03 Eylül 2014 22:07

Demirtaş: Başkanlık sistemi pazarlığına girmeyiz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun müzakere sürecinde “başkanlık sistemi” pazarlığına girmeyeceklerini söyledi.

Demirtaş: Başkanlık sistemi pazarlığına girmeyiz
Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun müzakere sürecinde “başkanlık sistemi” pazarlığına girmeyeceklerini söyledi. Demirtaş, Başkanlık sisteminin topyekün bir sistem değişikliği gerektirdiğini belirterek “Biz Erdoğan’ı başkan ilan ettik’ demekle olmuyor. Biz buna karşıyız. Kesinlikle karşılığında müzakere süreci gibi şeyler getirirlerse biz böyle bir şeye girmeyiz bile” dedi.

‘DESTEKLEDİĞİMİZ BİR MODEL DEĞİL’

Demirtaş, Ankara’da aralarında Amerika'nın Sesi(VOA) muhabirinin de bulunduğu bir grup gazeteciyle sohbet etti. Toplantıda VOA’nın “başkanlık sistemi” pazarlığına nasıl yaklaşacakları sorusu üzerine “Biz Başkanlık sisteminin Türkiye’de kabul edilemeyeceğini, desteklediğimiz bir model olmadığını belirttik” karşılığını verdi. Demirtaş’ın bu açıklaması VOA tarafından “Kürtler, yeni anayasa ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘başkanlık sistemi’ planlarına katkı sunmayı düşünmüyor” şeklinde değerlendirildi.

‘PARLAMENTER SİSTEMİN DEMOKRATİKLEŞMESİNDEN YANAYIZ’

Başkanlık sisteminin topyekün bir sistem değişikliği gerektirdiğini söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Kişinin isminin başkan olmasıyla sistem değişmiş olmuyor. Sivil toplumun buna göre düzenlenmiş olması gerekiyor. Yürütmesinin parlamento sisteminin başkanlık sistemine uyarlanması gerekiyor. Bütün bu düzenlemelerle birlikte uzun yıllar geçiş süreci tartışılır. Ondan sonra başkanlık sistemi tartışılır. ‘Ama biz Erdoğan’ı başkan ilan ettik’ demekle olmuyor. Biz buna karşıyız. Kesinlikle karşılığında müzakere süreci gibi şeyler getirirlerse biz böyle bir şeye girmeyiz bile. Bugüne kadar cesaret etmediler. Müzakere süreci AKP ile pazarlık mevzusu olamaz. Böyle bir şey de yapacaklarını zannetmiyorum. Getirirlerse bu haliyle başkanlık sistemini bunların önerdiği şekilde desteklemediğimizi Anayasa Uzlaşma Komisyonunda ortaya koyduk. Mevcut parlamenter sistemin demokratikleşmesinden yanayız. Bunu savunmaya devam edeceğiz.”

‘ÇÖZÜM SÜRECİNDE İSİM ÖNEMLİ DEĞİL’

Demirtaş, sorular üzerine ayrıca çözüm sürecinde gelecek dönemde yine Erdoğan’ın karar verici olacağını da söyledi. Demirtaş, “Ben yine de Erdoğan’ın çözüm sürecinde muhataplığı bırakmayacağı kanaatindeyim. Birinci derecede sorumlu olarak kendisini görecektir. İsim bizim için fark etmez. Anlayış çözümden yana olsun, demokratik adımları atsın bu bizim için yeterlidir. Davutoğlu mu olsun Erdoğan mı isim önemli değil” dedi.

DİNLEME İDDİALARI VE PARİS CİNAYETLERİ

Demirtaş, son günlerde yurt dışından Türkiye’ye yönelik dinleme faaliyetlerini de değerlendirdi ve Paris cinayetleri dolayısıyla istihbarat örgütlerini suçladı. Demirtaş, şunları söyledi: “Basına yansımadan önce de tahmin ettiğimiz şeylerdi. Biz de siyasetçi olarak dinleniyoruz. Tahmin ediyorum ki birçok ülke bizi dinliyor. Ülkelerin de tedbir alması gerekiyor. Hükümetin görevi aynı zamanda dinlemeyi önlemektir. T.C. milletvekilleriyiz, bürokratlarıyız, siyasetçileriyiz. Bu kadar rahat bir şekilde hem kendi ülkemiz, hem başka ülkeler bizi dinliyoruz. İşin cılkı çıkmış demektir. Fakat tahmin ediyorduk. Yeni yeni bazı şeyler ortaya çıkıyor. Sadece telefonlarımız değil, aile ortamlarımız, toplantılarımız dinleniyor.” Demirtaş “Hiçbir devlet temiz değil” dedikten sonra “Özellikle Paris cinayeti konusunda Almanya’nın, Fransa’nın verilmeyen bir hesabı var. Türkiye MİT’i içinde bir ekiple bunların bağlantılı yapıldığı artık bir sır değil. Bu mevzuyu sanırım birbirine şantaj olarak kullanıyorlar” görüşlerini dile getirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘AKP’li belediye başkanı saldırdı’ iddiası

SONRAKİ HABER

21. yüzyılda inançlar daha özgür olmalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...