05 Eylül 2014 09:46

Yeniden seçilen Kılıçdaroğlu’ya ‘olağanüstü’ yara

CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi’nde toplandı. 'Birlik ve Kardeşlik Kurultayı'nda genel başkan seçimi yapıldı. Kemal Kılıçdaroğlu 740, Muharrem İnce 415 oy aldı. Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçildi.

Yeniden seçilen Kılıçdaroğlu’ya ‘olağanüstü’ yara
Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

CHP 18. Olağanüstü Genel Kurulunda Muharrem İnce’yle yarışan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, seçimlerden yaralı çıktı. Yeniden genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu, 944 delegenin kendisini aday göstermesine rağmen seçimlerde sadece 740 oy aldı. 177 imzayla aday olan Muharrem İnce ise 415 oy aldı. Sonuçların ardından Kılıçdaroğlu teşekkür konuşması sırasında Muharrem İnce’yi kürsüye çağırdı. İnce ve Kılıçdaroğlu kürsüden birlik mesajı verdi.

Roboskili aileler, Gezi direnişi ve Soma madenci katliamında yaşamını yitirenleri aileleri kurultayda davetli olarak yer aldı. Roboskili ailelerin salona girişi sırasında CHP'de alışılmadık şekilde “Katil devlet hesap verecek sloganı atıldı”. 

Muharrem İnce'nin salona CHP fularlı bir grup gençle birlikte girdi. İnce yerine otururken kürsüden  ismi anons edildi. 

'SARIGÜL BEN DE VARIM' DEDİ

Sarıgül konuk bölümünden salona girdi. Sloganlar ve sevgi gösterileriyle karşılanan Sarıgül adeta “buradayım” mesajı verdi. Daha önce parti genel başkanlığına da aday olan ancak daha sonra CHP'den ayrılan Sarıgül, 30 Mart yerel seçimleri öncesi yeniden partiye dönmüş ve partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuştu. Sarıgül'e Parti Meclisi üyeliği teklif edildiği, ancak kendisinin dışarıda kalmayı tercih ettiği gündeme gelmişti. 

YANYANA OTURDULAR

Kılıçdaroğlu da konukları selamladıktan sonra rakibi İnce'yle öpüştü. İnce ile Kılıçdaroğlu yanyana oturdular. Her iki adayın da yanında eşleri oturdu. 

Kurultayın Divan Başkanlığını Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yemin töreninden Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e içtüzük atmasıyla gündeme gelen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yaptı. 

Genel kurul öncesinde hem İnce, hem de Kılıçdaroğlu'nu destekleyenler sıkça “solculuk”, “devrimcilik” tartışması açmıştı. Bu tablo kongre salonu ve çevresindeki afiş ve pankartlara da yansıdı. Açılış konserinde Çavbella çalındı. Deniz Gezmiş ile Kılıçdaroğlu'nun fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. 

CHP KURULTAYINDA İŞÇİ PROTESTOSU

ERDOĞAN YUHALANDI

Açılışta yapılan sinevizyon gösterimi, Taksim Gezi Parkı'na yapılan müdahale görüntüleriyle başladı. Sinevizyon da Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan görüldüğünde salonda “yuh” sesleri yükseldi. 

Kurultay öncesi, her ne kadar “AKP, 90 yıllık Cumhuriyetin bütün kötü politikalarından CHP'yi sorumlu tutuyor. Devlet partisi imajını CHP değiştirecek” dense de, Kılıçdaroğlu'nun salona girerken “devleti kuran partinin genel başkanı” diye anons edilmesi dikkat çekti.  

İNCE 177, KILIÇDAROĞLU 944 İMZAYLA ADAY OLDU

Kurultayda AKP'yi Genel Başkan Yardımcısı Öznür Çalır ve Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya temsil etti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demiral, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber, eski Bakanlardan Yaşar Okuyan'ın konuklar arasında yer aldığı kurultayda, HDP temsil edilmedi. 

Yalova Milletvekili Muharrem İnce 177 delegenin imzasıyla aday olurken, Genel Başkan Kılıçdaroğlu 944 imzayla aday gösterildi. 

