03 Eylül 2014 15:36

Belediye, Haydarpaşa'da ek yapılaşmaya ruhsat vermedi

Haydarpaşa Garı’nın restorasyonuyla ilgili yapılan ruhsat başvurusu, tarihi binanın özgün yapısını bozacağı gerekçesiyle Kadıköy Belediyesi tarafından reddedildi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, projenin tarihi binaya ek yapılaşma getireceğini ve projenin orijinal yapıya uygun olmadığını belirterek projeyi reddetti.

Belediye, Haydarpaşa\'da ek yapılaşmaya ruhsat vermedi
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Haydarpaşa Garı’nın restorasyonuyla ilgili yapılan ruhsat başvurusu, tarihi binanın özgün yapısını bozacağı gerekçesiyle Kadıköy Belediyesi tarafından reddedildi. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, 5 No’lu Koruma Kurulu tarafından onaylanan Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının restorasyonuyla ilgili Kadıköy Belediyesine yapı ruhsatı başvurusunda bulundu. Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu ise, projenin tarihi binaya ek yapılaşma getireceğini ve projenin orijinal yapıya uygun olmadığını belirterek, “Bu haliyle projeyi reddediyoruz. Orijinal haliyle bize gelirse sorun yok, tasdik ederiz” dedi. 

GARDA YANGIN ÇIKMIŞTI
Haydarpaşa Garı'nda 28 Kasım 2010'da çıkan yangında tarihi yapının çatısı tamamen kül olmuştu. Yangının ardından garın otel yapılmak üzere kundaklandığı iddiaları gündeme gelmişti. Haydarpaşa garı ve çevresinin özelleştirme kapsamına alındığını ve imara açılarak rant alanın dönüştürülmek istendiğini söyleyen Nuhoğlu, 2012’de yapılan planlamada sadece Haydarpaşa Gar binasının değil çevresindeki yaklaşık 1 milyon metrekarelik araziyle ilgili  “Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı” ifadesinin kullanıldığını belirterek “Yani Haydarpaşa Garı’nın otele dönüştürüleceği kayıtlara geçmiştir” dedi.

Haydarpaşa Dayanışmasının, demokratik kitle örgütlerinin ve Kadıköy Belediyesinin mücadelesi sonucunda Haydarpaşa Garının gar olarak kalacağı öne sürülmüştü. Ancak ortaya çıkan restorasyon projesine göre tarihi gara ek yapılaşmalar getiriliyor. 

'PROJEDE EK YAPILAŞMALAR VAR'

Hem Kadıköy Belediyesi’nin hem de uzmanların en önemli itirazı binanın yüksekliğinin ve kapladığı alanın değiştirilmesiyle ilgili. Belediyeye göre, çatı arası döşemesinin çelik sistemle yükseltilmesi sonucu, çatıya daha fazla yük biniyor. Bu sebeple de statik sistemin yeniden hesaplanması gerekiyor. Ayrıca projede çatı katına yapılması planlanan sergi salonu, kafeterya, konferans salonu, iç avludaki asansör gibi yapılaşmalar da binanın yük hesabını değiştiriyor. Tüm bunlar aynı zamanda binanın görünüşünü de değiştirdiği için, orijinal yapıyı bozuyor. Ayrıca, projenin bir yandan yasal plan süreçleri de devam ediyor. 

BELEDİYE: RUHSAT VERMİYORUZ

Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu da, “Yasal olarak plan süreçleri tamamlanmayan ve eski eser binaya ilave yapılaşma getiren restorasyon projesine onay vermemiz mümkün değildir” dedi. 

Kadıköy Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 tarihli Haydarpaşa Garı’nı otele dönüştüren, çevresindeki 1 milyon metrekarelik bölgeyi ise ticaret ve turizm alanı olarak gösteren Haydarpaşaport projesine karşı iptal davası açmıştı. Planın bir bölümü iptal edilse de, hukuki süreç devam ediyor. 

ÖNCEKİ HABER

Show mustn’t go on!

SONRAKİ HABER

10 kişinin öldürüldüğü katliamda \'kasıt\' yokmuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...