08 Eylül 2014 14:10

İnşaat işçileri TEM'i trafiğe kapattı, talepleri kabul edildi

Halkalı Temapark Mesa Blokları şantiyesinde çalışan işçiler şantiyedeki koşullara tepki göstermek amacıyla TEM otoyolunu trafiğe kapattı. İnşaat malzemelerini yakarak eylem yapan işçiler, 'Biz bu şartlarda çalışmak zorunda mıyız. Yemeklerimizden böcek ve kurt çıkıyor' dediler.

İnşaat işçileri TEM\'i trafiğe kapattı, talepleri kabul edildi
Paylaş

Halkalı'da Temapark Mesa Blokları inşaatında çalışan işçiler, çalışma şartlarını protesto ederek ateş yakıp yolu trafiğe kapattı. Yedikleri yemekten kurt çıktığını söyleyerek eylem yapan işçiler, "Biz bu şartlarda çalışmak zorunda mıyız. Yemeklerimizden böcek ve kurt çıkıyor.” dedi.

TEM otoyolunu trafiğe kapatarak inşaat malzemelerini yakan işçilerin eylemi yaklaşık 1 saat devam etti. İşçiler daha sonra şantiyeye geri dönüp eşyalarını alarak iş bıraktı.

Şantiyede elektrik işçisi olarak çalışan Emrullah Güneş, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı: “Yemekte bir arkadaşımızın tabağından kurt çıktı. Sonuçta biz de insanız, kendileri gittiğinde 10-15 çeşit yemekleri var. Hafta sonları burada ızgara yapıyorlar. Biz de işçiler baka baka gidiyoruz. Sonuçta onlar da insan biz de insanız.” 

İŞTE İNŞAAT İŞÇİLERİNE REVA GÖRDÜKLERİ KURTLU YEMEK

İşçilerden Faruk Gülek ise yediği yemekten dolayı hastalandığını ve ilaç tedavisi gördüğünü söyledi. Gülek, “Yemek yiyorum rahatsız oluyorum. 5 farklı ilaç kullanıyorum.” dedi. 

İşçilerin değerinin sıfır olduğunu söyleyen Yusuf Özdemir ise yaşanan sıkıntılarda firma yetkililerinin ihmali olduğunu söyledi. İş güvenliği semineri verildiğini aktaran ancak uygulamanın olmadığını ifade eden Özdemir şöyle konuştu: “İş güvenliğinde yemekhanenin hemen yanında dışarda 30-40 tane tüp bulunuyor. Bunları söyledik, bunlardan biri patlasa burada çok kişi ölür.”

İşçiler eylemlerini sonlandırdıktan sonra şantiyeye geri döndü. İş bırakan işçiler, eşyalarını alarak şantiyeden ayrıldı.

İşçileri daha sonra aralarında HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un da aralarında olduğu HDP heyeti ziyaret etti. İşçiler 10 kişilik bir komite belirleyerek işverenle masaya oturdu.

TemaPark proje müdürüyle patron adına yapılan görüşmenin sonucunda işçilerin iş koşullarının düzeltilmesi için hazırladığı protokol tutanak haline getirilip kabul edildi.

PROTOKOLDE NE VAR?

Protokole göre işçilerin birikmiş alacakları 25 Eylül tarihine kadar kendilerine verilecek. Yine protokol doğrultusunda şantiyede soğuk su sebilleri iki katına çıkartılacak, kesilen ayakkabı, eldiven, baret paraları işçilere iş bitiminde geri verilecek. Şirketin sigorta primlerini de eksiksiz yatırmayı taahhüt ettiği protokolde, kantinde uygulanan fahiş fiyat uygulaması 1 gün içerisinde dışarıdaki marketlerdeki fiyatlara göre belirlenecek, yemekhanede hijyenik koşullar 10 gün içerisinde oluşturulacak 10 güne kadar ek tedbirler alınacak. Protokolde işçi güvenliği ile ilgili işçilerin şantiyede görevli uzmanlara bildirdiği sorunlar giderilecek, işçilerin uyarılarının dikkate alınmaması durumunda işçiler iş bırakma hakkında sahip olacak. Protokole göre patron, kurulan işçi komitesini de işçiler adına görüşmelerde yetkili kabul edecek. 

 

 

TORUN CENTER'DA EYLEME POLİS ENGELİ

Öte yandan, İnşaat İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Adnan Akyol, Torun Center şantiyesinde yaşanan iş cinayetini kınamak için Taksim Meydanı'na yürüyüş yapma kararı almalarının ardından şantiyede çalışan 40 işçinin dışarı çıkmalarına izin verilmediğini, bazı işçilerin ise ücretleri verilerek memleketlerine gönderildiğini açıkladı.

İnşaat İşçileri Sendikası üye ve yöneticilerinin 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin meydana geldiği Torun Center şantiyesi önündeki bekleyişi devam ediyor. İşçilere DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve sendika temsilcileri de destek veriyor. Polis tarafından girişine barikat kurulan şantiye önünde açıklama yapan İnşaat İşçileri Sendikası Başkanı Mustafa Adnan Akyol şantiyede çalışan işçilerle birlikte iş cinayetini protesto etmek için Taksim'e yürüyeceklerini açıklamalarının ardından şantiyede çalışan 40 işçinin şantiye içinden dışarı çıkmalarına izin verilmediğini bazı işçilerin ise ücretlerinin verilerek memleketlerine gönderildiğini açıkladı.

Akyol, "Aldığımız karar doğrultusunda Taksim'e kadar yürüyecektik. Bunu söyledikten sonra taşeron ve patronlar tarafından arkadaşlarımız şantiye içinde abluka altına alındı. O saatten bu saate kadar abluka altındalar. Arkadaşlarımızın bazılarının ücretleri ödenip bazıları da ücretleri ödenmeden gönderiliyorlar. Şu an içeride 40 arkadaşımız dışarı çıkıp basın açıklaması yapmak istiyorlar. Ancak onlara da izin verilmiyor. Onları da arabaya bindirip gönderecekler" dedi. İnşaat işçileri sendikası üyelerinin şantiye önündeki bekleyişi devam ediyor. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Başsavcı, asansör faciasına dair açıklama yaptı

SONRAKİ HABER

Bulanık\'ta bir kadın eşi tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...