KILIÇDAROĞLU KAZANIRKEN KAYBETTİ

Seçim sonuçları ise herkesi şaşırttı. Sadece 53 delegenin oy kullanmadığı seçimde Kılıçdaroğlu, 944 imzayla aday gösterilmesine rağmen 740 oyla yeniden genel başkan seçildi. Muharrem İnce ise 415 oy aldı. Sonuçlar, İnce'nin konuşmasındaki “Kılıçdaroğlu'na gönülsüz imza verenler var” imasını doğrularken, 2015 genel seçimlerinin ardından Kılıçdaroğlu için tehlike çanları çalmaya başladığı yorumlarına neden oldu.

Sonuçların açıklanmasının ardından kürsüye çıkıp birlik mesajı veren Kılıçdaroğlu, rakibi İnce'yi kürsüye çağırdı. İnce, “Bugüne kadar 15 saat çalışıyorsam, şimdi 20 saat çalışacağım” dedi. İnce ve Kılıçdaroğlu'nu destekleyen arasındaki tartışma kavgaya dönüşmeden engellendi.

KILIÇDAROĞLU'DAN BİRLİK VURGUSU

Kılıçdaroğlu, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada "Sağlıklı bir rekabetin olabileceğini herkese gösterdik. Gençler meydanlarda 'Birleşe birleşe kazanacağız' diyorlardı. Biz de birleşe birleşe kazanacağız. Artık ayrılık gayrılık yok. Bütün delegelere şükranlarımı sunuyorum" dedi. Kılıçdaroğlu daha sonra Muharrem İnce'yi kürsüye davet etti.

Muharrem İnce ise Türkiye'nin her yerinden delegelerin oyunu aldığını belirtirken "Önceden 15 saat çalışıyorsam şimdi 20 saat çalışacağım. Sorumluluğum arttı. Yarışacağız tartışacağız. Kavga etmeden sonucu kabulleneceğiz" dedi.

 

FATİH POLAT'IN KURULTAY DEĞERLENDİRMESİ: SÖYLEM ‘SOL’ AMA İÇERİKTE YENİ BİR ŞEY YOK

 

İNCE: CHP CENAZE DEĞİL BAYRAM YERİ OLACAK

Adaylardan ilk konuşan Muharrem İnce oldu. İnce konuşmasının ilk bölümünü Kılıçdaroğlu yönetimine eleştiriye ayırdı. “Ben genel başkan olduğmuzda CHP genel merkezinin ışıkları sabaha kadar yanacak onun için burdayım. Seçim akşamları genel merkezin önünü cenaze evi değil bayram yerine döndürmek için bu kürsüdeyim” diyen İnce, “Türkiye'de demokrasi istiyorsak önce CHP'de demokrasi kuracağız” diyerek Kılıçdaroğlu yönetiminin kendisinden beklenen parti için demokrasiyi sağlayamadığı eleştirisinde bulundu. 

İnce, “Genel Başkanın ne zaman istifa edeceği artık tüzükte yazacak. İlk iki seçimde partiyi genel başkan yapamazsın gidersin. Tüzük de yazılacak, herkes buna uyacak. Kılıçdaroğlu da uyacak. 

Hiçbir genel başkan, tüzük karşısında anlamlı oy artışı  diyemeyecek” dedi.  

'SEÇMENE KARŞI HİLE YAPILDI'

Kılıçdaroğlu yönetiminde CHP'nin Erdoğan ile Gül arasındaki çekişmeden medet uman bir parti haline geldiğini söyleyen İnce, 30 Mart Yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerde uygulanan “sağdan aday/muhafazakar aday” taktiğini de eleştirdi. İnce, “'Halk muhafazakar, sağda, oy sağda. Sağdan aday bulalım. Oylar da çantada keklik olsun' derseniz bu seçmene karşı saygısızlıktır, seçmene karşı hiledir. Seçmene 'Ben sağcı değilim ama seni kandırmak için bu sağcıyı getirdim, hadi gel oltaya düş' demektir. Bunu doğru bulmuyorum” diye konuştu. 

CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı MHP kökenli Mansur Yavaş'a PM üyeliği teklif edildiği ancak kabul etmediği yönündeki haberlere ilişkin de, “'Ben PM'ye girersem beni CHPli zannederler' diyen birini başkente aday gösteriyorsak hepimize yazıklar olsun” dedi. 

CHP için ırmak benzetmesi yapan İnce, bu ırmağı besleyen derelerin Kuvayi Milliye ve  sosyal demokrasi olduğunu söyleyen İnce, merkez sağdan CHP'ye katılan isimlere de “Siz 1950'de bu dereden ayrıldınız, yeniden aynı dereye geldiniz” diye seslendi. 

