03 Eylül 2014 19:46

Ukrayna Başbakanından barış planına şerh

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ateşkes planını reddetti. Yatsenyuk, Putin’in planının, Batı’yı Rusya’nın gerçek amaçları konusunda yanıltma amacı taşıdığını öne sürdü.

Ukrayna Başbakanından barış planına şerh
Paylaş

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ateşkes planını reddetti. Yatsenyuk, Putin’in planının, Batı’yı Rusya’nın gerçek amaçları konusunda yanıltma amacı taşıdığını öne sürdü.

Yatsenyuk, “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını sona erdirmek için en iyi planın tek bir yolu var: Rusya’nın askerlerini, milislerini ve teröristlerini Ukrayna topraklarından çekmesi” dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Putin’le 5 aylık çatışmalı süreci sona erdirecek barış planı üzerinde anlaştıklarını duyurmuştu. Yarın Galler’de başlayacak olan NATO zirvesi öncesi, ayrıntıları Putin tarafından açıklanan 7 maddelik plan 5 Eylül’de barışı sağlamayı hedefliyor.

7 MADDELİK PLANDA NELER VAR?

Putin, “Kiev yönetimi ve doğu Ukrayna 5 Eylül’de Minsk’te Temas Grubu ile yapılacak görüşmelerde anlaşma sağlayacağını umuyorum” dedi. Minsk’te yapılacak toplantıda Lugansk ve Donetsk milis gücü temsilcilerinin yanı sıra AGİT, Ukrayna ve Rusya’dan da yetkililer bulunacak.
Tarafların Doğu Ukrayna’da akan kanın durdurulması ve istikrarın sağlanması konusunda anlaşma sağlayacaklarını umduğunu kaydeden Putin, “İlk önce Ukrayna ordusunun ve Donetsk-Lugansk halk milis güçlerinin operasyonlarını sonlandırması gerekiyor…” çağrısında bulundu.
Moğolistan’a uçuşu sırasında Ukrayna krizinin çözümü konusunda kendi taslak planını hazırladığını ifade eden Putin, “İkinci konu ise Ukrayna ordu birliklerinin yerleşim yerlerinden belirli bir mesafeye çekilmeli. Yerleşim birimlerine topçu saldırıları ya da diğer müdahale ihtimal dışı kalmalı” dedi.
Kiev’in Moskova ile ilişkileri geliştirmek için ortaya çıkan yeni fırsatı değerlendirmesini beklediğini vurgulayan Putin, Temas Grubu aracılığı ile doğu Ukrayna’da krizin çözülebileceğini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Putin 7 maddelik barış planında, ateşkesin kontrol edilmesi için bölgede uluslararası gözlemcilerin yerleştirilmesini öneriyor.
Sivil halka ve yerleşim birimlerine yönelik saldırı uçaklarının kullanılmamasını isteyen Putin, hiçbir ön koşul olmadan tüm zorlu alıkonulan kişilerin değişiminin yapılması organize edilmesi gerekiyor.
Altıncı madde ise insani yardım koridorunun açılması, göçmenlerin bu koridoru kullanması, Donbas ve diğer çatışma yaşanan bölgelere insani yardımların ulaştırılması talep ediliyor. Son olarak ise sosyal ve yaşamsal tüm alt yapıların yeniden inşası ve onarımı için çalışmaların başlatılması ve bunların güvenliğinin sağlanması isteniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

\'Operasyonun eksik kısmı para kamyonlarının yakalanamaması\'

SONRAKİ HABER

EMO: Dağıtım bölgeleri kamulaştırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...