04 Eylül 2014 13:04

MMO: Damperli araçlara gerekli denetim yapılmıyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Avcılar’da yıkılan üst geçit ile ilgili açıklama yaptı. Glikoz taşıyan tanker yarı-römorkunun hareketi sırasında gövdesinin arkaya devrilmesi sonucu üst geçide takılması nedeniyle gerçekleşen kazada 1 kişi yaşamını yitirmiş, biri ağır olmak üzere çok sayıda vatandaşımız yaralanmıştı.

MMO: Damperli araçlara gerekli denetim yapılmıyor
Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Avcılar’da yıkılan üst geçit ile ilgili açıklama yaptı. Glikoz taşıyan tanker yarı-römorkunun hareketi sırasında gövdesinin arkaya devrilmesi sonucu  üst geçide takılması nedeniyle gerçekleşen kazada 1 kişi yaşamını yitirmiş, biri ağır olmak üzere çok sayıda vatandaşımız yaralanmıştı.

Oda adına yazılı açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi N. Cenk Cihangir, “Damperli kamyon veya yarı-römorklarda olan yük boşaltmak için gövdenin arkaya doğru devrilmesi sisteminin hareketi sırasında açılmasını önleyecek tedbirlerin olmaması ve periyodik denetimlerle denetlenmemesi sonucu ülkemizde her sene sıkça bu tür kazalar olmaktadır” dedi.   
Bu kazaların önlenebilmesi için bu tür damperli araçlara hareket sırasında kasanın arkaya (veya yana) devrilmesini önleyecek düzenekler takılması gerektiğine dikkat çeken Cihangir, periyodik olarak, yılda bir yapılan araç muayenesi dışında, denetlenme şartı getirilmesi gerektiğini belirti.

Araçların ve yolcuların güvenliğinden sorumlu olan bakanlıklar ve kamu kurumlarına denetim görevlerini yerine getirme çağrısı yapan MMO Şube Yöneticisi Cihangir, “Şu an ülkemizde Ulaştırma Bakanlığı uhdesinde olarak  araçların yol güvenliğine ilişkin olarak yapılan Araç Muayenesinin kapsamında ‘Yangın Algılama Düzeneği’ ve ‘Damper Açılma Güvenlik Düzeneği’ gibi karmaşık düzeneklerin detaylı denetimi yer almamaktadır. Bu tür karmaşık düzeneklerin, gelişmiş AB ülkelerinde olduğu gibi ulusal olarak düzenlenen, ayrı bir teknik güvenlik denetiminden geçirilmeleri gerekmektedir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası daha gelişmiş bir Ticari Araç Teknik Güvenlik Denetimi için her türlü görevi üstlenmeye hazırdır” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Altın madencileri: Bilirkişi bizi bilmesin

SONRAKİ HABER

Beşiktaş belediye başkanından grev kırıcılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...