VEKİLLERE 'İHSANOĞLU' ELEŞTİRİSİ

CHP'nin Cumhurbaşkanı Ekmeleddin İhsanoğlu için oy veren milletvekillerini de eleştiren Muharrem İnce, “Anket yapıldı biriniz Ekmeleddin İhsanoğlu yazdınız mı? O zaman o anketi niye yaptınız. Milletvekilliğinde liste de olmak mı önemli, dik durmak mı. Bence dik durmak daha önemli” dedi. 

İnce, İhsanoğlu'nun adaylığıyla ilgili “Risk aldım” diyen Kılıçdaroğlu'ya, “Bu risk değil, yüzde yüz başarısızlıktır. Öngörüsüzlüktür” diye yanıt verdi. CHP yönetiminin yanlış politikalarıyla cumhurbaşkanlığı seçimini Erdoğan'a hediye ettiğini savunan İnce, sık sık “Bu hazmedemiyorum. İsyan ediyorum” dedi. 

'DİSİPLİNSİZLİK YAPAN GENEL BAŞKAN'

İnce, Kılıçdaroğlu'nun son dönemde sıkça dile getirdiği “Disiplin” meselesine ilişkin, İhsanoğlu'nun parti kurullarına rağmen aday gösterilmesini örnek verdi. İnce, “Disiplin olacak diyor genel başkan. Disiplinsiz davranan genel başkanın kendisi. PM'yi dinlemedi. 'Masaya yumruğumu vuracağım' diyor. Siparişle masaya vurursanız sadece eliniz acır. Kimse korkmaz. 'Ben bu partide korku duvarlarını yıkmaya geliyorum' diyen siz değil miydiniz? Partiye sopa göstermek, disiplin kuruluna veririm demek disiplin değil zapturapttır. Zapturaptla parti yönetilmez” diye konuştu. 

SÖZÜ KILIÇDAROĞLU'YA DESTEK SLOGANLARIYLA KESİLDİ

İnce'nin 2015 seçimlerinde başarılı olamazsa CHP'nin genel başkanının kim olacağının hiçbir önemi kalmayacağı yönündeki sözlerinin ardından salonda “Halkın umudu Kılıçdaroğlu” sloganı atılmaya başlandı. Slogana ilişkin bir itirazı olmadığını ama sokağın böyle düşünmediğini söyleyen İnce'nin sözleri bu kez “Kemal Başbakan” sloganıyla kesildi. “Sokakta insanlar böyle bağırıyor mu ona bakın” diyen İnce, sloganlar nedeniyle konuşmasına devam edemeyince Divan Başkanı Altay araya girdi ve sloganları susturdu. 

'EY CHP...'

İnce'nin konuşmasında Erdoğan'ın “Ey CHP” sözlerini taklit etmesi dikkat çekti. İnce de “Ey CHP” dedikten sonra “Benzedi mi” diye salona sordu. Bu durum salonda gülüşmelere neden oldu. 

KILIÇDAROĞLU CEKETİ ÇIKARDI

Ahmet Davutoğlu'nun AKP Genel Başkanı seçildiği kongrede Erdoğan'ı referans göstererek ceket çıkarması, CHP Genel Kurulunda da yaşandı. İnce'nin ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu konuşmasının bir yerinde, “Müsadenizle ceketimi çıkartıyorum” diyerek ceketini çıkardı. 

Kılıçdaroğlu, İnce'nin “CHP sağa kaydı” sözlerine yanıt verdi. Kılıçdaroğlu da konuşmasında sık sık “devrimcilik” vurgusu yaptı. 

Kılıçdaroğlu, “CHP üç büyük devrimin altında imzası olan partidir. Bir, CHP cumhuriyeti kuran partidir. İki, CHP 1946 çok partili rejimi Türkiye'ye getiren partidir. 70'lerde CHP sosyal demokrasiyi getiren partidir. Şimdi dördüncü devrime hazırlanıyoruz. Özgürlük ve demokrasi devrimi” dedi. 

Kılıçdaroğlu, Deniz Gezmiş'in mezarını ziyaret edip mezarına karanfil bırakmasını “devrimciliğine örnek” olarak anlattı ve “Bizim devrimciliğimiz kağıttan devrimcilik değil. Yürek ister yürek” dedi. 

