05 Eylül 2014 06:00

'Halka karşı polisin elini serbest bıraktılar'

Ethem Sarısülük’ü başından vurarak öldüren Polis Ahmet Şahbaz’ın 7 yıl 9 ay ceza almasıyla sonuçlanan davayı gazetemize değerlendiren Avukat Kazım Bayraktar, bu kararın emsal olması halinde toplumsal olaylarda polisin elinin serbest kalacağı uyarısı yaptı.

\'Halka karşı polisin elini serbest bıraktılar\'
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara

Ethem Sarısülük’ü başından vurarak öldüren Polis Ahmet Şahbaz’ın 7 yıl 9 ay ceza almasıyla sonuçlanan davayı gazetemize değerlendiren Avukat Kazım Bayraktar, kararı skandal diye niteledi. Görevli polis memurlarının haksız tahrik indiriminden yararlanamayacağını belirten Bayraktar, bu kararın emsal olması halinde toplumsal olaylarda polisin elinin serbest kalacağı uyarısı yaptı.

Gezi direnişi sırasında 1 Haziran 2013 tarihinde Ethem Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Şahbaz önce ‘Kasten adam öldürmek’ suçundan müebbet hapis cezası aldı. Ancak cezası ‘olası kast’ olarak değerlendirerek 21 yıla ve ardından da ‘ağır tahrik’ indirimi uygulanarak 7 yıl 9 ay 10 güne düşürüldü.

‘POLİS HAKSIZ TAHRİKTEN YARARLANAMAZ’

Sarısülük ailesi avukatı Kazım Bayraktar kararı Evrensel'e değerlendirdi. Tahrik indirimi verilmediği takdirde Polis Şahbaz’ın 28 yıl hapisle cezalandırılacağını belirten Bayraktar, fiili ‘olası kastla’ işlediği tespit edilen sanık polis için bu indirimin uygulanamayacağını ifade etti. 

Yargıtayın da bu konuda kararları olduğunu belirten Bayraktar şöyle konuştu: “Göstericiler taş attı, göstericiler kanunsuz gösteri yaptı denilerek oradaki hiçbir polis için ‘haksız tahrik’ indirimi uygulanamaz. Çünkü o gün eylemin niteliği ne olursa olsun o polis orada görevliydi. Görevli polisin haksız tahrikten yararlanma gibi bir durumu olamaz. Bu çiğnenmiştir. Bundan sonra gösterilerde polis müdahale ettiği zaman, göstericiler de eylemlerinde ısrar ettiği takdirde polisler ‘haksız tahrik indiriminden yararlanırız’ diye hareket ederler. Bu emsal oluşturur”

HUKUK İHLAL EDİLDİ

Bu kararla birlikte hukukun ve adil yargılamanın tümüyle ihlal edildiğini dile getiren Bayraktar sözlerine şöyle devam etti: “Sıradan bir karar olarak algılanmamalı. Artık bundan sonra halk hareketlerine karşı ‘Polisin elini serbest bıraktık’ denilmiştir. Bir diğer çarpıcı nokta ise bu kararın siyasi iktidar tarafından destekleniyor olmasıdır. Ve istenilen de oldu. Bundan sonrasına ilişkin temyiz sürecini bekleyeceğiz. Biliyor ve ifade ediyoruz ki, şu anki yargı sisteminde halktan yana ezilenlerden yana bir yargı düzeni yok. Buna karşılık demokrasi, özgürlük mücadelesi sokaklarda ve meydanlarda olacaktır.”

ANKARA BAROSU TEPKİ GÖSTERDİ

ANKARA Barosu Başkanı Sema Aksoy, “Bir kimsenin haksız tahrik indiriminden faydalanabilmesi için, işlenecek suçun mağduru tarafından tahrik edilmesi zorunludur. Başka kimselerin tahrik edici fiillerinin etkisi altında bir diğer kimseye karşı suç işleyen kimse, haksız tahrik indiriminden yararlanamaz. Ölenin çevresindekilerin, sanık polise taş atıyor olması, kendisine verilen emirlere uymayarak, göstericilere saldırmayı seçen polis memurunun orada bulunan herhangi bir kimseyi vurduğunda haksız tahrikten faydalanmasını sağlamaz” dedi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da “Türkiye’de yargı karşısında hesap vermekten bugün kurtulanlar, yarın tarih karşısında hesap vermekten kaçamayacaklardır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

YÖK’ten öğrencisiz ÖTK seçim tarihi

SONRAKİ HABER

Albinolar Ankara’da buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...