05 Eylül 2014 17:34

Obama: Erdoğan ittifakımız için önemli bir lider

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Birleşik Krallık'ın batısındaki Galler'in Newport şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama görüştü.

Obama: Erdoğan ittifakımız için önemli bir lider
Paylaş

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Birleşik Krallık'ın batısındaki Galler'in Newport şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama 15 ay sonra ilk kez baş başa görüştü. İkilinin TSİ 17.15'te gerçekleşmesi planlanan görüşmesi 17.05'te başladı ve yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama ikili görüşmeleri öncesinde yaptıkları konuşmada, ele alacakları konuları belirttiler. Erdoğan: "Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Libya, Ukrayna gibi konuların görüşüldüğü NATO zirvesi yaşadık. Bunları Sayın Obama ile birlikte bir değerlendirme imkanımız olacak. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendireceğiz" dedi.

"Sayın Obama ile NATO liderler zirvesinde bir araya geldim ve bölgemizde cereyan eden son gelişmelerin değerlendirilmesi fırsatını bulduğumuz için çok mutluyum" diyen Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında model ortaklık çerçevesinde devam edegelen hassas bir süreç bulunduğunu ifade etti. Erdoğan, bu süreçteki birçok konunun iki ülkeyi bir birine daha da yakınlaştırdığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Birlikteliğin askeri plandaki en önemli çerçevesi NATO'dur. Siyasi noktadaki, ekonomik, kültürel noktadaki birlikteliklerimiz var. Şu anda uzun zamandır bölgede Suriye, Irak, Filistin, Mısır, Libya, Ukrayna gibi konuların görüşüldüğü NATO zirvesi yaşadık. Bunları Sayın Obama ile birlikte bir değerlendirme imkanımız olacak. Bu fırsatı en güzel şekilde değerlendireceğiz."

Cihan Haber Ajansı'nın Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre Obama, Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçildiği için kutladı. Görüşmede Obama, "Türkiye, NATO içerisinde önemli bir rol oynuyor. Buna Avrupa ve Ortadoğu arasındaki köprü rolü katkı sağlıyor" dedi.

Obama, özellikle Irak ve Suriye'deki istikrarsızlık ve IŞİD tehdidinin ele alındığını belirtti. Barack Obama, iki ülke arasında yabancı savaşçılar konusunda istihbarat paylaşımının önemine dikkat çekti. Obama, "Bu alanda yapacak çok işimiz var." dedi. Obama ayrıca, Suriye'de devam eden krizin insani boyutunun da ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Tercüman aracılığıyla konuşan Erdoğan'ın ise ABD ile Türkiye arasındaki ortaklığın, iki ülkeyi 'birçok konuda yaklaştırdığını" söylediği aktarıldı.

Beyaz Saray'ın verdiği bilgiye göre Erdoğan, Obama ile farklı konularda geniş kapsamlı görüşmeler yapmak istediğini söyledi ve bunlar arasında zirvede de gündeme gelen "terör tehdidi"ni saydı.

DHA'nın haberine göre görüşmede Obama'nın Türkiye'nin Avrupa ile Ortadoğu arasındaki köprü görevi dolayısıyla NATO'daki önemini vurguladığı "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakımız için önemli bir lider" dediği öğrenildi.

Erdoğan ve Obama'nın Suriye'de IŞİD'in yanı sıra Esad hükümetine karşı da işbirliği yapmayı sürdüreceği belirtildi.

Görüşmeye ABD tarafından Savunma Bakanı Chuck Hagel'in de katıldığı belirtildi.


BEYAZ SARAY'DAN RESMİ AÇIKLAMA

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen ikili görüşmenin içeriğine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Caitlin Hayden'in yaptığı açıklamaya göre iki lider IŞİD tarafından Irak ve Suriye’de yaşanan şiddet olayları konusunda nasıl en iyi şeklide işbirliği yapılabileceğini konuştu.

Obama ve Erdoğan görüşmede Ukrayna ve Libya’da çatışmaların sona ermesi için bir an önce etkili diplomasi ve baskıya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Görüşmede ayrıca antisemitizme karşı hoşgörülü ve kucaklayıcı toplum inşa edilmesinin önemi ele alındı. (HABER MERKEZİ)

IŞİD'E KARŞI KOALİSYON KURULUYOR

ÖNCEKİ HABER

Munzur yok oluyor

SONRAKİ HABER

Askeri araç devrildi: 2\'si ağır 7 asker yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...