08 Eylül 2014 06:00

Vardiya amirliği örgütlülüğü zayıflatıyor

İskenderun Demir Çelik Fabrikası, 22 temmuz ve 4 ağustos tarihinde iki grup şeklinde toplam 320 teknik öğretmen işe aldı. Daha önce posta başı kadrosunda çalışan ve sendikalı olanlar artık vardiya amiri ve vardiya yardımcısı statüsünde çalışıyorlar.

Vardiya amirliği örgütlülüğü zayıflatıyor
Paylaş

Halil İMREK
Hatay


İskenderun Demir Çelik Fabrikası, 22 temmuz ve 4 ağustos tarihinde iki grup şeklinde toplam 320 teknik öğretmen işe aldı. Daha önce posta başı kadrosunda çalışan ve sendikalı olanlar artık vardiya amiri ve vardiya yardımcısı statüsünde çalışıyorlar. İsdemir’de örgütlü Çelik-İş, vardiya amirlerinin sendikaya üye olmaları önünde bir yasal engel olmadığını söylese de gelinen noktada vardiya amirlerinin hiç biri sendika üyesi değil.  
Yeni işe alınanlar A Kadro (A Personel) olarak çalışacak. Yani yönetim kadrosunda yer alan idari ve teknik personel olacaklar. Bunlar mühendis, tekniker, teknik öğretmen, muhasebe, bilgi işlem, insan kaynakları ve benzeri bölümlerde çalışıyorlar.

PATRON FORMEN İSTİYORDU

Daha önce İsdemir’de posta başılar vardı. Posta başılar sendikalıydı. Ancak geçtiğimiz dönem yaşanan grevden sonra posta başı uygulaması kalktı. Grev öncesi İsdemir yönetimi posta başı uygulamasını kaldırılıp yerine formenlik koymak istemişti. Sendikalı olan posta başlarını formen yapıp idari kadroya almak ve sendikasız yapmak istiyordu. Bu uygulama greve çıkmanın önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyordu. Formenlik uygulaması sendikayı zayıflatmanın bir aracı olarak kullanılmak isteniyordu. Üretim içerisinde her posta başı 5 ile 15 işçiden sorumlu ve işçinin ilk amiri durumundaydı ve sendika posta başı ile aşağıda güçlü oluyordu.
Grevden sonra sendika bu konuda taviz verdi. Sendika formenliği kabul etmediklerini, vardiya amirliğini kabul ettiklerini açıklasa da pratikte işverenin istediği uygulama oldu.
İsdemir’de grev öncesi 506 posta başı çalışıyordu. Bunların ancak 200 kadarı vardiya amiri olabildi. Vardiya amiri olamayan diğer posta başılar işçiliğe döndü. Sendika işçiliğe dönen işçilerin aslında “Usta işçi” olduğunu belirtmişti. Postabaşı statüsü ellerinde alınan ve vardiya olamayan işçiler, kendilerinin düz işçi olarak çalıştıklarını, hiçbir etki ve yetkilerinin kalmadığını sadece mevcut ücretlerinde bir kayıp yaşanmadığını belirtiyorlar.

VARDİYA AMİRLERİ SENDİKALI DEĞİL

Sendika sözleşme sonrası vardiya amiri olacak postabaşıların sendika üyeliği önünde bir engel olmadığını açıklasa da bugün hiçbir vardiya amiri sendika üyesi değil. Üstelik vardiya amirleri imzalanan toplu sözleşmeden de faydalanamıyor
Sonuç olarak İsdemir yönetimi sendikalı olan posta başlarını formen yerine vardiya amiri ve vardiya amir yardımcısı yapıp idari kadroya aldı ve sendikayı zayıflatmış oldu.
İsdemir Genel Müdürü Recep Özhan, 4 Ağustos’ta işe alınan 230 teknik öğretmene yaptığı açıklamada da sendikadan ve siyasetten uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Asıl kabul edilemez olan AYM’nin kararı

SONRAKİ HABER

Arap coğrafyasında değişen ittifaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa