02 Eylül 2014 06:00

Eğitimde yeni dönem, yeni sorunlarla başlıyor

Yeni eğitim döneminde öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin bir çok sorunla karşı karşıya kalacağını kaydeden Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, öğretmen atamaları ve ana dilde eğitim gibi bir çok sorunun çözümsüzlüğe bırakıldığını, sendika olarak uyuşturucu madde bağımlılığına karşı mücadele yürüteceklerini belirtti.

Eğitimde yeni dönem, yeni sorunlarla başlıyor
Paylaş

Yeni eğitim döneminde öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin bir çok sorunla karşı karşıya kalacağını kaydeden Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, öğretmen atamaları ve ana dilde eğitim gibi bir çok sorunun çözümsüzlüğe bırakıldığını ve yeni eğitim döneminde sendika olarak uyuşturucu madde bağımlılığına karşı mücadele yürüteceklerini belirtti.

Yılmaz, yakın zamanda yapılacak olan 40 bin öğretmen atamasının yeterli olmayacağı ve eğitim uzmanlarının görüşlerine göre 164 bin öğretmen atamasının yapılması gerektiğini kaydetti.

‘OKULLARA İŞLETME GİBİ YAKLAŞILIYOR’

Öğretmen atamalarının yapılmamasının temelinde, AKP hükümetin “Az istihdamla çok iş yapma” politikası olduğunu belirten Yılmaz, hükümetin sağlıkta olduğu gibi eğitime de işletme gözüyle yaklaştığını ifade etti. Yılmaz, “AKP için okullar işletme, öğrenciler müşteri. Dolayısıyla, okullarda çalışan kişileri mümkün olduğu için az istihdam etmeye çalışıyor. Bunun içinde kadrolu öğretmen yerine ücretli öğretmenlikleri koyuyor ve mümkün olduğunca az öğretmen atamaları gerçekleştiriyor” dedi.

Yılmaz, resim, müzik, felsefe, fen bilimleri ve sosyal bilimlerdeki atamaların son derece kısıtlı olduğuna işaret ederek, her geçen gün sayısı artan öğrencilerin nitelikli ders alabileceği ortamların devlet okullarında bulunmadığını söyledi.

OKULLAR KİRAYA VERİLECEK

MEB’in bu yıl ilk olarak, özel okullar için 250 bin öğrenciye 2 bin ile 3 bin TL arası kaynak aktaracağına işaret eden Yılmaz, devletin eğitimi bir yük olarak gördüğünü ve okulları işletmeye açmak istediğini belirtti. Yılmaz, devlet okullarının 20-30 yıllığına özel şirketlere verilmesi için AKP tarafından politikaların geliştirildiğini söyledi. Devlet okullarının tasfiye edildiğini belirten Yılmaz, “Nasıl ki bugün içtiğim su paralı hale geldiyse insanlar eğitim hakkından yararlanmak için para vermek zorunda kalacak. Devlet kamu okullarında okuyan çocuklara 30 TL veriyor. Oysa özel okullara verilen teşvikler devlet okullarına ayrılabilir ve bu okullarda insanların daha nitelikli eğitim almaları sağlanabilir” şeklinde konuştu.

DERSLİK SAYISI YETERSİZ

Bütün eğitim kademelerinde sabah-öğlen sistemi yerine tam gün, normal eğitim yapılmasının önemini işaret eden Yılmaz, “Normal eğitim yapılması için şu anki derslik sayısı kadar yeni dersliğe ihtiyaç var. Bu durum aynı zamanda 350 bin atanmayı bekleyen öğretmenin de istihdam edilmesi anlamına geliyor” diye konuştu. 

Yılmaz, bin kadar Kürtçe öğretmeninin de, atanamadığı için açlık grevine başlamasının da eğitim sisteminin hangi durumda olduğunu gösterdiğini belirtti.

Sorunların çözümü için hükümetin, eğitim uzmanları, eğitim sendikaları ve öğrencilerden fikir alışverişinde bulunmadığını kaydeden Yılmaz, “Bir gün kalkıp yeni bir yasa, yönetmelikle uyanıyoruz. Yaz boyu 4-5 tane yönetmenlik çıkartıldı, sistemde değişikliklere gidildi. Bu değişikliklerden haberdar olmadık ancak, bu işlerin uzmanı biziz” dedi. 

ANA DİL TALEBİ 

Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz Yılmaz, başta Kürt halkı olmak üzere birçok etnik grubun yıllardır dile getirdiği ana dilde eğitim talebinin karşılanması gerektiğini kaydetti. Yılmaz, “Ana dil eğitimi temel bir haktır ve parayla satın alınamayacak bir haktır. Bunun ile ilgili bir dizi önlemler alınabilir. Okullar tespit edilebilir, öğretmenler var kimi bölgelerde hiç olmazsa ilk adım olarak bin tane Kürtçe öğretmeninin ataması yapılabilir” dedi. 

AKP KADROLAŞMASI

Yılmaz eğitimcileri bekleyen başka bir sorunun da torba yasada yer alan hükümler olduğunu kayderek, “Torba yasada eğitimcileri ilgilendiren iki tane yasa; rotasyon ve aday öğretmenlerin mülakat yoluyla adaylıklarının kalkacağına yönelik hükmü var. Öğretmenliklerde de AKP hükümeti eğitimde kendi kadrolarını yetiştirecek. Sözlü mülakatı yapanın siyasi görüşlerine göre, aday öğretmenlerin adaylığı kalkacak” dedi

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Yılmaz, yeni eğitim döneminde en çok karşılaşacakları sorunların en kötüsünün ise madde bağımlılığı olduğu, ancak okulların önünde uyuşturucu satışına göz yumulduğunu söyledi. Yılmaz, ‘bonzai’ kimyasalına karşı Eğitim Sen olarak yeni dönemde ilgili kurumlar ve ailelerle mücadele pratikleri geliştirecek ve öğrencileri bu konuda bilinçlendirmeye çalışacaklarını belirtti. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kristal İş\'e öfke: Mücadeleden kaçmayan sendika istiyoruz

SONRAKİ HABER

ABD\'den dinleme iddialarına yorum yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...