06 Eylül 2014 06:10

Devlete sadakat borcun var, Şex Said’i yazma

Şex Said isyanını anlatan uzun metraj film senaryosunu temize çekilmesi için ailesine gönderen ve daha sonra düzeltmeler için senaryoyu geri isteyen PKK davası hükümlüsü Yazar Murat Türk’ün senaryosuna cezaevi idaresi el koydu.

Devlete sadakat borcun var, Şex Said’i yazma
Paylaş

Çağdaş KAPLAN

Şex Said isyanını anlatan uzun metraj film senaryosunu temize çekilmesi için ailesine gönderen ve daha sonra düzeltmeler için senaryoyu geri isteyen PKK davası hükümlüsü Yazar Murat Türk’ün senaryosuna cezaevi idaresi el koydu. Türk’ün Bolu F Tipi  Cezaevi idaresinin kararına itirazını değerlendiren Bolu İnfaz Hakimliği ise, “Yasalar gereği tabi olduğu devlete sadakat borcunun bulunması karşısında silahlı isyanın övülmesinin suç teşkil edileceği aşikardır” diyerek cezaevi kararını onayladı.

IRKÇILIK SUÇLAMASI

Bolu İnfaz Hakimliğinden cezaevi idaresinin kararı paralelinde verilen kararda , tutuklu Yazar Türk, Şex Said ve kitabın verilmemesine ilişkin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını ayaklar altına alan ifadelere yer verildi. Bu da yetmezmiş gibi Türk’ün itiraz dilekçesinde senaryosunun verilmemesine ilişkin kullandığı “Hukuksuz bir şekilde gasbedilmiştir” ifadelerinden ötürü de hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Bolu İnfaz Hakimliği senaryonun verilmemesiyle ilgili kararında Türk’ün kaleme aldığı senaryoyu, “Kürt halkının yaşadığı baskıyı, bu baskıya yapılan isyanı ve yaşanan olayların anlatıldığı, isyanı ve ayaklanmayı övdüğü, bu haliyle suç örgütlerinin propaganda faaliyetlerini yapmak niteliğinde olduğu” diye niteledi ve “sakıncalı” buldu. Bununla da yetinmeyen hakimlik, Yazar Türk’ün ön sözde “İsyanda hayatını kaybeden Türk Kürt herkese adanmıştır” ifadelerine rağmen senaryoda “ırkçılık” yapıldığını iddia etti. Kararda, “Cürüm işleyeni övmek, yasa dışı örgütlenmeleri yüceltme amacıyla kaleme alınmış şiirlerin olduğu bu senaryoda nefret söylemi de yer almaktadır” denildi.

ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞINACAK

Türk’ün avukatı Özgürlükçü Hukukçular Derneği Üyesi Avukat Ramazan Demir, yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek senaryoya el konulmasının başta düşünce ve ifade özgürlüğü olmak üzere haberleşme hakkı gibi birçok hakkı ihlal eden bir uygulama olduğunu söyledi. Müvekkili Türk’ün cezaevi idaresinin kararının ardından önce Bolu İnfaz Hakimliğine sonrasında ise, Bolu Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itirazların reddedildiğini belirten Demir, Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını söyledi. (Bolu/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Pg Art Gallery sezonu açtı

SONRAKİ HABER

18 yaşındayım, yoksulum, hastayım, bana kim bakar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...