08 Eylül 2014 17:11

Ankara'daki salgının sebebi Kızılırmak mı?

Son haftalarda Ankara’da birçok vatandaş yoğun mide bulantısı, kusma, ishal gibi sebeplerle hastanelere başvuruyor. Meslek örgütleri, geçtiği yol boyunca atık sularını toplayan Kızılırmak suyunun Ankara şebeke sularına karıştırıldığına dair bulgular bulunduğunu belirtti.

Ankara\'daki salgının sebebi Kızılırmak mı?
Paylaş

Son haftalarda Ankara’da birçok vatandaş yoğun mide bulantısı, kusma, ishal gibi sebeplerle hastanelere başvuruyor. Meslek örgütleri, geçtiği yol boyunca atık sularını toplayan Kızılırmak suyunun Ankara şebeke sularına karıştırıldığına dair bulgular bulunduğunu belirtti. Uzmanlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunu konuya ilişkin açıklama yapmaya çağırdı.

Ankara Tabip Odası (ATO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Çevre Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubeleri, konuyla ilgili ATO’da ortak basın açıklaması yaptı. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Çetin Atasoy Ankara’da birçok vatandaştan musluk sularının kokulu ve bulanık aktığı yönünde yakınmalar geldiğini belirterek, ağustos ayından bu yana ishal vakalarında belirgin bir artış olduğunu söyledi.

İshal artışlarının kesin nedenlerine dair araştırmalar yaptıklarını dile getiren Atasoy, oda olarak halk sağlığı kurumlarına yazılı başvuruda bulunup, görülen ishal vakalarının sayısını geçmiş yıllarla karşılaştırmalı olarak talep ettiklerini ifade etti.

Atasoy, yetkililere bir an önce konuyla ilgili açıklama yapması, yapılan bir çalışma varsa bunun kendileri ve kamuoyu ile paylaşılması çağrısında bulundu.

‘MUSLUKTAN NE AKIYOR?​’

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Erkin Etike ise suyun rengiyle ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, yaptıkları araştırmalar sonucunda Kızılırmak suyunun Ankara şebeke suyuna verildiğine dair bulgulara ulaştıklarını ifade etti. Kızılırmak suyunun aşırı sülfatlı olduğunu aktaran Etike şunları söyledi: “ASKİ’nin kendi yayımladığı verilere göre bu yıl sulardaki sülfat oranının beş misli arttığı görülmektedir. Kızılırmak suyunun içme ve kullanma suyu olarak kullanmaya elverişli olmadığı geçmişte DSİ raporu tarafından ispatlanmıştır. Ankara’da temiz ve bol su kaynağı olan Işıklı-Gerede sistemi tercih edilmemiş buna karşı halk Kızılırmak suyuna mahkum edilmiştir. Biz meslek örgütleri olarak Türkiye Halk Sağlığı Kurumu raporlarını açıklamaya davet ediyoruz.”

HALK MUSLUKLARDAN TEMİZ, SAĞLIKLI, UCUZ SU İÇMELİDİR

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu da, “Meslek odaları olarak biz şunu sormak istiyoruz. Eğer Ankara suları içmeye elverişli sularsa neden Orman ve Su İşleri Başkanlığında, ASKİ’de, Sağlık Bakanlığının bütün katlarında damacana su kullanılıyor? Siz içme suyu olarak musluk suyu kullanmıyorsunuz ve halka suyun temiz olduğunu iddia ediyorsanız bu vicdanlara sorulması gereken bir sorudur” diye konuştu. Bozoğlu ayrıca damacana su kullanımının artırılmasını değil musluklardan temiz, sağlıklı ve ucuz su verilmesini istediklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de 5 bin ALS hastası var

SONRAKİ HABER

Şirkete karşı işçi barikatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa