03 Eylül 2014 06:00

Çeşme RES’lerle kuşatılacak

Türkiye turizminin son yıllarda yıldızı iyice parlayan merkezi Çeşme’nin, bir diğer özelliği ise yıl boyunca hiç kesilmeyen rüzgarı. Çeşme’nin rüzgarından enerji elde etmek isteyen şirketler, son yıllarda peş peşe projelerini hayata geçirmek için çalışma başlattı. Türkiye’deki ilk rüzgar enerji santralinin kurulduğu Çeşme’nin Alaçatı bölümündeki projeler, zamanla Çeşme’ye de yaklaştı.

Çeşme RES’lerle kuşatılacak
Paylaş

Taylan YILDIRIM
Mücahit BEKTAŞ



İzmir’in turizm cenneti ilçesi Çeşme’de, şirketlerin kuracağı Rüzgar Enerji Santralleri (RES) için hazırladıkları projelerin sayısı yeni eklenenlerle birlikte 12’ye çıktı. Siyasilerden vatandaşlara, turizmcilerden çevrecilere kadar tüm kesimin tepkisini çeken projeler hayata geçirilirse, Çeşme’nin tüm çevresinde RES türbinleri yükselecek. Onlarca metre uzunluğundaki türbinler, şehir merkezine 400 metreye kadar yaklaşmış olacak. Sadece Çeşme ve Alaçatı bölgesinde, şu anda üç RES projesi var ve bunlara ait de 25 türbin, elektrik üretiminde kullanılıyor.

RES’LER SANKİ EVLERİN İÇİNE GİRECEK

Türkiye turizminin son yıllarda yıldızı iyice parlayan merkezi Çeşme’nin, bir diğer özelliği ise yıl boyunca hiç kesilmeyen rüzgarı. Çeşme’nin rüzgarından enerji elde etmek isteyen şirketler, son yıllarda peş peşe projelerini hayata geçirmek için çalışma başlattı. Türkiye’deki ilk rüzgar enerji santralinin kurulduğu Çeşme’nin Alaçatı bölümündeki projeler, zamanla Çeşme’ye de yaklaştı. Adeta evlerin içerisine kadar girecek RES projelerine, belediye başkanından vatandaşlara, turizmcilerden çevrecilere kadar tüm kesim tepki gösterdi. Çeşme’ye yönelik RES projelerinin yanı sıra, taş ocaklarının açılmaya başlanması, TOKİ inşaatlarının yapılmasının planlanması ilçedeki yaşam savunucularını da harekete geçirdi.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN DEVAM EDİYOR

Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu sözcüsü Esen Fatma Kabadayı, “Bu santraller, mahkeme kararlarına rağmen hâlâ devam ediyor. Bu türbinlerin yaydıkları ses dalgaları ve hava akımlarıyla, insanların sinir sistemleri etkileniyor” dedi. Çeşme Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Dalgıç, “Artık projelerle yeni yerler, kentin içerisine kadar yaklaştı. İnsanlar evlerinden bu santralleri izleme konumuna geldi” dedi.

Çeşme Otelciler Birliği Başkan Vekili Yakup Demir, itirazlarının RES’lerin kurulduğu alana olduğunu belirtti. RES projelerinden birini gerçekleştiren ABK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Barış Tansever, RES’lerin insana zarar verip vermediğini anlamaya çalıştıklarını ve bu konuda hassas olduklarını söyledi. (İzmir/DHA)

RES’LERİN NE ZARARI VAR?

İzmir Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyelerinden Mustafa Çınarlı, RES türbinlerinin, insanlar için iki önemli etkisinin bulunduğunu söyledi. Çınar, “Bunlardan birisi, ses kaynağı olmaları. Çünkü havayla dönen devasa kanatlardan bahsediyoruz. Özellikle Avrupa ülkelerinde bununla ilgili daha hassas davranıyorlar. Türkiye’de belli bir standart yok. İkinci önemli etkisi ise gölge yaratması. Bununla ilgili uyarılar da var. İnsanlar, psikolojik reaksiyon gösteriyor, sürekli belli bir saniyede evinizin önünden pencerenizden gölge geçiyor” dedi. (İzmir/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Rektör Hamit Okur’dan açıklama

SONRAKİ HABER

Taşeronlaştırma ve taşeron çalışma düzeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa