06 Eylül 2014 06:00

Dicle’de doğa katliamı sürüyor

Diyarbakır’ın hem tarihi mekanı hem de akciğerlerinden olan Kırklar Dağı’ndaki yapılaşma tepkilere rağmen durdurulmadığı gibi yeni yapılar için de harekete geçildi. Diyarbakırlılar, Kırklar Dağı’ndaki yapılaşmayı ‘cinayet’ olarak niteliyor.

Dicle’de doğa katliamı sürüyor
Paylaş

Hayri DEMİR

Diyarbakır’ın hem tarihi mekanı hem de akciğerlerinden olan Kırklar Dağı’ndaki yapılaşma tepkilere rağmen durdurulmadığı gibi yeni yapılar için de harekete geçildi. Diyarbakırlılar, Kırklar Dağı’ndaki yapılaşmayı ‘cinayet’ olarak niteliyor.

2010 yılında imara açılan Kırklar Dağı’ndaki yapılaşmalar devam ederken, ortaya çıkan yeni inşaat girişimi tepki çekiyor. Dicle Vadisi’nin bağrına dikilen binalar hızla yükselirken, alana şimdi de 5 bin kişilik sergi ve kongre merkezi projesi devrede. 2010 yılında 200 konut, alışveriş merkezi ve 27 katlı lüks bir otel projesiyle imara açılan alanda yeni projelerle doğa tamamen yok edilecek. Diyarbakırlılar özellikle Hevsel Bahçeleri için başlattıkları direniş sırasında Kırklar Dağı’ndaki duruma da tepki gösterip, mevcut yapıların yıkılmasını istemişti.

DİCLE VADİSİ’Nİ SADECE PARASI OLAN İZLEYECEK

Kentin en önemli ziyaret alanlarının başından gelen tarihi On Gözlü Köprü’nün üst kısmında yükselen, doğayla birlikte tarihi de betonların arasında yok eden yapılaşmayla birlikte Dicle Vadisi’nin eşsiz manzarası sadece parası olanların kullanımına sunulacak. Alanda yapılan ve önümüzdeki süreçte hak sahiplerinin oturmaya başlayacağı konutların fiyatları 400-500 bin lira arasında değişiyor.

BETON YIĞINLARI YERİNE AĞAÇLAR YÜKSELSİN

Alandaki yapılaşmanın durdurulmasını beklerken devasa bir proje daha olduğunu öğrenen Diyarbakırlılar, “Kırklar Dağı’nda beton yığınları yerine ağaçlar yükselsin” diyor. Dicle Nehri’nin hemen kıyısında ailesiyle birlikte On Gözlü Köprü’de gezerken Mahmut Oğuz isimli Diyarbakırlı, “On Gözlü Köprü kentin gerdanlığı. Bu gerdanlığın yanı başında türeyen beton yığınları tarihe ve doğaya büyük bir yıkım yaşatıyor” diyor. Kırklar Dağı’ndaki beton yığınlarının yıkılması gündemdeyken, yeni projelerin yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Oğuz, “Belediyeye ve yetkili kurumlara, bu konuda söz söyleyebilecek STK’lere çağrım hassas olmalarıdır. Buraya beton bloklar dikilmesi katliamdır. Bir an önce bunun önüne geçilmeli. Buradaki yapılaşmaya engel olanları Diyarbakır halkı baş tacı yapacaktır, unutmayacaktır” şeklinde konuştu.

KIRKLAR DAĞI’NDA YAPILAŞMA CİNAYETTİR

Yapılaşmayı cinayet olarak niteleyen Süphan İşnel isimli genç de duyarlılık çağrısı yapıyor. Yapılaşmanın kenttin tarihini ve ekolojisini büyük oranda tahrip edeceğini söyleyen İşnel, “Bunun önüne geçilmeli. Orada apartmanlar yerine ormanları görmek istiyoruz. Bu yapılaşma katliamdır, cinayettir. Diyarbakır’ın birçok bölgesi betonlaşmış durumda” diyor. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

18 yaşındayım, yoksulum, hastayım, bana kim bakar?

SONRAKİ HABER

Halit Akçatepe hastaneye kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...