03 Eylül 2014 23:33

El Kaide, Hindistan örgütünün kuruluşunu ilan etti

El Kaide lideri Eymen el Zevahiri, bugün yayımladığı bir video mesajla Hindistan, Bangladeş ve Burma'da faaliyet göstermeye başladıklarını duyurdu.

El Kaide, Hindistan örgütünün kuruluşunu ilan etti
Paylaş

El Kaide lideri Eymen el Zevahiri, bugün yayımladığı bir video mesajla Hindistan, Bangladeş ve Burma'da faaliyet göstermeye başladıklarını duyurdu. Zevahiri, Afganistan'daki Taliban lideri Molla Ömer'e olan bağlılığını da yineledi.

Kaide el Cihad adlı örgütün kuruluşunu ilan eden Zevahiri, örgütün liderliğini Kaide'nin Pakistan Şeriat Komitesi Başkanı Asım Ömer'ın yapacağını belirtti. Üstad Usame Mahmud ise grubun sözcülüğünü yapacak.

Zevahiri açıklamasında yeni örgütün, "bölgedeki Müslüman halkları bölen yapay sınırları yok edeceğini" öne sürdü. Zevahiri, örgütün kuruluşunun güney ve güneydoğu Asya'daki 2 yıllık çabaların ürünü olduğunu söyledi.

Nüfusunun yüzde 15'i Müslüman olan Hindistan'da 175 milyon Müslüman yaşıyor. Hindistan dünyanın en büyük 3. İslam ülkesi.

IŞİD'İ ELEŞTİRDİ

Zevahiri, Irak Şam İslam Devleti'ne yönelik eleştirilerini de sürdürdü. Örgütün devletleşme hamlesine tepki gösteren Zevahiri, "Cihadla Allah'ın takdirinden başka bir şey amaçlamıyorsanız, ilk fırsatta iktidar peşinde koşmamalısınız" dedi.

El Kaide, eski Irak kolu olan IŞİD ile yaşadığı anlaşmazlık sonrası Suriye ve Irak'ta etkinliğini bu örgüte kaptırmıştı.

1980’lerde Afganistan’daki Sovyet işgali sırasında, SSCB'ye karşı savaşmak için bölgede kurulan İslamcı milis gruplar tarafından 1988 yılında kurulan Selefi cihad örgütünün Afrika'dan Arap yarımadasına çok sayıda ülke ve bölgede kolları bulunuyor.   Örgütün Afganistan ve Pakistan'daki liderliğinden çok daha güçlü konumda olan bölgesel gruplar, bir anlamıyla el Kaide markasını büyüme aracı kullanıyor. El Kaide, güneydoğu Asya'da Endonezya merkezli Cemaati İslamiye ile işbirliği içerisinde. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Thames Nehri’nde hipopotam

SONRAKİ HABER

Göktaş Demir Çelik\'te iş cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...