03 Temmuz 2011 10:18

Madımak dört bir yanda lanetlendi

Sivas Katliamı birçok ilde eylem ve etkinliklerle anıldı. Yapılan çok sayıda miting, yürüyüş ve açıklamalarda katliamın sorumlularının yakalanması, Türkiye’de karanlıkta kalan tüm katliam ve cinayetlerin Meclis’te kurulacak bir Hakikatleri Araştırma Komisyonu ile aydınlatılması istendi.Kocaeli Emek ve Demokrasi Plat

Madımak dört bir yanda lanetlendi
Paylaş

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla İzmit şehir merkezi Merkez Bankası önünde bir araya gelen 300’den fazla kişi İnsan Hakları Parkına kadar yürüdü. Burada Platform adına konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Kocaeli Şube Sekreteri Birol Sağlam, Sağlam çeteleri ve derin devleti tasfiye ettiğini iddia eden AKP Hükümetinin Sivas Katliamı başta olmak üzere Maraş, Çorum gibi derin devlet tertiplerini ağzına bile almadığını belirtti. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Körfez Şubesi Körfez Cemevi’nde yapılan etkinlikte de Sivas’ta hayatını kaybedenlerin ise ışığının sönmeyeceği belirtildi.

BURSA: UTANÇ MÜZESİ

Bursa’da binden fazla kişi Kent Meydanında eylem yaptı. Fomara Meydanı’na doğru gerçekleşen yürüyüş boyunca Madımak Otelinin “Utanç Müzesi” yapılması ve bu katliamın hesabının sorulması talebiyle sloganlar atıldı. Fomara Meydanı’nda yapılan açıklamada, Sivas’ta gerçekleşen gerici ve faşist saldırıyı gerçekleştirenlerin hala daha yargılanmadığı belirtilerek; bugün de Türkiye’nin birçok yerinde faili meçhul saldırıların gerçekleştiğini vurgulandı. Madımak Otelinin Utanç Müzesi olması gerektiği söylenerek; bu gerçekleşene kadar mücadelelerini sürdürüleceği ifade edildi.

İSKENDERUN VE ANTEP’TE DE UNUTULMADI

İskenderun’da Sivas Şehitleri anısına Karaağaç Belediyesi tarafından yapılan Anıt Park’ta bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri adına Emek Partisi Hatay İl Başkanı Yusuf Ertaş bir açıklama yaptı. Ertaş, “Bu katliamın sorumlusu olarak sadece bir bölüm isim cezalandırılmış, ancak bu katliama seyirci kalan devletin güvenlik güçleri ve bu güçlerin sorumlusu olan makamlarda oturanlar hakkında hiçbir soruşturma yapılmamıştır. Karanlıkta kalan bu cinayetlerin araştırılması için parlamento dışı kurumlardan bir araştırma komisyonu kurulmalıdır” dedi. Açıklama Semah gösterisi, şiirler ve Grup Atakan’ın verdiği konserle son buldu.

Gaziantep’te de Yeşil Su alanında bir araya gelen İHD, KESK BDP, EMEP, EDP, ESP, TKP, ÖDP yönetici ve üyeleri “Sivas’ı unutmayalım, Sivas’ı unutmayacağız” dediler. Basın açıklamasında “Sivas’ı Unutmadık Unutturmayız! Hesap Soracağız” pankartı açılırken Sivas’ta ölen 33 kişinin resimlerinin olduğu bir pankartta açıldı. Açıklamayı okuyan İHD Antep Şube Başkanı Aynur Ak, “10 bin kendine göre ‘dindar’ ellerinde taşlar, yüreklerinde nefret, dillerinde tekbir sesleriyle Cuma namazından sonra cami avlusundan boşaldı kentin sokaklarına. Devletin derini de üstünde duranı da ordaydı. İnsanlığa yönelik katliam vardı” dedi. Ak sözlerine ‘Sivas’ı Unutmayalım’ diyerek devam ederek, azınlıklara sadece katliamın Sivas’ta yapılmadığını dün de Dersim’de Çorum’da Maraş’ta yapıldığını söyledi.

ANTALYA: UNUTURSAK HATIRLATIRLAR

Antalya’da Alevi Kültür Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği öncülüğünde yapılan basın açıklaması ve etkinliklerle katledilen 35 can anıldı. Kapalı yoldan Attalos heykeline kadar yapılan yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasını Alevi Kültür Derneği Antalya Şube Sekreteri Erdoğan Tedik okudu. Tedik, “Korku imparatorluğu yaratıyorlar ondan sonra nasıl helallik istiyorlar. Ölen bunca canın ailesinden nasıl helallik alacak. Sivas’ı unutursak Maraşlarla, Çorumlarla tekrar hatırlatırlar. Sanmasınlar ki onlar sahipsizdir. Onlara hatırlatmayacağız, biz unutmayacağız biz hatırlatacağız” dedi

DENİZLİ VE ALTINOLUK’TA DA LANETLENDİ

Denizli’de ise Alevi Bektaşi Derneği, Eğitim Sen ve çok sayıda siyasi partinin katıldığı yürüyüş Candoğan Parkından başladı. “Madımak mutlaka müze olacak”,”Eşit yurttaşlık istiyoruz ”gibi sloganlar eşliğinde Belediye meydanına gelen kitle burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı okuyan Erkan Aras ”İnsanlığa, ortak yaşama kültürüne, kardeşliğe yapılan bu saldırıyı ve katliamı unutmaya aleviler olarak 18 yıldır ısrar ediyoruz” dedi.

Balıkesir’in Altonoluk ilçesinde de katliam bir kez daha lanetlendi. EMEP, BDP ve ÖDP’nin ortak yürüyüşünde Altınoluk Belediyesi önünde toplanan kitle Altınoluk Meydanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü

AYDIN VE NAZİLLİ’DE YÜRÜYÜŞ DİDİM’DE MİTİNG

Aydın’da Alevi dernekleri Sulu Parkta basın açıklaması yaptı. Kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partileri destek verdiği basın açıklamasına Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Dernekleri, Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Aydın şubeleri  katıldı. Açıklama yapan Hasan Ali Üçek, “Hiç kimse bu insanlık dışı vahşeti unutmamızı söylemesin; çünkü unutmak tarihimize, inancımıza, geleceğimiz olan çocuklarımıza ihanettir” dedi. Aydın’ın Didim ilçesinde de Alevi Bektaşi kültür merkezi, Eğitim Sen, Didim Derneği, Hitit Çorum Der, BDP, CHP, DSP, ÖDP ve EMEP’ten oluşan 2 Temmuz Platformu miting düzenledi. Mitinge 1000’i aşkın kişi katıldı. Yürüyüşe katılan Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku Dersim milletvekili adayı Ferhat Tunç mitingde bir konuşma yaparak, “Aklı, vicdanı olan herkesi emek demokrasi ve özgürlük değerlerini savunmaya çağırıyorum. Sivas katliamını bir kez daha lanetliyorum” dedi.

Nazilli’de de 2 Temmuz Platformu Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı EMEP’ten Serkan Delidere okudu. Madımak Katliamını unutmayacaklarını belirten Delidere “İktidar’ın da, muhalefetin de asıl rengini ortaya çıkarmanın kırılma noktası emeğin haklarına, adalete ve özgürlüklere karşı takındıkları tutumda yatmaktadır. Madımak vahşetinin üstü kapalı tutuluyorken, Alevi sorunu orta yerde dururken demokrasiden bahsedilmesin. Bu nasıl bir insanlık durumudur ki insan yaktığınız yerde yıllarca et yediniz.” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yemin krizi ara seçimi gündeme getirir mi?

SONRAKİ HABER

Sendikal krizi aşmak için birleştiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...