03 Temmuz 2011 10:11

Yemin krizi ara seçimi gündeme getirir mi?

Tutuklu vekillerin nasıl tahliye edileceği tartışılırken, iktidara yakın bir yayın çizgisi izleyen gazetelerde, şimdi de yemin etmeyen milletvekillerinin, vekilliğinin düşürülmesine dair haberler gündeme geliyor. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, yemin krizi ara seçim seçeneğini gündeme taşıdı.Siyasi kulislerde, genel k

Yemin krizi ara seçimi gündeme getirir mi?
Paylaş

Tutuklu vekillerin nasıl tahliye edileceği tartışılırken, iktidara yakın bir yayın çizgisi izleyen gazetelerde, şimdi de yemin etmeyen milletvekillerinin, vekilliğinin düşürülmesine dair haberler gündeme geliyor. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, yemin krizi ara seçim seçeneğini gündeme taşıdı.

Siyasi kulislerde, genel kurula mazeretsiz olarak beş birleşim katılmayan milletvekillerinin, vekilliğinin düşürülmesi konuşuluyor.

AKP yöneticilerine göre, “Bu yorum için erken.” MHP ise devamsız miletvekilleri ile ilgili Meclis Başkanlığı’nın bu yetkiyi kullanabileceği görüşünde.

“CHP ve BDP olmadan da Meclis çalışacak.” Başbakan yemin krizi konusunda son noktayı böyle koydu. Çözüm taleplerine karşı adeta meydan okudu.

KRİZ DEVAM EDİYOR

Kriz de, krizin nasıl çözüleceği konusundaki tartışmalar da devam ediyor.

Tutuklu vekillerin Meclis’e nasıl geleceği tartışılırken, şimdi siyasi kulislerde, yemin etmeyen milletvekillerinin vekilliğinin nasıl düşürüleceği de konuşulmaya başlandı.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, CHP’liler yemin etmemekte direnirlerse, AKP’nin Anayasa’nın 84. maddesini işletmesi gündeme gelecek.

O madde, Meclis’e mazeretsiz olarak beş birleşim gelmeyen milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesini öngörüyor.
Anayasa ve içtüzüğe göre, mazeretsiz olarak beş birleşime katılmayan milletvekilinin durumu önce  Meclis Başkanlık Divanı’nda görüşülüp karara bağlanacak. Sonra da, Meclis Genel Kurulu’nda milletvekilliğinin düşürülmesi için oylama yapılacak. Oylamada, milletvekilliğinin düşürülmesi için 276 oy yeterli.

Anayasa’ya göre, 550 milletvekilinden 28’i eksilirse üç ay içinde ara seçime gitmek zorunlu. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, ara seçim formülü işletildiğinde Meclis aritmetiği bir kez daha değişecek.

AKP yöneticileri haber ve kulislerle ilgili olarak, “erken yorum” değerlendirmesini yaptı. Bu yetkinin henüz kullanılmadığına dikkat çektiler.

Kullanılması durumunda da yetkinin AKP de değil, Meclis Başkanlık Divanı ve Genel Kurul’da olduğunu söylediler. AKP yöneticileri, Anayasa’nın 84. maddesinin mazeratsiz olarak Genel Kurul’a katılmayan milletvekilleri için yaptırım öngördüğüne de dikkat çektiler.

Yenifaşak’ın haberine göre, MHP ise, “milletvekilliğinin düşürülmesine dönük bir girişim olmamalı. Ama milletvekillerinin görev yeri de parlemento, onlar da görevini yapmalı” görüşünde.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’nin boykot kararı alkışlandı

SONRAKİ HABER

Madımak dört bir yanda lanetlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...