04 Eylül 2014 14:43

Ostim ve İvedik davası 3 yıldır yerinde sayıyor

OSTİM ve İvedik patlamalarında 20 işçinin yaşamını yitirmesi üzerine açılan davada 3 yılı aşkın süredir “bilirkişi raporu” krizi yaşanıyor. Sağlıklı bir raporun oluşturulamaması nedeniyle dava ilerleyemiyor.

Ostim ve İvedik davası 3 yıldır yerinde sayıyor
Paylaş

OSTİM ve İvedik patlamalarında 20 işçinin yaşamını yitirmesi üzerine açılan davada 3 yılı aşkın süredir “bilirkişi raporu” krizi yaşanıyor. Sağlıklı bir raporun oluşturulamaması nedeniyle dava ilerleyemiyor. Avukatlar bugün görülen duruşmada yeniden rapor oluşturulmasını talep etti, ancak mahkeme talebi değerlendirmeyi bir sonraki celseye bıraktı. Yakınlarını kaybeden aileler tepkili.

Ostim ve İvedik’te 3 Şubat 2011’de eş zamanlı yaşanan patlamada 20 işçi yaşamını yitirmişti. Gaz dolum şirketleri ve firmaların ihmallerinin ortaya çıkması üzerine derinleşen soruşturma kapsamında 3 yılı aşkın süredir dava sürüyor. 3’ü tutuklu 19 kişinin yargılandığı davanın 22. duruşması bugün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Yakınlarını kaybeden ailelerin katıldığı duruşmayı Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Avukat İlke Işık da takip etti. Mahkeme Başkanı Oktay Saday, sanık ve müdahil taraflara beyanlarını sordu.

Ailelerin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, İstanbul Teknik Üniversitesinde hazırlanan ve daha önceki duruşmada sunulan raporu kabul etmediklerini söyledi. Gündüz, bu raporun imalatı yapan firmalar ve patlayıcı maddelerin patladığı işyerlerini kusursuz olarak belirlediğini, bunun gerekçelerinin dahi belirtilmediğini söyledi. İTÜ’nün usulüne uygun bir rapor vermediğine ilişkin sabit kanıtlar olduğu ifade eden Gündüz, “İTÜ’nün dışında başka bir bilirkişi heyeti tespit edilerek kamu kurumlarının ve tüm sanıkların sorumlulukları yönünden yeniden inceleme yaptırılmasını talep ediyoruz” dedi.

SAVCIDAN TUTUKLULAR İÇİN TAHLİYE TALEBİ!

Sanık avukatları da raporun yeniden hazırlanmasına itirazları olmadığını belirterek, tutuklu sanıkların tahliyelerini talep etti. Sanıkların işlerinden olduklarını, maddi sıkıntılar yaşadıklarını ve 3.5 yıldır tutuklu yargılandıklarını belirten sanık avukatlarına, aileler tepki gösterdi. Bir anne, “Benim yavrumu gece gündüz çalıştırırken yiyip içip keyif yapıyordunuz. Vicdan da yok sizde” diye feryat etti.

Cumhuriyet Savcısı İsmail İlhan da, tutuklu sanıkların tahliyesini ve oluşturulacak bilirkişi raporunun Ankara Üniversitesi, ODTÜ, Hacettepe, Gazi gibi üniversitelere hazırlatılmasını istedi. Verilen aranın ardından Oktay Saday başkanlığındaki mahkeme heyeti kararını açıkladı. Saday, tutuklu sanıkların tahliye talebinin reddine karar verildiğini açıklarken, yeniden bilirkişi incelemesinin yapılıp yapılmayacağına bir sonraki celsede karar verileceğini bildirdi.

AİLELERDEN BİLİM İNSANLARINA ÇAĞRI

Duruşma öncesi Adliye önünde açıklama yapan aileler, döviz ve sloganlarıyla “Ostim’i unutma, unutturma”, “İş kazası değil bu bir cinayet”, “Bütün sorumlular yargılansın” dediler. Aileler adına konuşan Azize Atmaca, “3 yılı aşkın süredir dava sürüyor. 100 duruşma da sürse takipçisi olacağız. Bütün kaygımız ve mücadelemiz, ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmamasıdır. İşçi güvenliğinin sağlandığı, daha insani çalışma koşullarının yaratılmasıdır” diye konuştu. Sorumluları aklayan bilirkişi raporlarını kabul etmediklerini dile getiren Atmaca, bilirkişi heyetlerini, patronların isteğine değil, bilim ahlakına uygun davranmaya çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

16599 Meksikalı işçiden Yatağan\'a destek mesajı

SONRAKİ HABER

Sansüre karşı uluslararası dayanışma: İktidar tek ses istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...