03 Eylül 2014 19:03

Maxmur’dan kaçanlardan BM’ye çağrı

Devlet baskısı nedeniyle ‘90’lı yıllarda Türkiye’yi terk ederek Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki Maxmur Kampı’na yerleşen Kürtler, IŞİD saldırılarının ardından zor günler yaşıyor.

Maxmur’dan kaçanlardan BM’ye çağrı
Paylaş

Devlet baskısı nedeniyle ‘90’lı yıllarda Türkiye’yi terk ederek Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki Maxmur Kampı’na yerleşen Kürtler, IŞİD saldırılarının ardından zor günler yaşıyor. IŞİD saldırılarından sonra kampı terk etmek zorunda kalan mülteciler, şu ana kadar ne BM’den ne de yerel hükümetten bir destek aldıklarını belirterek, acil yardım çağrısı yapıyor.

Kamp sakinlerinden Derviş Kara, IŞİD'in yoğun saldırılarına maruz kalan Maxmur’un zorlu bir süreç yaşadığını belirterek, “Maxmur kampındaki çıkışımız büyük bir başarıydı. Şengal’de yaşanan katliam gözler önündedir. IŞİD Şengal’de gerçekleştirmek istediği katliamı burada da gerçekleştirmek istiyordu” dedi. Kampta yaşadıkları tüm zorluklara ve saldırılara karşı direneceklerini söyleyen Kara, Türkiye’ye dönüş konusunda ise “Önderliğimizin koşulları düzeltilene, bizim de koşullarımız sağlam olana kadar Kuzey’e dönüş olmayacaktır”

Kamp sakinlerinden Mesut Tok ise Birleşmiş Milletlerin ve yerel hükümetin tutumunu eleştirerek, büyük bir katliamdan kurtulduklarını şimdi yaşadıkları durumun da iyi olmadığını söyledi. Camilerde 300 insanın bir arada kaldığını, bunun hastalıklara yol açacağını söyleyen Tok, “Birleşmiş Milletlerin, yerel hükümetin şimdiye kadar bizlere bir yardımı olmadı” dedi. Bese Budak ise yıllar önce Türkiye devletinin zulmünden kaçıp Maxmur’a geldiklerini hatırlatarak, “Ne yazık ki bugün de Türk devleti ve Erdoğan, IŞİD çeteleriyle beraber bize saldırıyor” dedi. Abdulkerim Salih isimli Kürt mülteci ise, “Bizlere PKK sahip çıktı. Kimse kapısını bizlere açmadı. Çağrımız odur ki; Birleşmiş Milletler ve yerel hükümet Maxmur mültecilerine bir yer bulsun” şeklinde konuştu. (Maxmur/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kışanak: AFAD depolardaki çadırları Êzidilere vermiyor

SONRAKİ HABER

\'Bu ülkede çocuğumuza istediğimiz ismi bile veremiyoruz\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...