03 Eylül 2014 14:48

Show mustn’t go on!

O ekranda o adam 2 eşini öldürmüş hâlâ konuşurken, kelepçesizken, ceza çekmezken, “gülerken” siz ekranı başındaki kadınlar, haberin manşetini gören-duyan kadınlar ne yapacaksınız, size böylece ne fısıldandı... Sus sus sus... Kork kork kork...

Show mustn’t go on!
Paylaş

Ayşen GÜVEN 

Norveçli Ressam Edvard Munch’ın “Çığlık” adlı tablosunu düşünüyorum... Kafasını iki elinin arasına almış sanki tüm kötülüklere karşı ciğeri patlarcasına haykırıyor. Bugünlerde yine o tablodaki yüz gibiyim. Seda Sayan’ın programını izleyen ya da sonrasında gazetelere yansıyan haberleri okuyan milyonlarca kadın da çığlık atarak koşmak istemiş olmalı benim gibi. Sabah kahvaltı gecikti diye böğüren kocana, taciz eden kayınpederine, tecavüz eden sevgiline, otobüste bacağını kesene, yolda yürürken göğsüne bakıp bıyık buran esnafa, farkında olmadan eteğini çekiştirdiğin, yakanı büzüştürdüğün bir hayatın müsebbibi her kimse ve var eden kimse ki koruyan onlardır; yetkililere, devlete, iktidara dönüp önce kocaman bir kahkaha sonra da çığlık atmak istemiyor muyuz? Dondurma yememizin, gülmemizin “edebimize” halel getirmesini engellemek isteyen pek aklı evvel siyasetçiler, 2 kadının katilini televizyonlarda boy boy gösteren vicdanı, insanlığı azlara ne buyurur? Elbette kocaman bir “HİÇ!” Onlar yarın hükümetin “aydın/sanatçı” resepsiyonlarının tasarrufu olacaklardır zaten. 

MARİFETSİZ ŞOV!

O ekranda o adam 2 eşini öldürmüş hâlâ konuşurken, kelepçesizken, ceza çekmezken, “gülerken” siz ekranı başındaki kadınlar, haberin manşetini gören-duyan kadınlar ne yapacaksınız, size böylece ne fısıldandı... Sus sus sus... Kork kork kork... Eskinin köteği, kolun kırılıp yenin içinde kaldığı zamanlardan kötülüğün, zulmün şovunun yapıldığı zamanlara... Kötülük gizliyken de açıkken de kötülük de kadınlara katilini alkışlatma, hatta sempatik gösterme üzerine çalışılmış marifetsiz şovun tek marifeti hepimize bıraktığı travma olabilir. O nasıl iyileşecek? 

Peki böyle mi devam edecek? Bize, katilimize kol kanat gerip gözdağı verenler, “yerimizi” hatırlatanlar muradına erecek mi? Bir kare sigara gösterdi diye kanallara dudak uçuklatan cezalar kesen RTÜK ikinci kez bir televizyonda şovun maymunu olan katilin gösterilmesini toplumun ruh sağlığı açısından sakıncalı bulmamaya devam mı edecek? Ya da bakanlık, katil 3. bir cinayet için kurbanını milyonların gözü önünde ararken işlenen bu organize suçun ortağı olmaya devam mı edecek? 

CEZA ALMAMIŞ BİR KATİL

“Kadın programı” diye Türkiye’de özel bir başlık açılalı herhalde 20 sene kadar oluyordur. O gün bugündür, bu yayınlar kadının aklını küçümsemesiyle ve toplumsal rollerle çizilmiş kadınlık öğretilerine boğulmasıyla, biz kadınlara “ibretlik” kıssalarla korku vermesiyle hep eleştirildi. Ancak vaziyet artık bunun çok ötesine geçti. Aklımızın küçümsenmesinden öte aklımızı oynatmamıza yol açacak, bir cinayet anını canlı yayınlamak kadar delirtici olan ceza almamış bir katilin “güzel güldüğünden” bahsedilmesini canlı yayınlamakmış! Gördük, öğrendik. 

Seda Sayan, daha önce Flash TV’de bir evlenme programına katılan 62 yaşında, 5 kez evlenmiş ve iki eşini öldürmüş Sefer Çalınak’ı konuk etmekle kalmayıp “Peki, erkek karısını neden öldürür?​” diye sordu! Flash TV sunucusu karşısındaki adamın (yani yine Sefer Çalık’ın) katil olduğunu izleyiciyle birlikte -eğer kurgu değilse- o anda öğrenmiş ve katili stüdyodan derhal çıkarmıştı. Seda Sayan’sa Çalık’ın 2 eşinin, illaki öldürülmeyi “hak edecek” ne yapmış olduğunun peşindeydi, birazdan canlandırmalı ağzının suları akarak neredeyse cinayetinin detaylarına girecek, “Bıçağı nasıl sapladınız”, “Kollarını nasıl tuttunuz” falan diye anlattıracaktı. Seda Sayan bu suçun ortağıdır demeye çalışıyorum evet. Adeta bir cinayete milyonları seyirci etmiş, bir kadın cinayetinin suç ortağıdır. Kim bilir daha kaçının vesilesi de olmuştur. Bakınız; Esra Erol’un programında evlendirdiği Rıfat G. 3.5 ay sonra eşini öldürdü. Bu da son birkaç ayın haberlerinden. 