KÜRT SORUNUNDA YENİ SÖZ YOK

Kılıçdaroğlu, Kürt sorununda mesajlar vereceği söylenen konuşmasında daha önceki sözlerini yineledi. “CHP iktidarın Yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğim” diyen Kılıçdaroğlu, bu konuya ilişkin açıklamasını Kürt sorunu üzerinden değil, AKP'ye muhalif belediyelerin yaşadığı sıkıntılar üzerinden açıkladı. KCK operasyonlarında belediye başkanlarının tutuklanmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, bu konuyu da “kimse düşüncesi nedeniyle ceza almamalı” diyerek bağladı.

Kürt meselesinde en net tutumu CHP'nin aldığını savunan Kılıçdaroğlu, bu konuda Meclis'i adres gösterdiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Bu sorun silahla çözülemez. Askere havale edilerek çözülemez. Bu sorunun temelinden özgürlük ve demokrasi var. Özgürlük ve demokrasiyle çözemeyeceğimiz bir şey yok” dedi. Kılıçdaroğlu, Beşiktaş Belediyesi'nin Hakkari'ye yaptığı ziyareti örnek verdi. 

İnce'nin “Sen solcuları sevmiyorsun, sağcıları seviyorsun” sözlerine de, “Ben sağcı solcu ayrımı yapmadan bütün insanlarımı seviyorum. Bizim anlayışımıza göre, iktidar olduktan sonra sadece solculara hizmet etmeyeceğiz. Bütün insanlarına ülkenin hizmet edeceğiz” diye yanıt verdi. 

'DERSİMLİ KEMAL'

Kılıçdaroğlu, elitist olduğu yönündeki eleştirilere de, “Elitizmi reddediyorum. Ben bir Cumhuriyet çocuğuyum. Dersimli Kemalim ben, devrimci Kemalim ben. İnsanıma aşığım ben. Siyasetten bir tek şey bekliyorum, insanıma hizmet etmek. Dersim'in bir köyünde doğdum. 7 kardeşten okuyup üniversiteye giden tek benim. Haram lokma yemedim” diye yanıt verdi. 

'RAKI SOFRASINDA PARTİ KURTARIYORLAR'

Kılıçdaroğlu, "Elitler var onlara saygılıyım. Elitler halkını aydınlatanlardır. Ama birde elitistler var onlar rakı sofralarında partiyi kurtarıyorlar. Bu partiyi rakı sofralarında konuşanlardan temizleyeceğim. Bizim çalışan insanlara ihtiyacımız var" diye konuştu. 

'YA UYARSIN YA AYRILIRSIN'

Parti içi demokrasiye ilişkin Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin de ne olduğunu bilirim, disiplinin de. Sabah mikrofonu gören CHP'yi eleştirirse kimse kusura bakmasın. Eğer benim genel başkanlığım döneminde tüzük değişikliği olmasaydı başka genel başkan adayı çıkamazdı. Ben genel başkan adayları çıksın diye çalışıyorum. Ama demokrasi kaos demek değildir. Bir siyasi partiye üye olduğunuzda onun kurallarına bağlısınızdır. Ya uyarsınız ya ayrılırsınız” dedi. 

Kılıçdaroğlu, “Tasfiye kurultayı” eleştirilerine ilişkin “Asla. Tasfiyeden yana değil birlikten yanayım. Ama karar çıkarsa kimse televizyonlara çıkıp aleyhine konuşamaz. İzin vermeyeceğim. 

CHP kimliğini aldıktan sonra tüzüğüne programına karşı çıkamazsın” diye konuştu.   

KURULTAY İKİ GÜN SÜRECEK

CHP’nin 18. Olağanüstü Kurultayı iki gün sürecek. Kurultayın ilk gününde genel başkan seçimi yapılacak. Tüzük değişikliğinin de ilk gün yapılması bekleniyor. CHP’de genel başkan adayı olabilmek için delegenin yüzde 10’unun imzası gerekiyor. 

KURULTAY GÜNDEMİ

8 maddeden oluşan kurultay gündemine göre açılışın ardından saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak. Kurultay Başkanlık Kurulu seçiminin ardından Tüzük Komisyonu oluşturulacak. Kurultayda daha sonra genel başkan seçimine geçilecek. Tüzük değişikliğinin görüşülmesinin ardından Parti Meclisi üyeleri (60 asıl üye,15 yedek üye) ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri (15 asıl üye 8 yedek üye)seçimi gerçekleştirilecek. 

