01 Eylül 2014 19:57

'Yolsuzluk dosyalarını kapatsın diye Başbakanlığa getirildi'

Kılıçdaroğlu, 'Davutoğlu’nun Başbakanlığa getiriliş nedeni yolsuzluk dosyalarını kapatmaktır. İlk adımını attı, dosyayı kapattı. Ama ne söyledi: ‘Yolsuzluk yapanların ellerini kırarız.’ Ellerini kırmadılar. Yolsuzluk varsa üzerine kararlılıkla gidilmeli. Yolsuzluk yapanları koruyacaksanız, ancak bugün kapatırsınız. Ama gün gelir hesabı sorulur' dedi.

\'Yolsuzluk dosyalarını kapatsın diye Başbakanlığa getirildi\'
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Davutoğlu’nun Başbakanlığa getiriliş nedeni yolsuzluk dosyalarını kapatmaktır. İlk adımını attı, dosyayı kapattı. Ama ne söyledi: ‘Yolsuzluk yapanların ellerini kırarız.’ Ellerini kırmadılar. Yolsuzluk varsa üzerine kararlılıkla gidilmeli. Yolsuzluk yapanları koruyacaksanız, ancak bugün kapatırsınız. Ama gün gelir hesabı sorulur" dedi.

Kılıçdaroğlu, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu, Adli yıl açılışına Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın katılmamasını eleştirdi. Erdoğan ve Davutoğlu'nun Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşma yapması nedeniyle törene katılmamalarını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Savunmayı baro temsil eder. Savunmanın olmadığı yerde hangi adli yılı açacaksınız. ‘O olmazsa ben gelmem’ demek adalet istememektir” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Meclis'te yaptığı ilk grup toplantısında CHP’yi eleştirmesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Başbakanlık koltuğuna yeni oturan birisinin doğrudan ana muhalefeti hedef alması şık değil. Ben bu zamana kadar bir şey demedim. Ama onun ilk hedefi CHP" dedi.

'KİTAPÇIK FIRLATILMASI MEŞRU MÜDAFA HAKKIDIR'

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis’te yapılan yemin töreninde yaşanan kitap fırlatma olayını da değerlendiren Kılıçdaroğlu şöyle dedi: "Cemil Çiçek meclisi açtıktan sonra Engin Altay elini kaldırarak söz istiyor. Çiçek, ‘isterseniz çıkın’ diyor. Bunu deme hakkı yoktur. Orası Çiçek’in babasının malı değildir. Söz vermek zorundadır. Söz verseydi şunu söyleyecektir, ‘YSK kararının Resmi Gazete’de yayımlanmadığı bir seçim sonucunda siz nasıl meclisi olağanüstü çağırıyorsunuz’ diyecekti ama bu soru sorulmaya dahi izin verilmedi. Meşru müdafaa denen bir kavram vardır. Zorunlu olduğunuz zaman suç işlersiniz ve bu zorunlu olmaktan çıkar. Söz istiyor söz vermiyor. İçtüzüğe gören istiyor. Vermezseniz Anayasa’yı çiğniyor. O zaman Anayasa’nın bir anlamı kalmıyor. Tüm demokrasilerde bu tepkiyi görürsünüz. Neden yadırgıyorsunuz. TBMM Başkanı, meclisin başkanı gibi değil, Ak Parti grup başkanı gibi davranmıştır."

'ERDOĞAN’LA İLİŞKİLERİMİZİ SINIRLANDIRDIK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile el sıkışmasının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Aslanlı yolun başında Cumhurbaşkanı geldi, doğal olarak biz de tokalaştık. Elini uzatacak mıydı bilemem. Ama ben birinin elini sıkacağım diye özel bir çaba içerisinde olmam” ifadelerini kullandı. CHP Lideri, Erdoğan’la ilişkilerini sınırladığını ve Kıbrıs’a yapılan ziyarete de CHP milletvekili göndermediklerini kaydetti.

'SAĞDAN BİRİ GELİNCE CHP SAĞA KAYMAZ'

Hafta sonu yapılacak olan CHP Kurultayı öncesi de çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, artık kurultayların demokrasi içerisinde geçeceğini kaydetti. Partide aktif görev alması düşünülen isimler hakkında da çalışmaların devam ettiğini kaydeden CHP Lideri, "CHP, sosyal demokrat bir parti. Sosyal demokrasinin evrensel kurallarını benimsemiş bir parti. Zenginleşen bir Türkiye’yi savunan bir parti. Bizim programımızda bunlar var. CHP neden sağa kaysın. Yeri belli, konumu, programı, tüzüğü belli. Sağdan gelen bir kişi ile CHP neden sağa kaysın ki" dedi.

'MUHARREM İNCE’YE BİR KIRGINLIĞIM YOK'

Kurultay’da aday olan Muharrem İnce’ye bir kırgınlığının olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu şöyle dedi: "Her CHP’linin genel başkan olma hakkı vardır. Kendisine, delegelerine, partiye güveniyorsa elbette aday olacaktır. Genel Başkan’ın yeni başkan üretme yükümlülüğü vardır. Kazanırsa en büyük desteği ben vereceğim."

'YOLSUZLUK YAPANIN ELİ KIRILMADI, ÖPÜLDÜ'

17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet oprasyonunu yapan emniyet mensuplarına yönelik 3. dalga gözaltıların yapılması ve 25 Aralık soruşturmasının kapatılmasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, bir gün yapılanların hesabının sorulacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, "Bugün önemli olan 25 Aralık yolsuzluk dosyasının kapatılmış olmasıdır. Savcıların hırsızları kovaladığı süreçten hırsızların savcıları kovaladığı sürecin içine girdik. Dramatik olanı budur. Davutoğlu, Ak Parti kongresinde yolsuzluk yapanların gerekirse ellerini kırarız demişti. Şimdi yolsuzluk yapanların aklandığı bir sürece geçtik. Ellerin kırıldığı değil, ellerin öpüldüğü bir sürece geçtik. Davutoğlu bu tavrı nasıl değerlendirecek. O 25 Aralık dosyasını kapatan savcılar, kendi çocuklarına çok ağır bir miras bıraktılar. İleride o çocuklara şu söylenecek. ‘Senin baban yolsuzluk soruşturmasını kapatan bir savcıydı ’denecek. O savcılara Cumhuriyet savcısı denmez. İktidarın savcısı olmak ayrı cumhuriyet savcısı olmak ayrı. Devletin içinde paralel yapı olmaz. Eğer varsa, o paralel yapıyı devletin içine kim koydu? 12 yıldır ben yönetmiyorum ülkeyi. Erdoğan şunu söylüyordu. ‘Ne istediniz biz vermedik.’ Ben de şunu söylüyorum. Ne istediler de sen verdin? Ne istediler de sen vermedik de çatışma çıktı aranızda. Bu gerçekleri biliyoruz. Davutoğlu’nun Başbakanlığa getiriliş nedeni yolsuzluk dosyalarını kapatmaktır. İlk adımını attı, dosyayı kapattı. Ama ne söyledi. ‘Yolsuzluk olaylarını yapanların ellerini kırarız.’ Ellerini kırmadılar. Yolsuzluk varsa üzerine kararlılıkla gidilmeli. Yolsuzluk yapanları koruyacaksanız, ancak bugün kapatırsınız. Ama gün gelir bunun hesabı sorulur." açıklamalarında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 1 ölü 6 yaralı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır\'da barış mitingi: \'Kürtler IŞİD’e yenilmeyecek\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa