02 Eylül 2014 10:21

Her yerde 1 Eylül!

1 Eylül Dünya Barış Günü yurdun dört bir yanında düzenlenen eylemlerle kutlandı. Meydanları dolduranlar Ortadoğu'da devam eden katliamlara dikkat çekerek "Emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadelenin yükseltilmesi" çağrısı yaptı.

Her yerde 1 Eylül!
Paylaş

1 Eylül Dünya Barış Günü yurdun dört bir yanında düzenlenen eylemlerle kutlandı. Meydanları dolduranlar Ortadoğu'da devam eden katliamlara dikkat çekerek "Emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadelenin yükseltilmesi" çağrısı yaptı.

İZMİR’DEN ORTADOĞU’YA BARIŞ TALEBİ

İzmir Emek ve Demokrasi güçleri 1 Eylül Dünya Barış Gününde silah sektörünün bir Pazar olarak görülen Ortadoğu’nun kan gölüne çevrildiğini belirterek Türkiye’nin de bu savaşın doğrudan bir parçası olduğunu vurguladılar. 1 Eylül Dünya Barış günü dolayısıyla kurulan İzmir 1 Eylül platformunun çağrısıyla Fuar Basmane kapısı önünde toplanan KESK, DİSK, TMMOB gibi emek ve meslek örgütleri ve aralarında HDP, EMEP’in de bulunduğu çok sayıda siyasi parti Gündoğdu Meydanına yürüdü. Türkçe, Kürtçe ve Arapça “Yaşasın halkların eşitliği ve dayanışması” yazılı ortak pankartın taşındığı yürüyüşte “Anaların gözyaşı katilleri boğacak” , “IŞİD i döktüğü kanda boğacağız” , “Yaşasın halkların eşitliği” sloganları atıldı. Rojava’ya selam mesajlarının gönderildiği yürüyüşte Roboski içinde adalet talep edildi. Emek Partisi “Emperyalizm ve gericiliğe karşı barış kardeşlik mücadelesini yükseltelim” pankartıyla yürüdü. Ortak basın metnini okuyan İHD İzmir Şube Sekreteri Caner Canlı “Barışı ararken insanlık Ortadoğu’da boğazlanıyor” dedi. IŞİD’in saldırılarından söz eden Canlı “Rojava sınırında bulunan Ezidi Kürtlerinin kutsal kenti olan Şengal IŞİD tarafından işgal edildi, binlerce insan öldürülürken çoğu kadın beş bin insan kaçırılarak köle pazarında satılıyor” dedi. AKP hükümetinin en temel hak ve özgürlükleri savunan emekçileri çapulcu ve terörist olarak ilan ettiğini ifade eden Canlı “Bu katil sürülerinin icraatına en ufak bir laf bile etmeyerek sükut ikrardan gelir sözünü haklı çıkarıyor” dedi. Ortadoğu haklarının bir diğer katilinin de İsrail devleti olduğuna vurgu yapan Canlı “İsrail devleti ise Gazze’deki katliamlarını hız kesmeden sürdürmektedir. Hamas mevzileri diyerek halkın yaşam alanlarına çarşı, pazarlara füzeler yağdırmaktadır” dedi. Canlı “Kürt ve Filistin halkları başta olmak üzere tüm ezilen hakların kollektif ve demokratik haklarının tanınması, Ortadoğu’da barışın kalıcı hale gelmesi için tüm halklarımızı birlikte direnmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz” dedi. Basın açıklaması Kürtçe olarakta okundu. Daha sonra Ahura ritim topluluğu kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. (İzmir/EVRENSEL)


ADANA BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜ

Adana’da HDP ve HDK’nin çağırısı ile Atatürk Parkı’nda bir araya gelen demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler Uğur mumcu Meydanı’na yürüyerek burada barış mitingi gerçekleştirdi. Öncesinde İnönü Parkı’nda toplanan DİSK, KESK, TMMOB, ve Adana Tabip Odası üyeleri Atatürk parkına yürüyerek bir basın açıklaması yaparak IŞİD’e ve AKP’nin bölge politikalarını lanetlerken otadoğuda barış talebini yineledi.  Açıklamayı okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sabahat Mutluay, Filistin, Şengal, Suriye, Irak ve Rojava’da insanlık kitlesel bir biçimde katledilirken kanın kırmızısını gördükleri yerde birileriin petrolün siyahını ve doların yeşilini gördüğünü söyledi.
Atatürk Parkından Uğur Mumcu meydanına yürüyen çeşitli demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler burada bir miting gerçekleştirdi. Mitingde konuşan Ağrı milletvekili Halil Aksoy, 1 Eylüle Rojava’da, Şengal’de katliamlar ve tecavüzlerle girildiğini söyledi. Kürt coğrafyasındaki petrol ve gazın herkesin ilgisini çektiğini dile getiren Aksoy, “herkes bunun üzerinden hesaplar yaparken Kürtlerin kendileri için yapmak istedikleri hesap boğulmak isteniyor” dedi. (Adana/EVRENSEL)


