmak istemedikleri için kurultay isteklerini geri çektiklerini belirten Akdoğan, kriz aşıldıktan sonra kurultay yapılması seçeneğini Genel Merkez’in takdirine bıraktıklarını dile getirdi. (ANKARA)


İMZALAR

Akdoğan’ın okuduğu metnin altında ise şu imzalar yer aldı: CHP’li Adıyaman eski İl Başkanı Ali Murat Bilgiç, Aydın eski İl Başkanı Tunç Aytur, Ankara eski İl Başkanı Ali Yıldızlı, Balıkesir eski İl Başkanı İrfan Barış, Bilecik eski İl Başkanı Erdoğan Tüfenkçi, Bursa eski İl Başkanı Gürhan Akdoğan, Erzurum eski İl Başkanı Tuncer Aktaş, Gaziantep eski İl Başkanı Hasan Öztürkmen, Karabük eski İl Başkanı Erdoğan Dinçel, Kars eski İl Başkanı Çetin Bilgir, Kayseri eski İl Başkanı Enver Özdemir, Kırıkkale eski İl Başkanı Aliye Gündüz, Konya eski İl Başkanı Orçun Güney Çalık, Kocaeli eski İl Başkanı Ferhan Şensoy, Kütahya eski İl Başkanı Ali Rıza Muslu, Şanlıurfa eski İl Başkanı Yusuf Köse, Tokat eski İl Başkanı Feramuz Şahin, Uşak eski İl Başkanı İsmail Demirel, Van eski İl Başkanı İbrahim Halil Kartal ve Zonguldak eski İl Başkanı Osman Yayla.

ÖNCEKİ HABER

‘Katillerden hesap sorulsun’

SONRAKİ HABER

Haber-İş’in yeni başkanı Veli Solak oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...