04 Temmuz 2011 06:51

Blok Türkiye’nin partisi olmalı

Kartal’da seçim sonuçlarını gazetemize değerlendiren sendikacılar, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun seçimden başarıyla çıktığını söyledi. Seçimlerin Kürt sorunuyla, işçilerin sömürü sorununun birbiriyle olan bağını  gösterdiğine dikkat çeken sendikacılar, Blok&rsqu

Blok Türkiye’nin partisi olmalı
Paylaş
Cemal Çoban

MUHALEFET ODAĞI BLOK

Tek Gıda-İş Sendikası Cevizli Şube Başkanı Yunus Durdu, seçimlerin çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Seçimlerde mevcut muhalefetin yetersizliğinin görüldüğünü dile getiren Durdu “AKP iktidarı, özelleştirmelerle, krizin yükünü işçilere ve ezilen kesimlere bindirerek biz emekçilere, dolayısıyla ülkeye önemli zararlar verdi. Muhalefet bunu iyi anlatamadı” diye konuştu. Seçimlerden oyunu artırarak çıkan Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun ise ciddi bir muhalefet odağı olduğunu gösterdiğini vurgulayan Durdu, şöyle devam etti: “Bir başka açıdan ise emek sorunu ile Kürt sorunu arasındaki ilişkiyi herkese gösterdi. Eski TİP’in yerini tutacak ve ülkenin tüm sorunlarını sahiplenecek bir politika izlemesini bekliyoruz. Blok Türkiyenin Partisi olmalıdır.”

Eski Cevizli TEKEL Ambalaj İş Yeri Baştemsilcisi Şahin Varan, Blok’un emekçilere dönük de bir misyon üstlenmesini istediklerini söyledi. Varan, 4-c’lilerin hakları, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunların da Blok’un ağırlıklı politikalarını oluşturması gerektiğini belirtti.

BLOK EMEĞİN DE TEMSİLCİSİ OLMALI

Petrol-İş Sendikası  İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Ecvet Eşlegül, 2011 seçim sonuçlarının emekçiler açısından iç açıcı olmadığını ifade etti. Eşlegül, “Zaten seçim sonucunda ortaya çıkan kaos da bunu göstermektedir. Demokratik ülkelerde halkın tercihleri tartışılmaz olmalıdır” dedi. Blok için “Başarılı” denebileceğini kaydeden Eşlegül, şöyle devam etti: “Belki de, seçim barajı olmasa, Blok güçleri ikinci parti bile olurdu diye düşünüyorum.”

Türkiye’de emekçilerin seçimden seçime hatırlandığını kaydeden Eşlegül, “Bu seçim sonuçları da bir kere daha gösterdi ki, Kürt sorunu ile işçi sınıfının sömürü sorunu birbiriyle alakalıdır. Blok’un emek ve işçi sorunlarının temsilcisi olması son derece önemlidir. İşçilerin,  sendika, grev, TİS,  asgari ücret, emeklilik gibi sorunlarının sahiplenilmesi çok önemlidir. Blok’un işçi ve emekçileri aydınlatması, uyarması önemlidir. Bu Blok’u güçlendirecek başka bir alandır” diye konuştu.

BAŞARININ NEDENİ TUTARLILIK

Genel İş, İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mahmut Şengül, işçilerin ve emekçilerin kendi sorunlarını başkalarına havale etme tutumunu terk etmesi gerektiğini söyledi. “Bugüne kadar bir yığın hak kayıbına uğradık. Özelleştirmelerle, emeklilik hakkımızda kayıplarla, çalışma koşullarının esnekleştirilmesiyle... Bunlara karşı mücadelede hantallık gösterildi ve saldırıları püskürtücü birleşik bir tutum alınamadı. Hep bizi temsil etmeyen Meclis’ten, partilerden beklenti içine girildi” diyen Şengül, Blok’un olumlu bir sonuç almasının nedenini ise ezilen kitlelere yönelik söylemleriyle pratiklerindeki tutarlılık olduğunu ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

“Şike operasyonu”, nereye kadar?

SONRAKİ HABER

KESK’te ‘Meclis’ sıkıntısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...