‘BU PROGRAM YAYINDAN KALDIRILSIN’

Son tahlilde artık “kadın programı” diyerek kadının canına kasteden bu yayınlar miadını doldurdu. Bunun için önce siz seyirciler bir şey yapmalısınız; belki birlikte kahve içtiğiniz arkadaşınızın katiline iltifat eden katil sevicileri bir tuşla geçmekle de mümkün, sokaklara kalabalık kalabalık “Böyle yayıncılık olmaz”, “Bu program yayından kaldırılsın”, “Ölmek istemiyoruz” “Koruma devlet cezalandır” demekle de. Bakanlığın, RTÜK’ün, televizyon kanalının fakslarını, televizyonlarını kilitlemek de. 

Ben yine de mesleğime duyduğum saygı gereği o televizyon kanalının yapım ekibine vicdanlı, insana yakışır gazetecilik, yayıncılık tavsiye ediyorum. Ancak biliyorum ki bunun yolu bizim şarteli indirmemiz, o televizyonun gerekirse fişini çekmemiz, “show must go on” diyenlere, “Hayır efendim bu şov bitti!” dememiz. Delirtmeyen seyirler dilerim...

NOT: Yarın (Perşembe) 17.00’de ShowTV önündeyiz. “Kadın katillerini ekran ekran gezdirip, cinayetleri aklayamazsınız” diyeceğiz! Sizi de bekleriz. 


RTÜK BÜYÜK BİR CEZA VERMEYE HAZIRLANIYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Seda Sayan’ın programına “İki eşini öldüren kişinin konuk edilmesine” ilişkin, açıklama yaptı.

Açıklamada, programın yayın hizmeti ilkelerine  uygunluk açısından uzmanlarca değerlendirildiğini, herhangi bir müeyyide kararı  alınması halinde kamuoyuna bilgi verileceğini bildirildi. Programın tepki çektiği belirtilen açıklamada, Üst Kurul Merkezine telefon ve  elektronik posta yoluyla çok sayıda şikayet geldiği ifade edildi. 

Editoryal bağımsızlıkları gereğince, yayınlanan programlarda hangi konuların ele alınacağı ve kimlerin konuk davet edileceğinin medya hizmet sağlayıcı kuruluşlarının inisiyatifinde bulunduğu vurgulanan açıklamada, programın yayından kaldırılması ile ilgili sonucun önümüzdeki günlerde belli olacağı kaydedildi.

RTÜK'ün söz konusu yayın hakkında Show TV'ye büyük bir ceza vermeye hazırlandığı öğrenildi. 

TWİTTER’DA TEPKİLER...

Figen Şakacı: Sanal dünyayı hor görmemek lazım! Schafer, Seda Sayan’ın program sponsorluğundan çekilmiş. Kesin bilgi diye geldi, umarım doğrudur!

Filmmor: Seda Sayan ve tüm reyting uğruna katilleri alkışlatanlarla mahkemede de görüşeceğiz! Bu daha başlangıç...

Devin Özgür Çınar: bütün bu kriz yine seda sayan a yarar.popüler kültür kendi pisliğinden beslenir çünkü.

Ebru Nihan: sibel can - ebru gündeş - seda sayan olmaz arkadaşlar. arabesk bu deyil vallahi deeeyyiilll... isyan arabesk özgürlük!

Burcu Karakaş: Timeline “Nasıl hala delirmediniz” der gibi: Çöken üst geçitte ölüler, kadın katilini ekrana çıkaran Seda Sayan, katil polisin müsameresi

zaytung: Seda Sayan, IŞİD ile eş zamanlı çalışarak haftaiçi her gün yeni bir katili tanıtacağını açıkladı...

Ayça Söylemez: Bugün Seda Sayan yüzünden tacize/tecavüze uğrayan bazı kadınlar şikayetten vazgeçti, bazı erkekler karısını öldürmek için cesaret buldu.

PROGRAMIN SPONSORU ÇEKİLDİ

Seda Sayan'a ve kanala tepki gösteren izleyiciler programa sponsor olan Schafer markasını da e-posta yağmuruna tutunca, Schafer sponsorluktan çekildi. Schafer tarafından yapılan yazılı açıklamada, 'firmanın program içeriği hakkında sorumluluk sahibi olmadığı, bu kararın müşterilerden gelen talep üzerine yapıldığı' ifade edildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Denizli\'de Kültür Merkezi inşaatından düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

Belediye, Haydarpaşa\'da ek yapılaşmaya ruhsat vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...