05 Eylül 2014 07:07

Hacettepe Üniversitesi Fişleme Enstitüsü

Hacettepe Üniversitesinde özel güvenlik şirketi, Rektörlük ve polis iş birliğiyle öğrenci ve akademisyenlerin fişlendiği iddia edildi. Fişlenenler arasında bölüm başkanları da bulunuyor. ‘İdeolojik öğrencilerle görüşme’ gerekçesiyle işten atılan özel güvenlik görevlisi Burak Hoşgül, Hacettepe'deki fişleme skandalını evrensel’e anlattı.

Hacettepe Üniversitesi Fişleme Enstitüsü
Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara

Hacettepe Üniversitesinde özel güvenlik şirketi, Rektörlük ve polis iş birliğiyle öğrenci ve akademisyenlerin fişlendiği iddia ediliyor. Üniversitede özel güvenlik elemanı olarak çalışırken “ideolojik öğrencilerle görüşme” gerekçesiyle işten atılan Burak Hoşgül, öğrencilerin kampüs içerisinde nasıl fişlendiğini, öğrenci bilgilerinin Rektörlüğün bilgisi dahilinde nasıl polise bildirildiğini Evrensel'e anlattı. Hoşgül’ün aktardıklarına göre, özel güvenlik çalışanlarına dağıtılan “Üniversitede faaliyet gösteren sol gruplar” adı altındaki belgede KESK’e bağlı Eğitim Sen’in ismi de yer alıyor. Hoşgül, özel güvenlik elemanlarının fişleme karşılığında gündüz vardiyasına alındıklarını söyledi. İddialara ilişkin Rektör Murat Tuncer’e ulaşma çabamız ise sonuçsuz kaldı. 

ÖĞRENCİLERE NUMARA VERMİŞLER

Hoşgül, aralarında “Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde Faaliyet Gösteren Sol Gruplar ve Sürekli Yayınları” adlı bir belgenin de olduğu çok sayıda dosyanın özel güvenlik elemanlarına dağıtıldığını belirtti. Söz konusu belgede aralarında sendika, dernek ve siyasi partilerin isimleri sıralanıyor ve yanlarında söz konusu kurumlarla ilişkilendirilen gazete ve dergilerin isimleri yazılıyor. ‘Üniversitede faaliyet gösteren sol gruplar’ adı altındaki belgede Eğitim Sen’in yanı sıra çok sayıda siyasi partinin ve Evrensel’in de ismi sıralanıyor. Belgede öğrenciler, yakın oldukları iddia edilen politik gruba göre sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmaların içinde de öğrenciler hakkında, polis fezlekesi ve kapatılan özel yetkili mahkeme (ÖYM) dosyalarında görmeye alıştığımız şekilde  “Bir numara”, “İki numara”, “Üç numara” gibi tanımlar yapılıyor. 

FOTOĞRAFLARI REKTÖRLÜK MÜ VERDİ?

2012 yılında hazırlanan ve 2013 yılının kasım ayında “GüvenlikMerkez” adlı bir bilgisayarda son hali verilen belgede, öğrencilerin fotoğrafları da yer alıyor. Fotoğrafların bir kısmı eylemlerde çekilmiş fotoğraflar. Ancak bazı öğrencilerin fotoğrafları, öğrenci işlerindeki dosyalarından çekilmiş olması, Rektörlüğün durumdan haberdar olduğu iddiasını doğruluyor. Fotoğrafların tamamına yakınında tarih olarak 2012 kasım ayının yazması dikkat çekiyor. 

Bazı öğrencilerin fotoğrafları ise Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinden alınmış. En ilgi çekeni ise üç öğrencinin bir arada olduğu bir fotoğrafta, her öğrenciye oklarla “bir”, “iki”, “üç” şeklinde numara verilmiş olması. 

İŞTE BÖYLE FİŞLİYORLAR

HACETTEPE Üniversitesinde muhalif öğrencilerle arası iyi olduğu için işten atıldığını belirten Burak Hoşgül, öğrencilerin özel güvenlik şirketinde görevli amirler ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının bilgisi dahilinde fişlendiklerini iddia etti. Amirler tarafından düzenli olarak polise bilgi verildiğini ifade eden Hoşgül, amirlerin talimatıyla güvenlik elemanlarına öğrenciler hakkında tutanak tutturulduğunu belirtti. Hoşgül, çalışanların “Vardiyalarının gündüze alınması” ya da “Vardiyalarının sabit kalması” vaadiyle tutanak tutmaya ikna edildiklerini söyledi. Toplanan bilgilerin emniyete verildiğini iddia eden Hoşgül, “Güvenlik Merkezinde dosyalar var. Bir ara, yeni gelen güvenlikçilere K Salonu’nda projeksiyon ile bu dosyayı gösterip, tek tek öğrencileri tanıtacaklardı. Ama sonrasında  hem güvenlikçilerden birisi suç duyurusunda bulunur diye korktular, hem de yasal olmadığını düşünüp vazgeçtiler” dedi. İddiaları sormak istediğimiz Rektör Murat Tuncer ile tüm ısrarımıza rağmen görüşemedik.

PROFESÖRLERİ DE FİŞLEMİŞLER

BELGEDE dikkat çeken bir nokta ise Eğitim Sen’in de listeye alınması. “EĞİTİMSENLİLER” adlı başka bir belgede ise aralarında profesörler ve bölüm başkanlarının da bulunduğu akademisyenlerin isim ve fotoğrafları yer alıyor. Akademisyenlerin fotoğrafları da sosyal paylaşım sitelerinden toplanmış. İddiaları gündeme getiren Burak Hoşgül, özellikle öğrencilerle arası iyi olan akademisyenlerin kampüs içerisinde takibe alındıklarını, bilgilerinin polisle paylaşıldığını belirtiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Albinolar Ankara’da buluşuyor

SONRAKİ HABER

Ermenistan gerçeği, Türkiye\'de mitler üzerinden haberleştiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...