07 Eylül 2014 09:39

Torun Center inşaatında katliamı getiren koşullar

10 işçinin yaşamını yitirdiği Torun Center inşaatında olayın meydana geldiği asansör boşluğu ve işçilerin yaşam koşullarından kareler, cinayetin oluştuğu şartları özetliyor.

Torun Center inşaatında katliamı getiren koşullar
Paylaş

10 işçinin yaşamını yitirdiği, 1500 işçinin çalıştığı Torun Center inşaatında olayın meydana geldiği asansör boşluğu ve işçilerin yaşam koşullarından kareler, cinayetin oluştuğu şartları özetliyor.

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Mecidiyeköy'de 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans inşaatında çalışan işçilerin yaşam koşullarını cep telefonuyla fotoğrafladı. Fotoğraflar arasında düşen asansörün görüntüsü ve inşaatlarda çalışan işçilerin yaşam koşulları görüldü.

Fotoğraf karelerinde işçilerin elbiselerini astığı askılıklar, yattığı yataklar ve valizleri ile kazanın meydana geldiği asansörün fotoğrafı görülüyor.

FOTOGALERİ: İŞÇİLER, 'HAPİSHANE' OLARAK ADLANDIRDIKLARI KOĞUŞLARINI FOTOĞRAFLADI VE EVRENSEL'E GÖNDERDİ

HDP'Lİ VEKİLLER 10 İŞÇİNİN ÖLDÜĞÜ ŞANTİYEDE

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel ile Mecidiyeköy'de asansör kazasında 10 işçinin hayatını kaybettiği rezidans inşaatına gelerek kaza hakkında bilgi aldı.

ÇALIŞMA VE BARINMA ŞARTLARI ÇOK KÖTÜ



Ertuğrul Kürkçü inşaat alanında kazanın meydana geldiği yere giderek incelemede bulunduktan sonra, şantiyede çalışan işçilerin kaldıkları yerleri de ziyaret ettiklerini belirterek, “Burada işçileri otopark olarak kullanılacak alanda yaşatıyorlar. Burada şartlar çok kötü, insanların kaldıkları yere oksijen girmiyor. Temizlenme ve yıkanma koşulları oldukça kötü. Burada yeterli hijyen koşulları yok. Malzemelerin arasında insanlar uyumaya çalışıyor. İnsanların barınma koşulları buysa iş güvenliğinin neler olduğunu buradan otomatik olarak çıkartmamız lazım” dedi.

'BURADA YAŞANAN CİNAYETTİR'



Sırrı Süreyya Önder, “Trafiğe kaza diyoruz zengini de yoksulu da ölüyor. Buraya kaza diyoruz ölenlerin tamamı emekçi. Bir maden sahibinin madende öldüğünü duydunuz mu? Bir gün bu müteahhitlerden birisi burada çoluğu çocuğu hayatını kaybetti mi? Bunun adı cinayettir. Bunlar da katil olarak yargılanmalıdır. Bu işin olacağını söyleyeyim. Biz bu işi taşerona vermişiz. Bir güvenlik zaafiyeti varsa güvenlik firmasını sorumlu tutacaklar. Asansörde bir sorun varsa mekanı verdikleri taşeronu sorumlu tutacaklardır. Firma sahiplerine hiçbir şey olmayacaktır. Burada kaza sonrasına güvenlik ekipleri devreye girerek kendi emekçi kardeşleri yardıma giderken çalışanların fotoğraflarının çekildiğini ve yevmiyelerini kesmekle tehdit ettiklerini öğrendik” dedi.

'ASANSÖR 1 AYDIR ŞİKAYET EDİLİYORDU'



İnşaat alanının daha stadyumken bin bir türlü işlem yapılarak el değiştirmesi ve bu binaların kat irtifakının yükselmesi sırasında çeşitli olaylar yaşandığını dile getiren Önder, "Yan binalarda oturanların ne günahı var. Allah'ın güneşini etrafını haram etmiş bir zebellah gibi bir ucube yükselmiş burada. Ucubeye bu binalardan daha iyi örnek olamaz. Hangi dolaplar döndü, hangi paralar döndü bunlara gelince trilyonları buluyor ama işçinin güvenliğine gelince 1 aydır şikayet edilen bu asansörü bırakın yaptırmayı, fazladan yük koyuyorlar ve alçıpan çıkartıyorlar. Daha sonra firma sahipleri kaza ile açıklama yaparak, kazanın sebebini bilmediklerini söylüyorlar. Gelsin firma sahibi buraya ben kendisine anlatayım. Bırakın beni burada çalışan bir emekçi kendisine tane tane anlatsın. İnsanların kanı üzerinde burada oturmaya kim tenezzül edecek? Kim gelip bu cesetlerin üzerinde sefa sürecek? "diye konuştu.

Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatının iş asansöründe 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin kurtarma görüntüleri ortaya çıktı. Cep telefonu kamerasına yansıyan görüntüde, asansör kabininin paramparça olduğu alanda itfaiye erlerinin kurtarma çalışma faaliyetleri görülüyor. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Katliamın yaşandığı firmanın sahibi Mehmet Torun kimdir?

SONRAKİ HABER

Torun\'un inşaatı erken bitsin diye 24 saat çalışma izni verilmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa