08 Eylül 2014 20:53

Mendel ve Çatalhöyük sergide

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 10-14 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak olan 2014 Avrupa Arkeologlar Birliği Kongresi vesilesiyle iki büyük sergi düzenliyor.

Mendel ve Çatalhöyük sergide
Paylaş

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 10-14 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak olan 2014 Avrupa Arkeologlar Birliği Kongresi vesilesiyle iki büyük sergi düzenliyor: 10-21 Eylül’de İTÜ Taşkışla Kampüsünde düzenlenecek olan Çatalhöyük Sergisi ve 11 Eylül-11 Ocak arasında, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenecek olan Mendel-Sebah: Müze-i Hümayun’u Belgelemek Sergisi.

MENDEL’İN KATALOĞU

Mendel-Sebah: Müze-i Hümayun’u Belgelemek Sergisi, Arkeolog Gustave Mendel’in Müze-i Hümayun’un (Arkeoloji Müzesi) zengin koleksiyonlarını belgelemek için hazırladığı 1860 sayfalık kataloğun hikayesini anlatıyor.
Gustave Mendel, 9 yıl çalıştığı Arkeoloji Müzesi’nin koleksiyonlarını belgeleyen bir katalog hazırlar. Mendel’in hazırladığı bu katalog, diğerlerine göre çok daha kapsamlı ve ayrıntılıdır. Katalog aynı zamanda sistematik bir şekilde resim kullanılarak hazırlanmıştır. Neredeyse her eser için verilmiş olan ayrıntılı çizimler ise dönemin en önemli fotoğrafçılarından Sebah & Joaillier stüdyosunun çekimlerine dayanarak, Georges Payraud tarafından gerçekleştirilmiştir.
Prof. Dr. Edhem Eldem’in küratörlüğünde hazırlanan sergi, müzenin belleğini oluşturan en önemli araçlardan biri olan bu kataloğun hikayesini anlatmak için basit bir kurguyla hazırlandı. On adet eser, cam negatifleriyle fotoğrafları, fotoğraftan elde edilen çizimleri ve katalogdaki yazılı tanımlarıyla birlikte sergilenecek. Bunlara ilaveten gerek eserlerin bazılarının diğer kaynaklardaki yansımaları, gerekse eserlerin fotoğraflanması ve kataloğun hazırlanmasına ilişkin özgün belge ve bilgiler de ziyaretçilere sunulacak.

ÇATALHÖYÜK’Ü YENİDEN KEŞFETMEK

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Çatalhöyük kazı ekibiyle beraber hazırladığı Çatalhöyük Sergisi, uluslararası ziyaretçilere yeni çıkan önemli buluntuların fotoğrafları ve güncel bilgilerle Çatalhöyük’ü tekrar keşfetme imkanı sunuyor. Sergi, “9000 yıl önce Çatalhöyük’te Yaşam”, “Mellaart’tan Bugüne Kazı Tarihçesi” ve “Çatalhöyük’te Bugün” başlıkları altında  üç eksenden oluşuyor.

1950’li yılların sonlarında James Mellaart tarafından  keşfedilen Çatalhöyük, 1961-1965 yılları arasında 4 sezon boyunca yine James Mellaart tarafından kazılmıştır. 1993 yılında yeniden başlayan ve günümüze kadar devam eden kazılar, Stanford Üniversitesi’nden Ian Hodder başkanlığında uluslararası bir ekip tarafından yürütülmektedir. Yapılan kazılar sonucu dünyanın en eski Neolitik yerleşimlerinden biri olduğu anlaşılan Çatalhöyük’te, kültür tarihine ışık tutan duvar resimleri, mimari kalıntılar, günlük ve dinsel yaşam hakkında bilgiler sunan çok sayıda tarihi eser açığa çıkarılmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘La Traviata’, Aspendos’ta

SONRAKİ HABER

Aileler İmralı\'dan döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...