04 Eylül 2014 22:57

Diyarbakır stadyumu yıkılıyor, esnaf çaresiz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Diyarbakır’da ‘Yapı Rezerv Alanı’ ilan edilerek, yıkım kararı verilen Şehir Stadyumu arazisinde bulunan işyeri sahipleri, tek kuruş ödenmeden işyerlerinden çıkartılacak. İş yerlerini boşaltmaları için tanınan süre bugün sona erecek olan esnaflar, “Ekmek teknelerimizden olacağız” diyor.

Diyarbakır stadyumu yıkılıyor, esnaf çaresiz
Paylaş

Hayri DEMİR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Diyarbakır’da ‘Yapı Rezerv Alanı’ ilan edilerek, yıkım kararı verilen Şehir Stadyumu arazisinde bulunan işyeri sahipleri, tek kuruş ödenmeden işyerlerinden çıkartılacak. İş yerlerini boşaltmaları için tanınan süre bugün sona erecek olan esnaflar, “Ekmek teknelerimizden olacağız” diyor. 

Diyarbakır’ın yeşil alan kordonu üzerinde yer alan Şehir Stadyumu’nun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ‘Rezerv Yapı Alanı’ ilan edilerek, TOKİ’ye devredilmesinin ardından boşaltılması istenen işyerlerinin sahipleri, büyük mağduriyet yaşıyor. Bakanlar Kurulunun 10 Eylül 2013 tarihli ve 5721 sayılı oluru ile ‘Rezerv Yapı Alanı’ olarak belirlenen Yenişehir ilçesindeki arazinin TOKİ’ye devredilmesinin ardından alana AVM ve konut yapılması kararlaştırılmıştı. Stadyumun yıkımı için gerekli ihalenin 12 Mart 2014 günü yapılmasıyla birlikte alanın boşaltılması için harekete geçilirken, geçtiğimiz günlerde bölgede bulunan esnaflara da iş yerlerini boşaltmaları için tebligat gönderilmişti. İş yeri sahiplerine 5 Eylül tarihine kadar süre tanındı. 

150-200 AİLE GEÇİNİYOR

Kentin futbol müsabakalarının yapıldığı tek sahası olan Şehir Stadyumu, 1960 yılında yapıldı. Yaklaşık 16 bin kişi kapasiteli stadyum, aynı zamanda kent için önemli bir simge. Yoğun inşaatlardan dolayı yeşil alan olarak kalan bir koridorda bulunan stadyumun yer aldığı 51 bin metrekarelik arazi üzerinde 72 işyeri bulunuyor. Yaklaşık 150-200 aile buradan geçimini sağlıyor. İşyerlerinin tümü Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce kiraya verildiği için esnaflar herhangi bir hak talebinde bulunamayacak. 

ESNAFIN SON GÜNÜ

İşyerlerini boşaltmaları için kendilerine verilen sürenin 5 Eylül’de (bugün) dolmasını çaresiz bir şekilde bekleyen esnaflar, kentin bu konuya duyarsızlığından yakınıyor. 12 yıldır stadyumla bitişik iş yerini işleten Bahattin Ertürk isimli esnaf, elleri kolları bağlı bir şekilde ekmek teknelerinin yıkılmasını beklediklerini söyledi. On gün önce kendilerine tebligat gönderildiğini belirten Ertürk, “Buradan ekmek yiyoruz. Bizim buraları satın alma gücümüz yoktu ama kiramızı ödeyerek buradan ekmek yedik. Yıllarca buraların ayakta kalması için harcamalar yaptık. En azından zarar tespitleri yapılarak her esnafın mağduriyetinin giderilmesi lazım. Ama bize ceketinizi alın gidin diyorlar” diye konuştu.

‘BİZE SAHİP ÇIKIN’ ÇAĞRISI

“Ne yaparsak yapalım devletle baş edecek gücümüz yok” diyen Ertürk, “Burası kentin bir simgesidir. Biz yerel dinamiklerin ve STÖ’lerin buraya ve bize sahip çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

AVM’NİN KENTE KATKISI YOK

Hasip Aşçı isimli esnaf da yüzlerce kişinin mağdur olacağına dikkat çekerek, söz konusu arazinin AVM’ye dönüştürülmesinin Diyarbakır’a hiçbir katkısı olmayacağını söylüyor. Yıkımla birlikte ekmeklerinin ellerinden alınacağını söyleyen Aşçı, “Direnerek hakkımızı almaya çalışacağız. En azından mağduriyetimiz giderilsin. Eğer belediye buraya müdahale hakkını kullanmazsa belediyenin de bir anlamı kalmaz” diye konuştu.

ARAZİ AKP’Lİ İÇTEN’İN KÖYLÜSÜNE Mİ VERİLDİ?

 Öte yandan stadyumun yıkılmasından sonra yapılacak olan AVM ve konut için ihaleler de sürüyor. Bu alanın 392 Milyon liraya AKP Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten’in köylüsü olan kişiye verildiği iddia ediliyor. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’e karşı 55 örgütten ortak deklarasyon

SONRAKİ HABER

İstinaf mahkemesi ve Yargıtay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...