08 Eylül 2014 09:52

Asansör firması: İşletme sorumluluğu Torunlar'da

Torun Center inşaatında 10 işçinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili asansör firması Geda-Majör Limited şirketi açıklama yaptı. Açıklamada, sözleşme uyarınca asansörlerin montajı, periyodik bakımı, onarımları ve demontajından sorumlu oldukları belirterek, sistemin işletmesinin sözleşme kapsamında olmadığını bildirildi.

Asansör firması: İşletme sorumluluğu Torunlar\'da
Paylaş

Mecidiyeköy'de yapımı süren Torunlar GYO-Torun Yapı ve Kapıcıoğlu firmasına ait çok katlı binada 6 Eylül Cumartesi günü meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili asansör firması Geda-Majör Limited şirketi açıklama yaptı. Açıklamada, sözleşme uyarınca asansörlerin montajı, periyodik bakımı, onarımları ve demontajından sorumlu oldukları belirterek, sistemin işletmesinin sözleşme kapsamında olmadığını bildirildi. 

Geda-Majör Limited Şirketi, mesai saatleri içinde iki uzman personelin sürekli olarak inşaat alanıda bulunduğunu ancak kazanın Cumartesi günü ve mesai dışında olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Torunlar GYO-Torun Yapı ve Kapıcıoğlu Ortaklığı tarafından Mecidiyeköy’de yapımı süren çok katlı binada 6 Eylül 2014 Cumartesi günü saat 19.45’te meydana gelen ve 10 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan elim asansör kazası dolayısıyla fevkalade üzgünüz. Hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına başsağlığı ve sabır dileriz.

Asansörleri proje ortaklığına kiralayan Geda-Majör Limited Şirketi, inşaat sektöründe yük ve insan taşıma asansörleri, dış cephe işlemleri için vinç ve platformlar üreten bir Türk-Alman ortak şirketidir. Almanya’da 80 yıldır inşaat sektöründe hizmet veren GEDA ile yüksek binaların dış cephe işlemleri için platformlar üreten Majör, 2012 yılında uzmanlıklarını birleştirerek eşit hisseli ortaklığı kurmuştur.

Torunlar GYO-Torun Yapı ve Kapıcıoğlu proje ortaklığı ile Geda-Majör arasında 31 Mayıs 2013 tarihinde insan ve yük taşıma asansörleri kiralama sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme sonrasında parçalarının tamamı Almanya’dan ithal edilen asansörler, şantiyede kiracı tarafından gösterilen yere kurulmuş, eksiksiz ve hasarsız çalıştığının kontrolleri yapıldıktan sonra bir tutanak ile proje ortaklığına teslim edilmiştir.

Anılan sözleşme uyarınca şirketimiz Torunlar İnşaat’a kiralanan asansörlerin güvenli şekilde montajı, periyodik bakım/onarımları ve demontajından sorumludur. Asansör sisteminin işletilmesi ise sözleşme kapsamında değildir.

Sözleşme kapsamındaki bu periyodik bakım hizmeti için iki uzman personelimiz mesai saatleri içinde sürekli inşaat alanında bulundurulmaktaydı. Cumartesi günü ve mesai saati dışında meydana gelen bu kazanın oluş şekli hakkında şu aşamada bir bilgimiz bulunmamaktadır. Savcılık soruşturmasının sonucunu bizler de beklemekteyiz.”

MMO: ASANSÖR RAPORU 30 AĞUSTOS'A KADAR GEÇERLİYDİ

İSTANBUL TABİP ODASI 4 AY ÖNCE UYARMIŞTI

İŞ GÜVENLİĞİ FİRMASI DA AÇIKLAMA YAPTI

Öteyandan, Torun Center'ın iş güvenliğini sağlayan Nitelikli Cevaplar Akademisi İş Sağlığı Güvenliği Eğitim, Çevre, Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.'nin de kazaya ilişkin  açıklama yaptı. "06.09.2014 günü İstanbul'da yaşanan ve 10 emekçimizin yaşamını yitirdiği elim olay sebebiyle derin bir üzüntü içindeyiz. Kazada ölenlere Allah'tan rahmet, onların yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz" diye başlayan açıklamada şöyle denildi:

"Meydana gelen elim olaya ilişkin olarak öncelikle şu hususu belirtmek isteriz ki, yargıya intikal eden konu hakkında adli makamlar tarafından başlatılan soruşturma halen devam etmektedir ve şirketimiz tarafından sorumluların ortaya çıkarılması konusunda adli mercilere her türlü destek verilmektedir.

Şirket olarak üzerinde durmak istediğimiz bir başka husus ise şudur: Bu müessif kazanın ardından birçok tepkinin oluşması, kazanın nedenlerinin aydınlatılması için çağrıda bulunulması ve benzeri iş kazalarının yaşanmaması için önlemler aranması son derece doğal bir durumdur. Ancak bu tür iyi niyetli çabalar sürdürülürken kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi de asgari vicdan ölçülerinin gereğidir. Bu süreçte, şirketimizle ilgili sayıca az da olsa birtakım yanlış ve gerçek-dışı açıklamanın yapıldığı müşahede edilmiştir."

"1- Şirketimizin, 301 emekçinin ölümü ile sonuçlanan ve kamuoyunda 'Soma Kazası' olarak bilinen elim olayın işveren firması ile bir iş ilişkisi bulunmamaktadır. Daha açık bir ifadeyle, şirketimizin; elim olayın meydana geldiği kömür madenlerinin veya aynı işverene ait ülkemizdeki diğer kömür madenlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapsamında veya herhangi bir sözleşme kapsamında bu işverenliğe vermiş olduğu bir hizmet kesinlikle söz konusu değildir.

2- Başından sonuna kadar iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürüttüğümüz Spine Tower Residence inşaatı projesi, Soma kazasında adı geçen işverenliğin 'ortak olma' suretiyle ilgili olduğu bir inşaat yatırım projesidir. Kaldı ki Spine Tower Residence inşaatı projesi, iş sağlığı ve güvenliği yönünden herhangi bir ölümlü veya ciddi yaralanmalı iş kazası olmadan bitirilmiştir.

3- Şirketimiz kurulmuş olduğu günden itibaren tüm iş ve faaliyetlerinde üzerine düşen tüm yükümlülükleri eksiksiz ve yasaların öngördüğü çerçevede yürütmüştür. Şirketimizin yürüttüğü faaliyetlerdeki titiz iş yapma kültürü ve becerisi ile insan sağlığına ve onuruna verdiği önem de sektör nezdinde yakından bilinmektedir. Bu çerçevede, sosyal medya ile yazılı ve görsel basında şirketimiz hakkında ortaya atılan, şirketimizin itibarını zedeleyici bir nitelik taşıyan ve gerçeği hiçbir surette yansıtmayan tüm haksız ve mesnetsiz iddiaları reddediyoruz."

ÖNCEKİ HABER

Gürültü yaptı diye 2 kardeşi öldürüp 1\'ini yaraladılar

SONRAKİ HABER

Birinci sınıflar için ders zili çaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa