05 Eylül 2014 22:25

Karaburun'da 'İktidar ve çocuk'

Karaburun Bilim Kongresindeki önemli oturumlardan biri de başkanlığını Dr. Meryem Kurtulmuş’un yaptığı “İktidar ve Çocuk” oturumuydu.

Karaburun\'da \'İktidar ve çocuk\'
Paylaş

Eda AKTAŞ
Cihan TOSUN
İzmir


Karaburun Bilim Kongresindeki önemli oturumlardan biri de başkanlığını Dr. Meryem Kurtulmuş’un yaptığı “İktidar ve Çocuk” oturumuydu. “İktidarın çocuk terminolojisi: Ahmet Yıldız ve Berkin Elvan” sunumunda Hüseyin Ünal, çocukların işe ‘katılım’ını, sermaye ve çocuk ilişkisi üzerinden ele aldı. “Çocuklar üzerindeki şiddet ve iktidar arasındaki ilişki aileler tarafından sorgulanmayan bir duruma geliyor. 2013 yılında önlenilebilir nedenlerden dolayı 633 çocuk yaşamını yitirmişken, sadece ağustos ayında 10 çocuk çalıştığı yerde iş cinayetinden dolayı yaşamını yitirmiştir.”

“Çocuğa yönelik şiddet” sunumunda Ezgi Koman da devlet ve çocuk ilişkisinin, devletin tanıdığı haklar çerçevesinde tartışıldığını ifade ederek, devletin bazen polis bazen aile olarak çocuğun karşısına çıktığını belirtti. Koman, alınan önlemlere ya da yapılan çalışmalara rağmen çocuklara yönelik şiddetin bitirilemediğini ifade etti. 2009’da Pozantı’da çocuklara sistematik şekilde uygulanan şiddeti hatırlatan Koman, “Devlet cezaevlerinde cinsel ve fiziksel olarak uyguladığı şiddete, dışarıda maddi şiddet olarak devam ediyor” dedi. Şiddetin devletin tekelinde olduğunu dile getiren Koman, öldürülen çocukların bir mekanizma içerisinde öldürüldüğüne dikkat çekti. Koman son olarak çocukların yaşamın bir parçası olarak görülmesi gerektiğini ve çocuğa yönelik şiddetin hukuki olarak mevzuatlarda korunması gerektiğini ifade etti.

“Çocuk katılımı: Katılabilmek ya da Katılamamak, Katmak ya da Katmamak mı?​” adlı sunumunda Emrah Kırımsoy, çocuğun kendisini geliştirmesi için varoluş aracı olarak karar verme sürecine katılması gerektiğini ifade etti. İlk defa çocuk katılımının, insan hakları bildirgesinde yer aldığını ve Türkiye’nin de bu bildirgeyi imzaladığını hatırlatan Kırımsoy, çocuklarla ilgili birebir çalışmaların yapılmasıyla katılımın sağlanılabileceğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Çokluk mu, sınıf mı?

SONRAKİ HABER

Karaburun\'da sınıfsal tespit: Otoriterleşme, krizin tezahürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...