04 Eylül 2014 06:00

'Siyonizmin arka bahçesi antisemitizm' Evrensel Kültür'de

Evrensel Kültür dergisi eylül sayısına 'antisemitizm' konusunu taşıdı. Dergi ana dosyasında İsrail halkını ve Yahudiliği Siyonizm’le özdeşleştirme riskini taşıyan, Yahudileri de türdeşleştiren antisemitizmin içselleştirilmesinin tehlikelerine değiniyor.

\'Siyonizmin arka bahçesi antisemitizm\' Evrensel Kültür\'de
Paylaş

Evrensel Kültür dergisi eylül sayısına “antisemitizm” konusunu taşıdı. Dergi ana dosyasında İsrail halkını ve Yahudiliği Siyonizm’le özdeşleştirme riskini taşıyan, Yahudileri de türdeşleştiren antisemitizmin içselleştirilmesinin tehlikelerine değiniyor.

‘Siyonizmin arka bahçesi antisemitizm’ başlığını taşıyan dosyaya Aydın Engin, Nuray Sancar, Foti Benlisoy, Fehim Işık ve Aydın Çubukçu yazılarıyla katkı sunuyor.

ANTİSEMİTİZM HER FIRSATTA AÇIĞA ÇIKIYOR

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına karşı dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de yaygın bir tepki var. İsrail’le ilgili her durumda olduğu gibi bu tepkiler kimi zaman antisemitik boyutlar da kazanabiliyor. İsrail devleti ile Yahudilik arasına mesafe koymayan, homojen bir Yahudilik tanımında ısrarlı antisemitik yaklaşımın en tuhaf sonuçlarından biri Mario Levi’nin geçen ay boykot listesine alınmasıydı. Bu, Türkiye’de yaşayan Yahudileri olduğu kadar kamu vicdanını da rahatsız etti.

Diğer yandan bazı İsrail yurttaşları, diasporadaki kimi Yahudiler İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını defalarca protesto ettiler, eylemler yaptılar. İsrail devletinin saldırganlığını onaylamadıklarını göstererek Yahudilerin aynı potada toplanamayacak kadar ayrışmış olduğunu bir kez daha kanıtladılar.

Bir zamanlar Nazizmin ideolojik dayanağı olan antisemitizmin yol açtığı yıkım ortadayken bugün örtük ya da açık olarak faşizmin Yahudilere zulmünü bir kez daha mazur gösteren antisemitizm kuşkusuz Nazilerden önce de vardı ve her fırsatta açığa çıkmaya devam ediyor.

Evrensel Kültür dergisinin eylül sayısında öne çıkan diğer yazılar arasında “Yılmaz Güney’den Nuri Bilge’ye bir yol var mı?​” başlığını taşıyan yazısıyla  Sinema Yazarı Şenay Aydemir, “Ara Güler’in deniz masalları” yazısıyla Sennur Sezer, “Benim size bir aklım vardı” yazısıyla Rahmi Emeç, yeni kitabı Gölgeler ve Hayaller Şehrinde’yi anlatan Yazar Murat Gülsoy ve “İdeolojik stratejiler, algıya dönük şiddet ve tarihsel arketipleri”ni yazan  Ayşe Bozdurgut da yer alıyor.  (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yüzmek hem eğlenceli hem sağlıklı

SONRAKİ HABER

Altın Koza’ya geri sayım başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa