05 Eylül 2014 19:00

Köylülere madenci tezgahı

Gümüşhane Karamustafa Köyü’ndeki altın madeninin içme suyu hattı üzerine siyanür barajı ısrarı köy halkını karşı karşıya getirdi.

Köylülere madenci tezgahı
Paylaş

Sevim DABAĞ
Gümüşhane

Gümüşhane Karamustafa Köyü’ndeki altın madeninin içme suyu hattı üzerine siyanür barajı ısrarı köy halkını karşı karşıya getirdi.

Yıldız Bakır A.Ş. tarafından 4 Eylül 2014 günü Karamustafa Köyü köy kıraathanesinde düzenlenen ikinci ÇED toplantısını davul zurnayla protesto etmek isteyen köylülerle madende çalışan köylüler arasında gerginlik yaşandı.

Edinilen bilgiye göre, toplantının yapılmasını istemeyen yöre halkı davul zurna ve ellerinde, atık havuzunu protesto eden levhalarla toplantının yapılacağı kıraathaneye girdi. Alınan bilgiye göre, ÇED toplantısının yapıldığı köy kıraathanesinin kendisine ait olduğunu belirten köy muhtarı Necati Çepe’nin, bu nedenle toplantının protesto edilmesine izin vermeyeceğini söylemesi üzerine toplantıyı protesto etmek isteyen köy sakinleriyle arasında tartışma yaşandı. Yöre halkı, “Toplantının yapılmasını istemiyoruz. Protesto hakkımızı kullanacağız” diye ısrar etti. Köy muhtarının kardeşi ve maden şirketinde servis işlerini yürüten Tekin Çepe'nin davul zurna çalanlara, “çalarsanız kavga ederiz” diyerek çalgıcıları kıraathaneden çıkardığı öğrenildi. Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıda katılımcıların yarısı kadar jandarma çağrılması dikkat çekti.

KÖY TRAFOSUNA DA KEDİ GİRDİ!

Köy halkının madende çalışanları ve atık barajını istemeyen tarafları arasındaki gerginlik devam ederken, elektriklerin kesilmesi protestocu katılımcıların “trafoya kedi mi, girdi?​” sorusuyla gülüşmelere yol açtı. Elektrik kesintisinin nedenini öğrenmek isteyen katılımcılar elektrik kurumunu telefonla arayarak kesintinin nedeni hakkında bilgi edindi. Alınan bilgiye göre bölgede elektrik sorunu olmadığı anlaşıldı.

İÇME SUYU ÜZERİNE ATIK BARAJI

Ortamın sakinleşmesi üzerine maden yetkililerinin getirttiği jeneratör devreye sokularak toplantı başlatılmak istendi.  Boyluca köyünden Bülent Bal, ÇED raporunda eksik ve yanlış bilgilendirme yapıldığına dikkat çekerek, “köyümüzün içme suyu hattı üzerine kurulmak istenen atık barajının ÇED raporunda bizim köyden hiç söz etmemesi rapor hakkında düşündürüyor. Ayrıca ÇED’in 12’nci sayfasında belirtilen yol güzergahı ile mevcut güzergah çok farklı. Verilen bilgiler eksik ve hatalıdır. ÇED’in kabul edilmesi mümkün değil” dedi.

Gümüşhane TEMA Başkanı Yusuf Oral, “Bölgedeki 870 bin metre kare orman alanının tamamen yok edilecek olması başlıca endişemiz olup bu alanda 1 milyonu aşkın, yetişkin ve fidan olmak üzere ağaç bulunmaktadır. Bu ormanı önemli kılan bir diğer özelliği de Anadolu diagonali kuşağının bu bölgeden geçmekte olmasıdır. Yani bu kuşağın sağı ve solu hayvan ve bitki çeşitliliği  açısından en zengin bölge özelliğini taşımaktadır. Bunun yanı sıra bir köyün içme suyu atık barajının içerisinde olmasına karşın firma ÇED Tanıtım dosyasında bundan bahsetmemiştir” dedi.  

2 KİŞİYE 1 JANDARMA

Tartışmalar sürerken, toplantıyı protesto eden gruba sataşmaya çalışan birkaç kişi jandarma tarafından dışarı çıkarıldı. Tartışmalar devam ederken Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlilerinin tuttuğu tutanakları göstermek istememeleri katılımcılar tarafından tepkiyle karşılandı. Katılımcılardan biri, “insanları kandırıp imzalarını alıyorsunuz” diye bağırdı. Bunun üzerine yetkililer jandarmanın oluşturduğu güvenlik koridorundan geçerek dışarı çıkartıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personeli Özlem Karabulut'un "ÇED raporunun halkı bilgilendirme toplantısı tutanaklara nasıl yansıdı" sorusu üzerine, “toplantı gerçekleşti” yanıtını vermesi katılımcıların tepkisine yol açtı. Toplantıya DSİ Gümüşhane Şube Müdürlüğü haricinde hiçbir kurumun gelmediği ve yarıya yakınının maden çalışanı ve yöneticisi olduğu toplantıya yaklaşık yüz kişi katılırken, elliye yakın jandarma görevlendirildi.         

Yıldız Bakır A.Ş.’nin 06 Mart 2014 tarihinde düzenlediği Furniyas Atık Depolama Tesisi Projesi ÇED toplantısı köylülerin barajın yapımına itirazı neticesinde gerçekleşememişti.
 

ÖNCEKİ HABER

El Şebap liderlerinden Godane öldürüldü

SONRAKİ HABER

Altıncıların ali cengiz oyunu tutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...