BARIŞIN BARİKATINI KURALIM

KESK, TMMOB ve DİSK’ in çağrısıyla Candoğan Parkında bir araya gelen Denizli halkı Ortadoğu’da ve Dünyada yaşanan savaşlara karşı barışı yükselteceklerini söyleyerek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Candoğan parkından Denizli Belediyesine yürüyen kitle yol boyunca sesli ajitasyonlar yaparak tüm Denizli halkını barış yükseltmek için ortak mücadeleye çağırdı.  Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem sözcüsü Yusuf Yurdakul ; “ İnsanlığın büyük bir sınavdan geçtiğini söyleyerek barış, kardeşlik ve özgürlük için el ele vererek barışı yükseltmenin tam zamanı olduğunu söyledi. Ortadoğunun kan gölüne döndüğünü Filistin’de, Suriye’de, Irak’ta, Rojova ve Şengal’de insanlık kitlesel bir biçimde katledilirken bu katliamlara ırkçı ve ayrımcı bir şekilde yaklaşan AKP hükümetini eleştirdi”. Sözlerine şöyle devam eden Yurdakul ;” AKP hükümeti 15 yaşında polis tarafından katledilen Berkin Elvanı terörist ilan ederken kadınlara tecavüz edip katleden, çocukları katleden insanların kafalarını kesen eli kanlı IŞİD için o lafı ağzına bile almamıştır. Biz barış gönüllüleri olarak bu katliamcı politikalara ve savaş çığırtkanlarına karşı ortak bir mücadele ederek savaşa karşı barış barikatını oluşturmanın zamanının geldiğini” söyledi. (Denizli/EVRENSEL)


KİLİS'TE BARIŞ ZİNCİRİ

1 Eylül Dünya Barış Günü'nü dolayısıyla KESK, DİSK, TMMOB ve TTB şubelerince Şırnak,Mardin, Urfa, Antep, Kilis, Hatay gibi sınırda olan kentlerde savaş çetelerine, tüccarlarına, kışkırtıcılarına karşı "barış zincirleri" oluşturuldu. Antep’te bir araya gelen aralarında KESK MYK Üyeleri Ramazan Gürbüz, Fatma Çetintaş, Tümbelsen MYK Üyesi Satı Burunucu Çalı, BES MYK Üyesi Şenol Köksal, BTS MYK Üyesi İshak Kocabıyık’ın olduğu onlarca kişi Kilis Öncüpınar sınır kapısında “barış zinciri” kurdu. Eyleme Kilis’ten de katılanlar oldu. Basın açıklamasını okuyan KESK MYK Üyesi Ramazan Gürbüz, Filistin, Suriye, Irak, Rojava ve Şengal başta olmak üzere tüm Ortadoğu’da insanlığın kitlesel biçimde katledildiğini söyledi. Bugün ülkemizi yöneten AKP iktidarının da tercihini savaştan, çatışmadan yana koymaya devam ettiğini dile getiren Gürbüz, “Yurdun her yerinde savaşa karşı barışın barikatını kuracağız” dedi. (Kilis/EVRENSEL) 


ANTEP'TEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri çerçevesinde Gaziantep’te de yürüyüş düzenlendi. Balıklı Park’ta başlayan yürüyüş Yeşilsu Meydanı’nda açılan çadır ve fotoğraf sergisi önünde son buldu. Yürüyüş boyunca halkların kardeşliği ve özellikle Rojava, Şengal halklarıyla dayanışma çağrısı içeren sloganlar atıldı. Yeşilsu Meydanı’nda açılan çadırda Ortadoğu’da süren savaş ve çatışmaların fotoğraflarını içeren sergi önünde açıklamayı HDP Eş Başkanı Ferahnaz Bazo okudu. HDP ve bileşenleri (SYKP, ESP, YSGP) ile EMEP, ÖDP, ÖSP, İHD, Pir sultan Abdal, ZeugMADİ LGBTİ imzasıyla yapılan açıklamada barış için verilen mücadeleye dikkat çekildi ve şu sözlerle anlatıldı: “Savaşın, şiddetin, ırkçılığın, ayrımcılığın, eşitsizliklerin ve adaletsizliklerin dünyasına karşı barışın hüküm sürdüğü, farklı halkların ve inançların eşit ve demokratik bir ortamda yaşadıkları bir dünyanın mümkün olduğunu biliyoruz. Çocukların ve gençlerin ölmediği kadınların şiddetin her türüne maruz kalarak mağdur olmadığı, katliamların yaşanmadığı, kimsenin yerinden yurdundan göç etmek zorunda bırakılmadığı, ırkçı politikalara geçit verilmediği bir dünya, bölge ve ülke için mücadelemizi sürdürüyoruz.”Açıklamada, “Yağmacı ve imhacı anlayışların, emperyal güçlerin Ortadoğu’yu talan etmesine, farklı kültürleri yok etmesine göz yummamak, sessiz kalmamak amacıyla, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle bir kez daha çağrıda bulunuyoruz” denilerek talepler sıralandı. Şengal’den Gazze’ye, Ninova’dan Rojava’ya kadar katliamlar karşısında birlikte mücadele çağrısı da içeren talepler arasında AKP’nin IŞİD’e desteğine de dikkat çekildi. Rojava’ya sınır ambargosunun kalkması ve sınırdan geçerek ülkemizin çeşitli illerine yerleşen sığınmacıların da koşullarının iyileştirilmesi dile gelen talepler arasında yer aldı. Okunan açıklamanın ardından ZeugMADİ LGBTİ tarafından bir de merdiven boyama etkinliği gerçekleştirildi. (Antep/EVRENSEL)


