02 Eylül 2014 12:00

Ağustos ayınca en az 158 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıkladığı İş Cinayetleri Raporu'na göre Ağustos ayınca en az 158 işçi yaşamını yitirdi. Raporda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin çoğunun taşeron, yevmiyeli ve sigortasız çalışıyor olmasına dikkat çekildi.

Ağustos ayınca en az 158 işçi hayatını kaybetti
Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi yazılı, görsel, dijital basından, emek-meslek örgütlerinden işçiler, işçi yakınlarından derlediği bilgiler ışığında hazırladığı Ağustos ayı İş Cinayetleri Raporu'nu açıkladı. Raporda Ağustos ayında en az 158 işçi yaşamını yitirdiği belirtildi.

İş cinayetlerinin en çok tarım, inşaat, taşımacılık, enerji ve belediye genel işler işkollarında yaşandığı kaydedilen raporda, tarım-orman işkolunda 40, inşaat işkolunda 40, taşımacılık iş kolunda 13, enerji işkolunda 9, belediye genel işler işkolunda 9, tekstil işkolunda 6, ticaret-büro-eğitim-sinema işkolunda 6, çimento-toprak-cam işkollarında 4, madencilik işkolunda 5, petro-kimya işkolunda 3, ağaç-kağıt işkolunda 4, gemi-tersane-deniz-liman işkolunda 3, sağlık işkolunda 3, basın işkolunda 2, savunma iş kolunda 2, iletişim işkolunda 1 ve çalıştığı iş kolu belirlenemeyen 3 emekçiçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Raporda, Ağustos ayında yaşamını yitiren 158 emekçinin 135'inin işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 20'sinin ise çiftçilerden, küçük toprak sahiplerinden ve 3'ünün de esnaflardan oluştuğu tespit edildi. 

Raporda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin çoğunun taşeron, yevmiyeli ve hatta sigortasız çalışıyor olmasına da dikkat çekildi.

İşçiler en çok trafik-servis kazaları, ezilme ve elektrik çarpması nedeniyle can verdiği kaydedilen raporda kapalı kasa kamyonetlerde, traktör kasalarında ve diğer uygun olmayan koşullarda taşınan mevsimlik tarım işçilerinin ve mesleklerinden dolayı trafikte direksiyon sallayan tır, tanker, kamyon ve taksi şoförlerinin yollarda ölümlerinin trafik, servis kazası kaynaklı 48 iş cinayetinin 29'unu oluşturduğuna da dikkat çekildi. 

Raporda Ağustos ayında yaşamını yitiren gazetecilere de değinilerek, "Gazeteci arkadaşlarımızı unutmayacağız. Önce Ağustos ayı başında Sabah Gazetesi foto muhabiri 37 yaşındaki Erkan Koyuncu arkadaşımızı Florya Metin Oktay Tesisleri'nde kafasının demir kapıya sıkışması ile kaybettik. Kapının sorunlu olduğu ve çalışanların güvenliğinin sağlanmadığını gördük. Sonra ANF Muhabiri Deniz Fırat'ı kaybettik. Deniz Mahmur da IŞİD terör örgütünün attığı havan topu parçasının kalbine saplanması sonucu aramızdan ayrıldı" ifadelerine yer verildi.

Ağustos ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerden 11'inin kadın olduğu belirtildi. Raporda, "Yaşamını yitiren 158 işçinin 144'ü erkek, 11'i kadın işçiydi. Mevsimlik karpuz işçisi 3 kişi ile ilgili yaş, cinsiyet, isim vb. hiçbir bilgiye ulaşamadık" verilerine yer verildi.

Ağustos ayında iş cinayetlerinde 10 çocuk işçi can verdiği kaydedilirken, iş cinayetleri en çok İstanbul, Adana, Kocaeli, İzmir, Ordu ve Sivas'ta can aldığına dikkat çekildi. Raporda, "15 ölüm İstanbul'da; 9 ölüm Adana'da; 8 ölüm Kocaeli'nde; 7 ölüm İzmir'de; 6'şar ölüm Ordu ve Sivas'ta; 5'er ölüm Antalya, Konya ve Samsun'da; 4'er ölüm Bursa, Çanakkale, Mersin ve Şanlıurfa'da; 3'er ölüm Ağrı, Ankara, Aydın, Bartın, Eskişehir, Kastamonu, Kayseri, Kütahya ve Muğla'da; 2'şer ölüm Aksaray, Denizli, Düzce, Gaziantep, Isparta, Kırklareli, Mardin, Osmaniye, Rize, Tekirdağ, Uşak, Van ve Irak'ta; 1'er ölüm ise Ankara, Amasya, Batman, Bilecik, Bolu, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Giresun, Karabük, Karaman, Kars, Kırıkkale, Malatya, Manisa, Muş, Sakarya, Tokat, Yalova, Yozgat, Zonguldak ve Özbekistan'da yaşandı" denildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Irak\'ta bir kasabadan daha çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Mardin\'de ilk kez 4 dilli tabela asıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...