03 Eylül 2014 06:00

Öğrenciye sürgün gibi yerleştirme

Adana’da da öğrenciler Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) mağduru. Yüreğirli Emre Yalçın, 124 kilometre ötedeki okula yerleştirildi. Babası inşaat işçisi olan Emre’nin okula gidememe tehlikesi bulunuyor!

Öğrenciye sürgün gibi yerleştirme
Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanması sonrası birçok öğrenci mağdur oldu. Çocuğunun eğitimi için servis parası veremeyecek durumda olan birçok veli, çocuklarının kaydının evlerinin yakınına naklinin yapılmaması durumunda çareyi çocuklarını açık liseye kaydettirmekte buluyor.  

Adana’nın Yüreğir ilçesi 19 Mayıs Mahallesi’nde oturan Emre Yalçın, tercih ettiği okullardan birine yerleşemeyince sistem tarafından evinden 124 kilometre uzaklıktaki Feke ilçesinde bulunan Feke Anadolu Lisesi’ne yerleştirildi. Emekçilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerden biri olan 19 Mayıs Mahallesi çevresinde, meslek liselerinden başka lise bulunmuyor. Bu yüzden okula bisikletle gidip gelebileceği Yüreğir içindeki okulları tercih eden Emre, her gün gidip gelmek için 4 saat yol gitmesi gereken Feke’ye yerleştirileceğini hiç düşünmemiş.

‘İŞÇİ MAAŞI İLE NASIL GÖNDERELİM?​’

Emre, Feke’ye ilk defa nakil işlemi için gitmiş. Evine yakın bir yere nakil yaptırmak için uğraştığını söyleyen Emre,  Feke’ye gittiğinde orada yurt ya da pansiyon olmadığını öğrendiğini, inşaat işçisi olan babasının kendisini Feke’de okutamayacağını söyledi.   Sistemin durmadan değiştirildiğinden yakınan Emre, birçok öğrencinin kendisi gibi mağdur olduğunu dile getirdi.
Emre’nin annesi Serpil Yalçın, eşinin inşaat işçiliğinden kazandığı ile biri üniversite öğrencisi 4 çocuk okutmaya çalıştıklarını dile getirdi. Evde başka çalışan olmadığını söyleyen Yalçın,  oğlunun kaydının eve yakın bir okula nakil yapılmadığı takdirde oğullarını Feke’de okutamayacaklarını dile getirdi.  “Paramız olsa çocuklarımızı özel okulda okuturduk zaten” diyen Yalçın, belirsizliğin kendilerini sıkıntıya soktuğunu belirterek bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyor.

PUANI YÜKSEK AMA YERLEŞTİRİLMEDİ

Çocuğu TEOG sistemi tarafından evinden uzak bir okula yerleştirilen Hediye Biter de, 128 puan alan oğlunun puanının mahallelerindeki birçok okula yettiğini ancak evinden uzak bir okula yerleştirilmesinin sebebini anlayamadıklarını dile getirdi. Oğlunun puanının evinin yakınındaki okullara yettiğini dile getiren Biter, tercih ettiği yerlere yerleşemeyen oğlunun evinin yakınındaki bir okula yerleştirilmesini istiyor.

4 DOLMUŞA BİNMESİ GERECEK

Şakirpaşa Uçak Mahallesi’nde kirada oturan Biter, oğlunun 4 dolmuşla gidebileceği Akkapı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne yerleştirilmesine tepkili. Asgari ücretle çocuklarını oraya gönderemeyeceklerini dile getiren Biter, her hafta nakil için okula gittiğini belirterek nakil olmaması durumunda çocuğunun açık liseye gitmek zorunda kalacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Taşeronlaştırma ve taşeron çalışma düzeni

SONRAKİ HABER

Şimdi de nakil eziyeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...