MUĞLA'DA 1 EYLÜL

1 Eylül Dünya Barış Günü Fethiye'de de coşkuluydu. Emek Partisi Eğitimsen ve KP çağrısı ile Bahriye Üçok Parkı'nda toplanıp, Beşkaza Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sırasında "Yaşasın Halkların Kardeşliği" "Katillerden Hesabı Emekçiler Soracak" "faşizme ölüm halka hürriyet" " Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" "Silahlar sussun barış olsun" sloganları atıldı. Halk pencerelerden alkışlarla ıslıklarla destek verirken yürüyüş turistlerin de ilgi odağı oldu. Fethiye Kültür Merkezi önünde Eğitimsen yöneticisi Selahattin Bilici'nin okuduğu basın açıklaması ile son bulan yürüyüş , Emek Gençliği'nin okuduğu şiirler ve müzik dinletisi ile devam etti. Etkinlik barış halayı çekilerek son buldu. (Muğla/EVRENSEL)


İŞÇİ KENTİNDE 1 EYLÜL BARIŞ GÜNÜ !

Deniz ULUDAĞ
Gebze

Gebze emek ve demokrasi güçleri 1 Eylül Dünya Barış günü sebebiyle yürüyüş gerçekleştirdi. Saat 18.30’da trafo meydanında toplanan kitle 19.00’da Cuma  pazarı caddesi boyunca yürüyüşe geçti. Kitle yürüyüşte “Katil IŞID işbirlikçi Akp, Siyonist İsrail filistinden defol, İş barış özgürlük, Suriyeli mülteciler sınıf  kardeşimizdir” sloganlarını attı. Yürüyüş sonunda kent meydanına ulaşan kitle kent meydanında basın açıklaması yaptı. Kitle adına basın açıklamasını okuyan Mehtap Sönmez ve Sinan Mert ;  “Bugün 1 eylül. 1 eylül, 54 milyon insanın öldüğü 2. Dünya savaşının ardından dünya Barış Günü olarak ilan edildi. Bu kararın ardında yatan şey, bir daha savaşların ve böyle acıların yaşanmaması temennisiydi. Ancak 1 Eylül’de de emperyalist güçler kendi çıkarları için dünyayı kana bulamaya devam ediyorlar. Gazze’de, Rojava’da, Şengal’de Ukrayna’da ve dünyanın daha pek çok bölgesinde emekçi halklar katlediliyor. Halkların bugünü, geleceği ve bir arada yaşama umudu yok ediliyor, topraklar kan ve gözyaşı ile sulanıyor. Başta ABD olmak üzere emperyalist güçler petrolün siyahını, doların yeşilini görürken bölge halklarına düşen akan kanlarının kırmızısını ve vahşeti görmek oluyor. Tüm dünyayı sarsan ekonomik kriz derinleşirken rekabet artıyor, nu rekabet nedeniyle yeni çatışma alanları ortaya çıkıyor. Bu rekabet nedeniyle yeni çatışma alanları ortaya çıkıyor. Bu rekabet ve çatışmaların bedelini ise emekçi halklar ödüyor. Halkımızı mücadelemizde ortaklaşmaya, barış, kardeşlik, özgürlük ve eşitlik için birlik olmaya çağırıyoruz.” Dedi. Kitle basın açıklamasının ardından çamlık parkında 30 dakikalık forum gerçekleştirdi. Forumda barışa kardeşliğe ve Ortadoğu da ki savaşların bitmesi temennisiyle konuşmalar yapıldı. Forumun sonunda türküler ve şarkılar eşliğinde dağıldı.


KAYSERİ'DE 1 EYLÜL
 
1 Eylül Dünya Barış Günü Kayseri'de yapılan yürüyüş ve basın açıklaması ile kutlandı. Kayseri'de Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrıcısı olduğu 1 Eylül Dünya Günü Yürüyüşü 200 kişi ile Eğitim Sen önünden başlayarak Kayseri Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması ile devam etti. Kitle adına yapılan açıklamada İsrail'in Filistin'de, ABD'nin Ortadoğu'da yürüttüğü savaş politikalarına değinildi. Açıklamada ayrıca IŞİD'in katliamlarına dikkat çekildi. Açıklama sonunda halkların barışını ve kardeşliğini temsilen güvercin uçuruldu. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MT Reklam direnişi 111.gününü geride bıraktı

SONRAKİ HABER

Yakup Saygılı\'ya sözlü ve fiziki taciz iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...