SEÇİMLER 24 SANDIKTA, 72 KABİNDE YAPILACAK

Seçimler ana salon haricinde yan salondaki bin 500 metrekarelik büyük bir alanda 24 sandıkta, 72 kabinde yapılacak.  

PM seçimleri kurultayın ikinci gün gerçekleştirilecek. 

PM seçimlerinde delegeler çarşaf listede en az 47 en çok 52 kişiyi işaretleyerek tercihlerini belirleyecek. 

Tüzük gereği PM oluşturulurken kadın ve gençlik kotası uygulanacak. 

Öte yandan kongre merkezinin dışında Parti Meclisi’ne üye adayların afişleri de yer aldı. 

900’ü aşkın basın mensubunun izleyeceği kurultayda canlı yayın araçları da kongre merkezinin girişini doldurdu. Girişte CHP’nin online üyeliğe ilişkin bilgi de veriliyor. Girişte kurulan standlarda parti çalışmalarına ilişkin konuklar bilgilendiriliyor. 

BEKAROĞLU: CHP'YE GELDİM, HAYIRLI OLSUN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine CHP'ye katılan eski Saadet Parti'li Mehmet Bekaroğlu, "Ben ülkem insanımın geleceği için endişe ediyorum. Türkiye çok gerildi. Müthiş bir kutuplaşma var." dedi.

Kurultay alanında mensuplarına konuşan Bekaroğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’ya görüştüklerini ve kendisinden katılma konusuyla ilgili ne düşündüğü sorusuna şu karşılığı verdi: "Sayın Kılıçdaroğlu CHP’de neler yaptığını anlattı. Benden de ne düşündüğümü sordu. Bunları konuştuk. Aşağı yukarı söylediği şeylerle ile benim de siyasette isteğim şeyler çok örtüşüyor. Zaten bugün yaptığı konuşmayla da altına imza attı. Gerçekten güzel konuştu. Sosyal demokrat parti böyle olması gerekiyor." 

CHP’nin güzel şeyler yapacağına inandığını söyleyen Bekaroğlu, "Arkadaşlar benim yaşım 60 ve böyle bu yaştan sonra mevki, makam aramıyorum. Ben ülkem insanımın geleceği için endişe ediyorum. Türkiye çok gerildi. Müthiş bir kutuplaşma var. Kimlik siyaseti Türkiye’yi felakete doğru götürüyor. Kim bu ülkeyi ve bu insanları seviyorsa bunu durdurması gerekiyor. Siyasetin kimlikler üzerinden yapılmaması geriyor. Ben bunu izah etmek için CHP’ye katıldım. CHP’nin kimlik siyaseti yapmayacağını düşünüyorum, buna inanıyorum. CHP sosyal demokrat bir kimlikle Türkiye’de yaşayan herkes için adalet sağlayacak. Böyle bir harekete ihtiyaç var. CHP’nin bunu sağlayacağını düşünüyorum. Kimse CHP’yi küçümsemesin, Cumhuriyeti kuran, demokrasiyi getiren parti. Bir takım problemler, sıkıntılar var ama Türkiye’de bagajı olmayan hiçbir kurum ve kişi yok. Bugün ne söyledi bundan sonra ne söyleyeceği önemli. Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu’nun çıktığı bu yolda gerçekten sosyal demokrat sol bir çizgiyi koruyor. Bu önemlidir. Türkiye’de önümüzdeki dönemde iktidar partisinin bu kimlik siyaseti gerçekten sıkıntıya sürükleyebilir. CHP’nin değişmesi, dönüşmesi Türkiye’nin önünü açacaktır. Ben bu beklentilerle CHP’ye geldim hayırlı olsun diyelim." şeklinde konuştu.

Kendisinin Kongre Merkezi’ne gelişinden sonra partililer tarafından iyi karşılandığını söyleyen Bekaroğlu, "Partililer ilgiyle karşıladı. Zaten ben CHP’yle ve bütün siyasi hareketle hiçbir problemi olmayan bir insanım. Ben ötekinin hakkını koruyan bir insanım. Dolayısıyla benim insanlarla bir problemim olmaz, CHP tabanıyla da olacağını sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

En büyük dinozorun kemikleri bulundu

SONRAKİ HABER

Şemdinli sınırında köylülerle asker arasında çatışma çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...