03 Temmuz 2011 12:07

Kürt sorunu vardır Sayın Başbakan!

Başbakan Tayyip Erdoğan her nekedar ‘Kürt sorunu yoktur’, ‘OHAL’i kaldırdık’, ‘Demokrasinin sınırlarını genişlettik’, ‘Benim Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan tek bir vatandaşım ayrımcılığa maruz kalmıyor’ gibi sözleri sık sık tekrarlasa da Bölge’den gelen haberler gerçeklerin hiç

Kürt sorunu vardır Sayın Başbakan!
Paylaş

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletvekili Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve Dicle ile birlikte tutuklu 6 milletvekilinin tahliye edilmemesinin ardından başlayan gerilim devam ederken, Bölge’den kötü haberler gelmeye devam ediyor. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin sürdüğü Bölge’de katıldıkları gösteriler, attıkları sloganlar bahane edilerek ardı ardına tutuklanan binlerce kişi nedeniyle cezaevleri kapasitelerinin çok üzerinde tutukluyla dolmuş durumda. Silopi’de yürüyüşe katıldıkları için 7 kişi daha tutuklandı. PKK’nin eylemsizlik kararına rağmen askeri operasyonlar aralıksız devam ediyor. 29 Haziran’da yine cenazelerin geldiği Bölge’de HPG’lilerin cenazeleri binlerce kişi tarafından defnedildi. Bingöl’de yeni yapılan bir karakola malzeme taşıyan araca uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. 1yüzbaşı ve bir er yaralandı. Dersim’de başlatılan operasyonlar genişleyerek devam ediyor. Yüksekova’da bir çok mahallede üzt aramaları, kimlik kontrolleri yeniden başladı. Yaşananları ‘OHAL’e geri döndük’ diyerek açıklayan Yüksekovalılar, ‘Akşamları sokağa çıkamamaya başladık, tedirginiz’ diyorlar.

Bugün bu sayfada yer verdiğimiz ve Bölge’den sadece bir günde gelen haberler ‘Kürt sorunu yoktur’ diyen hükümet yetkililerinin söylediklerinin hayatla taban tabana zıt olduğunu gösteriyor. (HABER MERKEZİ)


DİYARBAKIRLILAR YİNE MEZARLIKTAYDI

Dersim’in Çemişgezek İlçesi’nde çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG’li Mazlum Erenci’nin cenazesi, binlerce kişi tarafından memleketi Diyarbakır’da toprağa verildi. 15 yaşındayken polise taş attığı gerekçesiyle cezaevinde yatan Erenci’nin tabutunu ‘TMK mağdurları’ taşıdı.

Çemişgezek İlçesi kırsalında 29 Haziran’da başlatılan operasyonda çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG’li Mazlum Erenci’nin cenazesi, Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi morgundan ailesi tarafından alınarak Diyarbakır getirildi. Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde binlerce kişi tarafından slogan ve zılgıtlarla karşılanan Erenci’nin cenazesi, ardından Diyarbakır’a getirildi. Şefik Efendi Camii’ne getirilen cenaze burada da binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenaze törenine, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Diyarbakır milletvekilleri Emine Ayna ve Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın, BDP ilçe başkanları, MEYADER yöneticileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilçe belediye başkanları da katıldı. TMK kapsamında bir süre Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde kalan Erenci’nin, TMK mağduru arkadaşları da cenaze töreninde hazır bulundu. Şefik Efendi Camii önünde cenaze aracı eşliğinde yürüyüşle mezarlığa giden kitle, Kuruçeşme güzergahından geçerken, polis kısa süre barikat kurarken, tepkiler üzerine kitle barikata varmadan polis barikatı kaldırdı. Mezarlığa getirilen Erenci’nin cenazesi sloganlarla defnedildi. (DİYARBAKIR)

YORDAL YILDIRIM’IN CENAZESİ MALATYA’DA BEKLETİLİYOR

Çemişgezek’de 29 Haziran’da başlatılan operasyonda çıkan çatışmada yaşamını yitiren TKP-ML TİKKO üyesi Yordal Yıldırım’ın cenazesinin ise hâlâ Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi morgunda bekletildiği öğrenildi. Yurt dışında yaşayan Yıldırım Ailesi’nin savcılığa başvurmasıyla cenazenin aileye verileceği öğrenildi. Aile fertlerinin bugün Malatya’ya ulaşması bekleniyor. Yıldırım’ın akraba ve arkadaşları da önceki gün Yozgat ve Dersim’den Malatya’ya gelmişti. (MALATYA)


CEZAEVLERİ DOLDU TAŞTI

Kürt sorununun çözümsüzlüğü sadece ölümleri değil, binlerce kişinin cezaevlerine doldurulmasını da beraberinde getiriyor. Hergün onlarca eve baskın düzenleyen, gösterilere saldırarak onlarca kişiyi gözaltına alan polisin mahkemelerin önüne çıkardığı neredeyse herkes tutuklanınca, cezaevleri de kapasitelerinin çok üzerinde insanla doldu. Başbakan’ın bu konuya çözümü de Bölge’de cezaevi sayısını arttırmak oluyor. İHD Mardin Şubesi, Mardin Barosu ve Mardin Tabip Odası, Mardin ve Midyat cezaevleri hakkında hazırladığı raporda 380 kişi kapasiteli Mardin E Tipi Cezaevi’nde 970, 250 kişi kapasiteli Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi’nde ise 450 kişinin kaldığını belirtti.

