08 Eylül 2014 20:31

Putin ile Poroşenko, barışçıl çözümü görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Putin ile Poroşenko, barışçıl çözümü görüştü
Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği belirtildi.

Görüşmenin doğu Ukrayna'da varılan ateşkes anlaşmasına dair olduğu aktarıldı. İki liderin, barışçıl bir çözüm için atılacak adımlar üzerine görüştüğü ifade edildi. Kremlin'den yapılan açıklamada görüşmeye ilişkin ayrıntı verilmedi.

REHİNE TAKASI BAŞLADI

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, milis güçlerin ateşkesin ilanından bu yana 1200 rehineyi serbest bıraktığını açıkladı.

Doğu Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı stratejik kent Mariupol’u ziyaret eden Poroşenko, “Ateşkesten bu yana milis güçlerin elinde bulunan 1200 rehinenin serbest bırakılmasını sağladık. Diğer 853 rehinenin de bu hafta sonuna kadar serbest bırakılmasını bekliyoruz…” dedi.

Kentin savunmasının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Poroşenko, kontrol noktalarına saldırı yapılarak kendisinin bölgeye yönelik ziyaretinin engellenmeye çalışıldığını kaydetti.

Bölgede çatışma seslerini duyduğunu, Mariupol’a yapacağı ziyaretin milis güçler tarafından da bilindiğini hatırlatan Ukrayna Cumhurbaşkanı, “Biz doğru olanı yapıyoruz. Bizim onlardan korkmadığımızı göstermemiz gerekiyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın mekanı burası” dedi.

Poroşenko’nun basın merkezinden yapılan açıklamada ise bölgenin kimseye verilmediğini, Cumhurbaşkanı'nın yerel halkla görüşmeler yaptığını ifade etti.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuryeti Başbakan Yardımcısı Andrey Purgin de karşılıklı olarak 700’şer kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.

Minsk’te 5 Eylül’de gerçekleşen Temas Grubu toplantısında ateşkes konusunda anlaşma sağlanmış ve 12 maddelik protokol kabul edilmişti. Buna göre esirlerin takası, askeri birliklerin şehir merkezlerinin dışına çıkarılması ve bölgeye insani yardımların ulaştırılması planlanıyor. Ateşkesin denetimi için de AGİT temsilcileri görev alacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak\'ta İbadi\'nin kabinesi onaylandı

SONRAKİ HABER

Büyük İskender\'in mezarını kadın heykeller mi korudu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...