04 Eylül 2014 15:35

Seda Sayan’ın programı yayından kaldırılacak mı?

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Seda Sayan’ın televizyon programına eşlerini öldüren kocanın çıkartılmasını Meclis gündemine taşıdı. Akat, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi verdi.

Seda Sayan’ın programı yayından kaldırılacak mı?
Paylaş

HDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Seda Sayan’ın televizyon programına eşlerini öldüren kocanın çıkartılmasını Meclis gündemine taşıdı. Akat, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Meclise soru önergesi verdi. Akat, söz konusu programın kaldırılıp kaldırılmayacağını sordu.

Kadına yönelik şiddetin vardığı son nokta olan kadın katliamlarıyla mücadelede medyaya düşen önemin çok büyük olduğunu belirten Akat şunları belirtti: “Ancak son aylarda farklı televizyon kanalları tarafından yapılan yayımlarda kadına yönelik şiddet meşrulaştırılmakta, kadın katilleri ise aklanmaktadır. Katıldığı bir evlilik programında daha önce iki kadını öldürdüğü anlaşılan S.Ç. kadın örgütlerinin tepkisine rağmen birkaç ay sonra başka bir programda tekrar canlı yayına çıkarak, program sunucusu tarafından “güler yüzlü bir katil” olarak nitelenmiş ve faili olduğu kadın cinayetleri normalleştirilmiştir. Bir kadını 43 yerinden yaralan Y.K. İse tutuklanıp serbest bırakıldıktan hemen sonra bir programda canlı yayına katılmış, seyircilere “gözü yaşlı aşık bir baba olarak” tanıtılmıştır. Kadın katillerinin konuk olarak katıldığı programlarda uyguladıkları şiddetin meşru gerekçelere dayandığı iddia edilmekte, kadınların şiddet görmeyi hak edecek davranışlar sergilediği yönünde söylemler kullanılmaktadır. Kadına yönelik şiddet olaylarının faillerinin yaygın medya organları tarafından aklanarak kamuoyu karşısına çıkarılması, kadına yönelik şiddeti özendirmekte, katilleri toplum nezdinde aklamaktadır. Kadın katliamlarının giderek arttığı bir toplumda, faillerin cezasız bırakılması da erkekleri cesaretlendirmekte ve kadına yönelik şiddeti normalleştirmektedir. Kadınların yaşadığı ayrımcılığı görünmez kılan ve kadın kırımının artmasına davetiye çıkaran bu gibi yayınlara hâlâ son verilmemiş olması siyasi iktidarın konuya yaklaşımını ortaya koymaktadır.”

AKDOĞAN’A SORULAR

Akat, Akdoğan’a şu soruları sordu: Bahsi geçen programların yayımlandığı Flash TV, Kanaltürk ve Show TV ile ilgili olarak tarafınıza ulaşmış şikayetler bulunmakta mıdır?
Şikayetler ve kadın örgütlerinin tepkisi doğrultusunda söz konusu programların yayından
kaldırılmasına yönelik RTÜK’ün girişimi olmuş mudur?
Çeşitli siyasi parti ve kadın örgütleri tarafından RTÜK’e yapılan başvurular düşünüldüğünde, ilgili programın yayımından sorumlu olanlar hakkında belli yayın ilkelerini ihlal
etmelerinden ötürü herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı meşrulaştıran programların toplumsal tepkiye rağmen herhangi bir engele takılmadan yayımlanması karşısında, kadına yönelik şiddetle mücadele etmeyi temel alan yayın politikalarının teşviki amacıyla RTÜK tarafından hangi önlemler alınması planlanmaktadır?
Yaygın medyanın şiddeti övmek ve meşrulaştırmak yerine, toplumsal cinsiyete duyarlı
yayımlar yaparak kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için güçlü bir araç olması doğrultusunda RTÜK’ün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşarak hazırladığı bir program bulunmakta mıdır?​” (İstanbulEVRENSEL)


AİLE BAKANLIĞI, RTÜK’E ŞİKAYET ETTİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Show Tv’de yayınlanan Seda Sayan Show’a iki eşini öldüren kocanın konuk olduğu programı ile ilgili Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) şikâyette bulundu. açıklamada kamu hizmeti yayıncılığı sorumluluğuna sahip olması gereken medyanın, kadına yönelik olumsuz değer yargılarını pekiştiren, şiddeti meşrulaştıran söylem ve uygulamalarda bulunmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Sanatın direnişi, direnişin sanatı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen, TEOG ve yönetici tasfiyelerine dikkat çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...