03 Eylül 2014 22:48

Yemen'de halk 'Eylemlere devam' dedi

Yemen’de hükümetin yakıt üzerindeki sübvansiyonları kaldırma kararı alması üzerine ülke genelinde patlak veren eylemler devam ediyor.

Yemen\'de halk \'Eylemlere devam\' dedi
Paylaş

Yemen’de hükümetin yakıt üzerindeki sübvansiyonları kaldırma kararı alması üzerine ülke genelinde patlak veren eylemler devam ediyor. Yemen Cumhurbaşkanı Mansur Hadi, ‘ülkenin krizden çıkması için’ bir hafta içerisinde yeni hükümetin kurulması ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi kararı aldığını kamuoyuyla paylaştı. Yemenliler, Hadi’nin bu önerisini kabul etmeyeceklerini ve eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Ülke genelinde eylemlere devam çağrısı yapan Husi lider, hükümetin hemen feshedilmesi çağrısını yineledi. Başkent Sana’daki Başkanlık Sarayı’nda üst düzey yardımcılarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Hadi ise eylemleri “sorumsuzluk” olarak nitelendirdi.

“Ordumuz Yemen’in güvenliği için savaşmaya hazırdır” diyen Hadi, başkent Sana’daki çadırların da kaldırılmasını söyledi.

YEMEN’DE NELER OLUYOR?

Sana’da yaşam koşullarının düzeltilmesi Şii Husi Hareketi Lideri Abdulmelik Husi’nin çağrısıyla sokaklara inen Husiler, bazı hükümet binaları çevresinde çadır kurdu. Husilerin hükümet devrilene kadar Başkent Sana’yı terk etmeme kararı alması endişeleri artırdı. Kimi kaynaklara göre başkent Sana’daki eyleme 10 bini silahlı Husi yandaşı olmak üzere otuz bin kişi katıldı.

AĞIRLAŞAN KOŞULLAR PROTESTOLARI TETİKLEDİ

Yemen’deki protestoların arka planını inceleyen Al Ahbar gazetesi yazarı Jamal Jubran protestolardaki çok sayıda Yemenliyi ülkedeki sıkıntılı ekonomik koşulların ve hükümetin yakıt sübvansiyonlarını kaldırması kararının harekete sürüklediğini yazmıştı. Eylemlerde halkla görüşen Jubran, gösterilerde karşılaştıkları büyük bir çoğunluğun kendini,  “biz haklarımızı elde etmek ve çalınan devrimimizi geri almak için Husi ile birlikteyiz” demek zorunda hissettiğini aktarmıştı.

BM Güvenlik Konseyi de, eylemleri düşmalık olarak nitelendirerek, “hükümeti düşürmek amacıyla gerçekleştirdikleri düşmanlıklara son verilmesi” çağrısında bulunmuştu. BMGK, 29 Ağustos Cuma günkü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Yemen’de yönetim karşıtı Şii Husi Hareketi’ne çağrıda bulunarak, “düşmanlıkların sona erdirilmesini” istedi; yabancı ülkeleri de “Yemen’de istikrarsızlığı teşvik ederek, ülkeye müdahale etmemeleri” konusunda uyardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD, Irak’taki asker sayısını 820’ye çıkarıyor

SONRAKİ HABER

Kadıköy\'de \'Ethem Sarısülük için adalet\' yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...