İHD Mardin Şubesi, Mardin Barosu ile Mardin Tabip Odası Mardin E Tipi ve Midyat M Tipi Kapalı cezaevlerine ilişkin rapor hazırladı. Raporda, her iki cezaevinde kapasitelerinin 3 katı tutuklu ve hükümlünün kalındığına dikkat çekildi. Mardin Cezaevi’nin kapasitesi 380 kişi olmasına rağmen halen cezaevinde 970 kişi bulunduğu ifada edilen raporda şu tespitlere yer verildi: “Mardin Cezaevi’ndeki sayının yarısını politik gerekçelerle tutuklanan tutuklu ve hükümlüler oluşturmaktadır. Midyat Cezaevi’nin kapasitesi 250 kişi olmasına rağmen halen cezaevinde 450 kişi bulunmaktadır. Cezaevlerinde yer kalmadı. Politik tutukluların büyük kısmı TMK 7/2, TCK’nın 220/6 maddelerinde yargılanmakta ve tutuklu olarak bulunmaktadır. Halen cezaevinde 21 çocuk politik gerekçelerle tutuklu bulunuyor.”

Raporda, cezaevlerinin evrensel standartların altında olduğuna işaret edilerek, bütün tutukluların sorunlarının ortak olduğu kaydedildi. Raporda, sağlıklı gıda temini, temiz su, temiz ortam, sağlık hizmetleri, ağır hastaların tedavileri ve Kürtçe mektuplaşma konusundaki ihlallerin devam ettiği vurgulandı. 3 kurumun cezaevinde beraber incelemede bulunduğu ve raporun ayrıntılı halinin ise önümüzdeki günlerde açıklanacağı kaydedildi. (MARDİN)


BİNGÖL’DE KARAKOLA MALZEME TAŞIYAN ARACA SALDIRI: 2’Sİ ASKER 3 YARALI

Bingöl’de yeni yapılan bir karakola malzeme taşıyan aracın uzun namlulu silahlarla taranması sonucu 1’i yüzbaşı 3 kişi ağır yaralandı.

Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Suveren bölgesinde yeni yapılan bir karakola malzeme taşıyan araç uzun namlulu silahlarla tarandı. Saldırıda 1 yüzbaşı, 1 er ve aracın şoförü ağır yaralandı. (BİNGÖL)


YÜKSEKOVA’DA OHAL’E DÖNÜŞ

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’nde, akşam saatlerinde, mahallelerde yurttaşların kimlik kontrolü ve üst aramasından geçirildiği belirtildi.

Yüksekovalılar Vatandaşlar Orman, Cumhuriyet ve Güngör mahallerinde, kimlik ve üst aramalarının arttırıldığını söyledi. Akşam ve gece saatlerinde mahalle aralarında konumlanan sivil giyimli askerlerin yurttaşları üst araması ve kimlik kontrolünden geçirdiği bildirildi. Şemdinli yolu üzerinde arama noktası kurulduğu ve araçların aramadan geçirildiği öğrenildi.

Uygulamaların 1990’lı yıllardaki uygulamalara benzediğini belirten yurttaşlar, tedirgin olduklarını ve akşam saatlerinde evlerinden çıkamadıklarını dile getiriyorlar. (HAKKARİ)


SİLOPİ'DE 7 KİŞİ DAHA TUTUKLANDI

Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde 3 gün önce polis tarafından düzenlenen ev baskınları sonucu gözaltına alınan 10 kişiden 7’si tutuklandı.

Silopi’de polislerce 3 gün önce birçok eve düzenlenen baskınlarında gözaltına alınan Laleş Kültür ve Sanat Merkezi tiyatro eğitmeni Müslüm Şahin, Mazlum Yiğit, Şirin Şahin, Hanım Azma, Meryem Ökmen, Yunus Ernas, Azat Bakşi, Hasan Oluğ, Uğur Altınboğa ve Hüseyin Oluğ savcılığa sevk edildi. Buradaki ifadelerinin ardından tutuklanmaları talebiyle Silopi Asliye Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 10 kişiden Meryem Ökmen, Uğur Altınboğa ve Hasan Oluğ tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Müslüm Şahin, Mazlum Yiğit, Şirin Şahin, Hanım Azma, Yunus Ernas, Azat Bakşi ve Hüseyin Oluğ ise, 2911 Sayılı ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri ve ‘Örgüt üyesi’ oldukları iddiasıyla tutuklandı. (ŞIRNAK)


DERSİM'DE ASKERİ OPERASYON GENİŞLİYOR

PKK’nin eylemsizlik süresini uzatmasına ve toplumun geniş kesimlerinden gelen ‘Silahlar sussun’ çağrılarına rağmen askeri operasyonlar aralıksız devam ediyor.

Dersim’in Çemişgezek, Pülümür, Ovacık ve Hozat ilçeleri kırsalında bir hafta önce başlatılan operasyonlar genişleyerek devam ediyor. Sabah saatlerinde Tunceli 4. Tugay Komutanlığı’ndan çok sayıda helikopterin kalkış yaptığı belirtilirken, Pülümür Vadisi, Roj Deresi ile Kutu Deresinin günlerdir bombalandığı bildirildi. (DERSİM)

ÖNCEKİ HABER

Üçüncü kutba gün doğacak!

SONRAKİ HABER

“Şike operasyonu”, nereye kadar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...