06 Eylül 2014 13:15

HDK: Barış ve kardeşlik için 6-7 Eylül'le yüzleşilmeli

Özel Harp birimlerinin tertipleyerek gerçekleştirdiği 6-7 Eylül Katliamını kınayan ve bunun üzerinden 'geçmişle yüzleşme' çağrısı yapan HDK, halklara da 'tuzaklara düşmeyin barış, kardeşlik ve eşitlik mücadelesini birlikte yükseltelim' çağrısı yaptı.

HDK: Barış ve kardeşlik için 6-7 Eylül\'le yüzleşilmeli
Paylaş

Hakların Demokratik Kongresi (HDK), 6-7 Eylül olaylarının yıl dönümü vesilesiyle yayınladığı yazılı açıklamada, "Halklarımızın Eşit, Özgür ve Kardeşçe Birlikteliği için; 6-7 Eylül 1955 Pogromu'yla Yüzleşmeliyiz!" çağrısında bulundu. 6-7 Eylül katliamının "progrom" olarak nitelendirildiği HDK Yürütme Kurulu'nun açıklamasında olayların Atatürk'ün Selanik'teki evinin kundakladığı yalanı üzerine başladığı, harekete geçirilen ırkçı, milliyetçi güçlerin, katliam ve yağma gerçekleştirdiği hatırlatıldı. 

Rumlar başta olmak üzere Ermeni, Yahudi ve Müslüman olmayan diğer halklara yönelik saldırı ve katliam Türkiye'nin hala hesaplaşmadığı, görmezden gelinen, karanlık ve acı tertiplerden biri olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "6-7 Eylül Pogromu'nun olduğu sırada Seferberlik Tetkik Kurulu'nda görevli olan Sabri Yirmibeşoğlu, gazeteci Fatih Güllapoğlu'na verdiği röportajda 6-7 Eylül Pogromu hakkında '6-7 Eylül de bir Özel Harp işidir. Muhteşem bir örgütlenmeydi. Amacına da ulaştı' demesine rağmen insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında değerlendirilmesi gereken bu katliam için hiçbir ciddi araştırma, yargılama ve yüzleşme gerçekleştirilmemiştir" denildi.

Yaşanan olaylarda İstanbul, İzmir başta olmak üzere 12 kişinin katledildiği, yüzlerce insan yaralandığı ve yaklaşık 400 kadına tecavüz edildiği belirtilerek, 4 bin 214 ev, bin 4 işyeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel, bar gibi yerlerin bulunduğu 5 bin 317 mekânın saldırıya uğradığı hatırlatıldı. Saldırılardan sonra Rumların göç ettiği ve bu yöntemle aynı zamanda müslüman olmayanların mallarına el konulduğuna işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: 

"Bugün ülkemizde ve bölgemizde hala halklar birbirine kırdırılıyor, inançsal ve etnik ayrımcılığa uğruyor, ülkenin başbakanı bile 'Affedersiniz, bana Gürcü dediler, daha çirkini Ermeni dediler' diyorsa; bölgenin kadim halkları Şengal'de, Ninova"da, Kesab'da, Lazkiye'de, Kobanê'de, Gazze'de kıyıma uğrarken sessiz kalınıyorsa tarihimizdeki kıyımlarla, katliamlarla yüzleşmediğimiz içindir. Geçmişiyle yüzleşmeyi beceremeyen, yaşanan acılardan dolayı özür dilemeyi başaramayan, aynı topraklar üzerinde birlikte yaşayan halkların eşit ve özgür birlikteliğini sağlayamayan toplumlar, yeni utanç tabloları yaşamaya, yaratmaya da mahkûm olurlar. Halkların Demokratik Kongresi olarak, 6-7 Eylül utancını bir kez daha hatırlatırken, tüm dillerden, kimlik ve inançlardan halklarımıza çağrımız şudur: Egemenlerin hazırladığı tuzaklara düşmeyelim. Barış, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükselterek halkların kalıcı barışını ve kardeşliğini inşa edelim." (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Yalova\'nın 3 ya da 4 günlük suyu kaldı

SONRAKİ HABER

Erdoğan belediye başkanıyken de buradaydık...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...