02 Eylül 2014 22:23

'İstihbarat birimlerinin sorumluluğu yok mu?'

Dinleme iddialarını Meclise taşıyan CHP’li Tanal, “Bu konuda istihbarat birimlerinde çalışanların ve diğer kamu görevlilerin sorumluluğu yok mudur?” diye sordu. Dinlemeye ilişkin Amerikalı yetkililer ise “yorum yok” açıklaması yaptı.

\'İstihbarat birimlerinin sorumluluğu yok mu?\'
Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hükümetin yalanlayamadığı Almanya’nın ABD’nin ve İngiltere’nin Türkiye’yi dinleme iddialarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’ya sordu.

Davutoğlu’nun yazılı cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP’li Tanal, son günlerde, Almanya’dan sonra 2007 yılına ait NSA belgelerinde ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın Türkiye’yi, Washington’daki Türk Büyükelçiliğini ve New York’ta bulunan BM nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğini dinlediği ve yine aynı şekilde İngiltere’nin ise Türkiye’nin özellikle enerji sektörüne ilişkin yasa dışı dinlemeler yaptığı iddialarının gündeme düştüğüne işaret etti.

En vahiminin de hükümetin bu iddiaları yalanlayamaması olduğuna dikkat çeken Tanal, “Türkiye’nin milyonlarca lira harcayarak aldığı önlemlere rağmen tüm dünyanın dinleyebildiği bir ülke olması güvenlik zafiyetini açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

DAVUTOĞLU’YA DİNLEME İDDİASI SORULARI

Tanal söz konusu iddialara ilişkin olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’ya şu soruları yöneltti:
* Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Eski Çalışanı Edward Snowden’ın ifşa ettiği 2007 yılına ait NSA belgelerinde ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’nın Türkiye’yi, Washington’daki Türk Büyükelçiliğini ve New York’ta bulunan BM nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğini dinlediği iddiaları doğru mudur?
* İngiltere’nin ise ülkemizin özellikle “enerji sektörü”ne ilişkin yasa dışı dinlemeler yaptığı iddiaları doğru mudur?
* Almanya’dan sonra ABD ve İngiltere’nin yasa dışı yollarla Türkiye’ye ait önemli bilgileri edinmesi konusunda ne tür önlemler alınması planlanmaktadır? Bugüne kadar alınan önlemler neden başarısız olmuştur? Bugüne kadar herhangi bir önlem alınmakta mıdır?
* Bu konuda istihbarat birimlerinde çalışanların ve diğer kamu görevlilerin sorumluluğu yok mudur? Sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılması planlanmakta mıdır? Bugüne kadar sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmayarak başka ülkelerin yasa dışı yollarla ülkemizi dinlemesi karşısında neden yeterli önlemler alınmamıştır?
* Türkiye’nin diğer ülkeler tarafından dinlenmesinin ve bu konudaki güvenlik zafiyetinin bu kadar kolay olma sebepleri nelerdir?​” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçiler eyleme hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Otomobilin çarptığı karayolu işçisi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...