06 Eylül 2014 19:40

Bir kadın cinayetinin ardından

“Çok içmiş, o yüzden” denilip hemen aklandı erkek. İşte tam burada bir daha vuruldu M.T... İşte bu yüzden ölmeye devam ediyoruz her gün...”

Bir kadın cinayetinin ardından
Paylaş

Fatoş ARGIN

Bir hayır yemeğindeyiz. Yemekler dağıtılırken bir kadın yaklaştı, elinde iki küçük kova, dağıtılan yemekten almaya gelmiş beş çocuğu için. Dersim’in bir köyüne çobanlık yapmak için gelmiş Güneydoğu’nun bir ilinden. Topluluk yemek duası vermek için hocayı beklerken kadın bütün saflığı ile “isterseniz duanızı ben okuyayım hoca gelmediyse” dedi.
Aralarından biri “Bizim dualarımızı erkek hocalar okuyor. Kadın niye okusun” deyince çoban kadın bozuldu, alındı, “Ama bizim orada kadınlar okur dualarını” diye açıkladı.
Başka bir kadın “Kadının duasından ne olacak, nefesi bile yetmez” deyince çoban kadın “Çocuğu doğurunca nefesin yetiyor, bağa bahçeye nefesin yetiyor da duaya niye yetmesin? Kadın ölür, erkek dua okur onun yeri cennet olsun diye... Ne anlamı var ki... Bu dünyada çektir kadına, sonra gelsin erkekler üstüne toprak atsın, dua okusun... Ben cahilim ama siz daha cahilsiniz” deyip yemeğini alıp gitti. Kalanlar da sesizliğe gömüldü.
Ertesi gün Dersim’de bir kadın (M.T.) kocası tarafından “bilinmeyen” bir nedenden dolayı silahla öldürüldü. Önce polisler geldi sessizce, anlayamadı kimse bir şey. Yine bir derneği basıyorlar diye soramadı kimse polise “Ne oluyor” diye. Herkes her şey normalmiş gibi davranmaya devam etti.
Sonra geceyarısı bir çığlık; bir anne avazı çıktığı kadar bağırıyor, ağıtlar yakıyor... İnsanlar ne olmuş diye merakla etrafa bakarken “Bir kadın öldürülmüş” denildi. Herkes tedirgin ve şaşkın... Biraz zaman geçince şaşkınlığın yerini neden öldürüldü acaba soruları aldı. Kadınlı erkekli kadını yargılamaya başladılar. Bir sürü karalama...
Ölen kadın, öldüren erkek...
“Çok içmiş, o yüzden” denilip hemen aklandı erkek... İşte tam burada bir daha vuruldu M.T. İşte bu yüzden ölmeye devam ediyoruz her gün...
Olay sıcakken, anlamadan bilmeden herkes yargıladı kadını; cezasını da verdiler… Suçlu kim? Kadın! Kadın bir şey yapmış ki erkek öldürmüş!
Başkaları “kadın güzeldi, şendi, şakraktı ondan” dedi. Daha başkaları, “kadın şöyleydi böyleydi”…
Peki ya erkek? Ona bir lafınız yok mu? Akladık hep beraber kocayı, ama o karısını öldürüp kaçtı… Karısını öldürdü ve kaçtı… Geride kalan  gözü yaşlı bir anne ve 12 yaşında bir kız çocuğu...
Aklı selim insanlarımız da var çok şükür. Savcıyı beklerken üzerimize karabasan gibi çöken bu cinayet üzerine eklenen bir sürü dedikodu arasında nefes alabileceğimiz insanlar, kadınlar...
Cenaze töreninde omuzlarında taşıdı kadınlar kız kardeşlerini, cenaze namazında en önde saf tutarak ordaki topluluğa cevap vermek istediler. Sıkılı yumruklarıyla el ele tutuşarak adeta “bu katliamın hesabını sormalıyız ki bir daha kadınlar ölmesin” dediler... Çoban kadının cesareti ve öfkesi vardı cenaze törenine katılan kadınlarda. Artık ölmeyeceğiz, yaşamak için direneceğiz ve mücadele edeceğiz, diyorlardı.

SESSİZ ONAY
M.T’nin katlediliş hikayesi “bilinmeyen bir nedenden dolayı” olsa da biz kadınların hikayeleri hep birbirine benzer aslında. Ortada bir kadın cinayeti olmasına rağmen suçlu kadın olur her zaman. Namustur, tayt giymiştir, çok sevmiştir, kaşını gözünü oynatmıştır, boşanmıştır, çok makyaj yapmıştır vs. vs. Kadını öldürmek için erkeklerin çok nedeni var yani!
Her ay öldürülen kadın sayısı bir savaş bilançosu kadar ağır. Devlet ve hükümet yetkilileri de sessizlikleriyle bu cinayetleri adeta onaylıyor. Her gün bir kadının eşi, sevgilisi, kardeşi, babası tarafından öldürülmeye aday haline geldiği bir süreçte AKP iktidarı, kadın cinayetlerini önlemek için gerekeni yapmadı. Meclis bu konuda sorumluluk almadı.
Biz kadınlar “Artık yeter” diyor ve Dersim’de ve ülkenin değişik yerlerinde yaşayan kadınlar olarak Meclisi acil göreve çağırıyoruz. Meclis kadın katliamlarını önlemek için derhal etkin yasalar çıkartmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

Dondurmam Gaymak

SONRAKİ HABER

Gönül... Hasret... Aysel... Yalnız değilsiniz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...