02 Eylül 2014 22:52

YARSAV: Seçime müdahale etmeyin

Kimi çevrelerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bile önemli olduğunu savunduğu Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri yaklaşıyor. 12 Ekim’de yapılacak seçimler için YARSAV ve Yargıçlar Sendikasının desteklediği adaylar başvurularını yaptı.

YARSAV: Seçime müdahale etmeyin
Paylaş

Kimi çevrelerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bile önemli olduğunu savunduğu Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri yaklaşıyor. 12 Ekim’de yapılacak seçimler için YARSAV ve Yargıçlar Sendikasının desteklediği adaylar başvurularını yaptı. Çıkışta yapılan açıklamada, yürütmenin ‘Yargıda Birlik Platformu’ aracılığıyla yargıyı ele geçirme girişimi içinde olduğu belirtilerek, Başbakan Davutoğlu’ya “ Eğer HSYK’nin bağımsızlığı konusunda samimiyseniz, ‘Yargıda Birlik Platformu’ adı altındaki oluşumu geri çekmelisiniz” çağrısı yapıldı.  

Türkiye’de 4 bin 689 savcı ve 10 bin 643 hakimin çatı organı HSYK’de görev yapan üyelerin 4 yıllık görev süreleri 25 Ekim’de sona eriyor. Yeni üyelerin seçilmesi için 12 Ekim 2014 tarihi seçim tarihi olarak belirlenmişti.  Hükümete yakın Yargıda Birlik Platformu’nun  adaylarını açıklamasının ardından YARSAV ve Yargıçlar Sendikasının desteklediği adaylar Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) dün başvurularını yaptı.

Başvurunun ardından YARSAV Başkanı Murat Arslan ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, YSK önünde basın açıklaması yaptı. YARSAV Başkanı Arslan, seçimlere yönelik yürütmenin ciddi müdahaleleri olduğunu, bu nedenle YSK’ye de seçim güvenliği açısından şikayetlerde de bulunduklarını söyledi. Adliyeleri dolaşmaya başladıklarını, seçim çalışmalarının da  hızla devam ettiğini belirten Arslan, “Biz başaracağımızı biliyoruz. Türkiye 12 Ekim akşamı erdemli bir kazanmaya tanıklık edecek” diye konuştu.

YARGIYA ‘BRİFİNGLİ’ KUŞATMA

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da, Yargıda Birlik Platformu adı altında oluşturulan grubun faaliyetlerinden örnekler sunarak eleştirilerde bulundu. Eminağaoğlu, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 2 binin üzerinde hakim ve savcının Ankara’ya taşınarak brifingler verildiğini söyleyerek, “Bu bir yargı kuşatmasıdır. Yargının bağımsızlığı için bunu kabul etmiyoruz. Bunu yargıya saldırı olarak görüyoruz” dedi. Eminağaoğlu, Yargıda Birlik’in toplantılarına Bakanlık müsteşarlarının katılmasına da tepki gösterdi.

2 bin kişilik organizasyon ve ulaşım olanaklarının nereden aktarıldığını da soran Eminağaoğlu, “Bundan daha büyük bir brifingi Türkiye yaşamadı. Bütün brifinglere hayır diyoruz. Özgür yargı istiyoruz” diye konuştu. Başbakan Davutoğlu’nun bağımsız bir HSYK oluşturulması çağrısına da yanıt veren Eminağaoğlu, şöyle konuştu: “HSYK, 1961 yılında yürütmenin elini yargıdan çekmesi için kurulmuş bir kurumdur. Ama bugünkü yürütme, Yargıda Birlik Platformu adı altında sürece dahil oldu. Sayın Başbakan, eğer HSYK’nin bağımsızlığı konusunda samimiyseniz, ‘Yargıda Birlik Platformu’ adı altındaki oluşumu geri çekmelisiniz” dedi. Eminağaoğlu, seçimlerdeki olumsuzluklara ve adaletsizliklere  karşı suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Papa’nın barış maçı efsaneleri buluşturdu

SONRAKİ HABER

Dengbêj Gazîn ve Âşık Leyli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...