04 Eylül 2014 06:00

‘Kömür gelsin işçi ölsün’ düzeni

İmbat madeninde iş cinayetinde yaşamını yitiren Metin Keskin’in çalışma arkadaşları evrensel’e konuştu. 301 madencinin can verdiği Soma faciasından sonra da değişen bir şey olmadığına dikkat çeken işçiler, hükümetin de gerekli kanunları çıkarmadığını söyledi.

‘Kömür gelsin işçi ölsün’ düzeni
Paylaş

Emine UYAR
Soma


Soma’da önceki sabah meydana gelen ölümlü iş kazası ile acılar bir kez daha tazelendi. Alınmayan güvenlik önlemleri Soma’da bir işçinin daha canına mal oldu. 3 çocuk babası Metin Keskin kömür çıkardığı galeride kopan kömür kütlesi ile direk arasına sıkışarak hayatını kaybetti. İşçiler, kazanın, kömür çıkarılan alanın önceden kontrol edilmemesi ve yeterli tahkimat yapılmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Vardiya işe başlamadan önce sorumlu çavuş tarafından ayağın, tahkimatlarının kontrol edilmesi gerektiğini ancak fazla kömür çıkarma baskısı ile bu kontrollerin yapılmadığını ifade ediyorlar.    

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK!

İmbat İşçisi ve T. Maden-İş 2 No’lu Şube Müteşebbis Heyet Üyesi İsa Adaş, “Arkadaşımız aynadan (İşçinin kömür çıkardığı yüzey) kopan kömür bloku ile çakmalı direk arasına sıkışarak ölmüş, edindiğimiz bilgi bu. Bize bir açıklama yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu. Emniyet mühendisleri, vardiya mühendisleri ve vardiya teknikerlerinin olduğunu hatırlatan Adaş, “Hadi kömür gelsin demeyi bırakıp biraz aynalarla ilgilenmeleri gerekir. Sadece kömür üretilsin, iş gelsin, tonaj yükselsin demeyi bırakıp her ayakta tek tek emniyetle ilgilenilmesini istiyoruz. Tahkimatların yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Yine İmbat İşçisi ve 2 No’lu Şube Müteşebbis Heyet Başkanı Engin Kurşuncu da, “300 kişi ölmeden önce de böyleydi şimdi de böyle. Değişen bir şey yok” diyerek tepki gösterdi. Kazadan bugüne madencilere ilişkin ne bir kanun çıktığını ne de bir düzenleme yapıldığını dile getiren Kurşuncu, şöyle devam etti: “3-5 gün burada boy gösterisi yaptı hepsi. Ondan sonra Ankara’ya gittiler, hepsi istediği gibi yönlendiriyor burayı. Bu işçi sermayenin yine kölesi yine kölesi.”

YOLDA ÖLMEK MADENCİNİN FITRATINDA MI?

Metin Keskin’in yaşamını yitirmesinin ardından dikkat çeken bir başka konu da işçinin yerin altında mı yoksa yolda mı öldüğü oldu. Bize ilk gelen bilgiler ve görüştüğümüz işçilerin anlatımı işçinin olay yerinde, yerin altında öldüğü doğrultusunda idi. Ama haber bültenlere, ajanslara işçinin yolda öldüğü şeklinde yansıdı. Soma’da görüştüğümüz işçiler, pek çok kez gözlerinin önünde yanı başlarında yerin altında ölen arkadaşları ile ilgili, “Hastaneye giderken yolda öldü” denildiğini anlattılar. Hatta “Yer altında öldü” şeklinde tanıklık yaptığı için işten atılan işçiler olmuş.

Maden işçisinin yerin altında mı ya da üstünde mi öldüğü patronlar açısından önem taşıyor. Yeni ismiyle İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda patronun sorumluluğunun “Kusurlu mu”, “Kusursuz mu” olduğu işçinin yerin altında ya da üstünde ölümüne bağlı olarak değişiyor. Ölümün yerin altında gerçekleşmesi durumunda patronların tazminat vb. sorumlulukları artıyor.

TAŞERON KALDIRILSIN

Metin Keskin’in yaşamını yitirdiği gün Soma’daki baba evinin önünde taziye çadırı kuruldu. Keskin’in komşuları, akrabaları, iş arkadaşları, T. Maden-İş merkez yöneticileri ve 2 No’lu şube müteşebbis heyeti ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Kendisi de madenden emekli baba Mustafa Keskin, “Bu memleket hepimizin. Taşeronu kaldırsınlar. Milletin başını yiyen bu. Benim evladım gitti. Kömür diye milletin başını yiyorlar” dedi.


YÜRÜYÜŞ YAPILDI

DEV MADEN-SEN, İmbat Madencilikte yaşanan iş cinayetine karşı Soma’da yürüyüş düzenledi. Beşyol Meydanı’ndan Cengiz Topel Meydanı’na yürüyen maden işçileri adına Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün açıklama yaptı. Görgün, “Bu iş cinayeti gerçekten son olsun. Maden işçilerinin unutmaması geren bir şey daha var o da; biz el ele verirsek, biz dayanışma içinde olursak, biz gerçek sendikamızı kurarsak bu iş cinayetleri son bulacaktır” dedi. Açıklamanın ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

TAZİYEYE GİDENLERE SALDIRI

DİSK/Dev Maden-Sen’in Soma’da örgütlenme çalışmasını yürüten eski sendikacılardan Kamil Kartal, Maden İşçisi Onur Uzan ve beraberlerindeki Başaran Aksu, İmbat madeninde iş kazasında yaşamını yitiren Metin Keskin’in evine yaptıkları ziyaretin ardından saldırıya uğradı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin arasında İmbat ve Soma Kömürleri patron yandaşlarının olduğu, bazılarının T. Maden-İş’te yönetici, delege ve temsilci olduğu belirtildi. Soma Devlet Hastanesinde tedavileri gerçekleştirilen Kartal, Uzan ve Aksu karakola giderek saldırganlar hakkında şikayette bulundu. (Soma/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bitmeyen CHP’yi tanımlama çabası

SONRAKİ HABER

Yakup Saygılı dahil 5 polis \'darbeye teşebbüs\'ten tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...