03 Temmuz 2011 08:55

Köle gibi çalıştırılmış!

Ekonomik nedenlerden dolayı Amasya’dan ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etmek zorunda kalan Hamide Gedik (55), resmi rakamlara göre, açlık sınırının 870 TL olduğu Türkiye’de, 8 yıl boyunca bir apartmanda aylık 20 TL’ye bayramlarda dahi izin kullandırılmadan çalıştırıldı. Haklarını öğrenerek, maruz kaldığı

Köle gibi çalıştırılmış!
Paylaş
Safiye Alağaş

Amasya’dan ekonomik zorluklar nedeniyle Hamide Gedik (55), ailesi ile birlikte 2002 yılında İstanbul’a göç etmek zorunda kaldı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle Merter’de buluna 16 daireli bir apartmanda kapıcı olarak işe başlayan Gedik’in yaşamı daha da zorlaştı. Çalıştığı 8 yıl boyunca her sabah saat 06.00’da işe başlayan Gedik, gece yarılarına kadar kapıcılığın yanı sıra apartmanın her türlü sorunuyla ilgilenmek zorunda kaldı. Kapıcılık hizmeti verdiği bina sakinleri ise, emeğinin karşılığı bir yana, Gedik’i neredeyse ölüme götürecek bir ücret karşılığında çalıştırdı. İşe başladığı ilk yıl maaş olarak ayda 20 TL verilen ve sigortasız çalıştırılan Gedik, yeni geldiği kente bir yerinden tutunmaya çalışmak zorunda kalmasının ağırlığı ile verilen ücrete razı gelmek zorunda kaldı. O günden beri aynı işte çalışmaya devam eden Gedik’in sigortası halen yatırılmazken, aldığı ücret ise 8 yıl sonra 150 TL’ye çıkarıldı.

SENDİKAYA BAŞVURDU

Çalıştığı yıllar senelik izin yüzü görmeyen Gedik, şimdiye kadar Pazar veya bayram tatili dahi kullandırılmadığını söylüyor. Derinden yaşadığı bu emek hırsızlığı karşısında en sonunda isyan ederek, çevresine sorup, soruşturan Gedik’e kendisi gibi konut işçilerinin örgütlendiği Konut İşçileri Sendikası’nın varlığını öğrendi. Gedik, bunun üzerine sendikaya başvurarak hukuki yardım talebinde bulundu. Başvurusu üzerine sendika da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne Gedik’in uğradığı haksızlığı bir yazı ile bildirip, sendika avukatları aracılığı ile Bakırköy İş Mahkemesi’nde dava açtı. Açılan davanın ilk duruşması ise 4 Ekim’de görülecek.

İŞİNE SON VERİLDİ

Açılan dava üzerine Gedik’in çalıştığı apartman yönetimi uzlaşma talebinde bulundu. Ancak, 8 yılın karşılığı olarak küçük bir meblağ olarak istenen tazminatı yüksek bulan yönetim, uzlaşmaktan vazgeçti. İşveren ayrıca Mayıs ayında Gedik’in işine son vererek, oturduğu kapıcı dairesini boşaltması için de kendisine ihtarname gönderdi.

TEHDİTLER BAŞLADI

Yaşadıklarını anlatan Gedik, 8 yıl boyunca apartmanda her türlü işe koştuğunu, ancak emeğinin karşılığını bir türlü alamadığını belirtti. Dava açtıktan sonra, tanımadığı telefon numaralarından kendisine tehditlerde ve uygunsuz tekliflerde bulunulduğunu kaydeden Gedik, “Oğlum birkaç tane numarayı arayıp benim numaramı nereden aldıklarını sordu. Onlar da internetten aldıklarını söylüyorlar. Dava açtıktan sonra bunlar olmaya başladı. Arayıp uygunsuz tekliflerde bulunuyorlar” dedi. Yine, gelen telefonlarda “Evi boşalt. Eğer evi boşaltmasan seni öldürürüz” gibi tehditlerde bulunulduğunu aktaran Gedik, aldığı tehditler ve maruz kaldığı cinsel saldırılar nedeniyle Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Gedik, baskılara rağmen davasından vazgeçmeyeceğini, emeğinin karşılığını alabilmek için hukuk mücadelesini sonuna kadar vereceğinin altını çizdi.

‘KONUT İŞÇİLERİ, ASGARİ ŞARTLARIN ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR’

DİSK Genel İş Sendikasına bağlı Konut İşçileri Sendikası Başkanı Nebile Irmak Çetin ise, konut işçilerinin büyük bir oranının düşük ücretle çalıştırıldığını ya da kira karşılığı çalıştırıldığını belirtti. Sigorta yapılmadığından dolayı yasaların ihlal edildiğini hatırlatan Irmak, “Hem sigortası yapılmıyor, hem asgari ücret verilmeyerek yasalar ihlal ediliyor. Yasalar işçilere en düşük düzeyde hak tanırken, konut işçileri bu asgari şartların altında çok düşük ücretlere mahkûm ediliyor” diye konuştu. Konut işçilerinin hak arama mücadelesinde hep geri adım attığını söyleyen Irmak, bunun gerekçesinin ise hem işten, hem de oturduğu evden atılma korkusu olduğunu vurguladı. İşçinin hakkını aramasının en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Irmak, Gedik’in hukuk mücadelesinde yanında olacaklarını, emeğinin karşılığını alabilmesi için tüm yasal girişimlerde bulunacaklarını vurguladı. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sulama maksatlı barajlarda doluluk yüzde 75

SONRAKİ HABER

9. Arguvan Türkü Festivali Başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...