01 Eylül 2014 16:32

Beşiktaş ve Hakkari barış için el ele; Sen bir adım gel, ben koşarım!

Barış sihirli kelime buralarda. Tam da 1 Eylül'de ayak basıyorum Hakkari’ye. Beşiktaş Belediyesi ile Hakkari Belediyesi kardeş belediye olunca en anlamlı 1 Eylül mesajlarından biri de buradan yükseliyor. Hakkarililer, Beşiktaş’tan uzanan barış elini, adeta ‘Sen bir adım gel, ben koşarım’ diyerek sıkıyor

Beşiktaş ve Hakkari barış için el ele; Sen bir adım gel, ben koşarım!
Paylaş

Vural NASUHBEYOĞLU
Hakkari


Barış sihirli kelime buralarda. Tam da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ayak basıyorum Hakkari’ye. Beşiktaş Belediyesi ile Hakkari Belediyesi kardeş belediye olunca en anlamlı 1 Eylül mesajlarından biri de buradan yükseliyor. ‘Barışta Hakkari’de Buluşalım’ şiarıyla boğazın derin sularının çocukları acıya, gözyaşına rağmen barışta ısrar eden Hakkarililerin sesini duyuyor ve barış elini uzatıyor. O el Hakkari’de sadece sıkılmıyor, adeta sevgi yumağına dönüşüyor. Beşiktaş Belediyesinin üzerinde Kürtçe ve Türkçe ‘Barış’ yazan otobüsü Hakkari merkezde alkışlarla, zılgıtlarla, sevgi seliyle karşılanıyor.

CHP’li Beşiktaş Belediyesi Başkanı Murat Hazinedar otobüsten iner inmez, insanlar boynuna sarılıp poşu takıyor. Barış elini uzatan bura insanı adeta ‘Sen bir adım gel, ben koşarım’ cevabını veriyor. Konuklar arasında yer alan Kadir İnanır’a da ilgi büyük.

YARANA MERHEM OLMAYA GELDİK

Kürtçe ve Türkçe şarkıların çalındığı yürüyüş boyunca ‘Kardeşiz barışta ısrarlıyız’, ‘Hakkari sizinle gurur duyuyor’ sloganları atılıyor. BJK’nin ‘Gücüne güç katmaya geldim’ marşı ‘Gücüne güç katmaya geldik, yarana merhem olmaya geldik’ diye değiştirilerek çalınca coşku da doruğa çıkıyor.

CHP’YE ‘BARIŞA DESTEK VER’ ÇAĞRISI

Hakkari merkezde yapılan yürüyüşün ardından kitleye seslenen Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu, Rojava ve Şengal’de çetelere karşı direnen halklara destek çağrısı yaptıktan sonra Beşiktaş Belediyesine ve Beşiktaşlılara Hakkari’den kucak dolusu selamlar gönderiyor. Kürt sorununda çözümün konuşulduğu bu günlerde Hakkari’den Beşiktaş’a sevgi ve barış köprüsü kurduklarını dile getiren Hatipoğlu, “Otuz yıllık kirli savaş bitsin artık. Analar ağlamasın, kardeşlik, barış olsun istiyoruz” diyor. Barış sürecinin onurlu ve adil bir çözümle sonuçlanmasını istediklerini söyleyen Hatipoğlu, CHP Genel merkezine de çağrı yapıyor; “Beşiktaş ve Hakkari Belediyesinin bu kardeşlik ve barış çağrısına CHP de aktif destek vermeli.”

BARIŞ İÇİN EL ELE VERMEK İÇİN…

“Türk ve Kürt kardeşliğine güç katmaya geldik. Gazze’ye Rojava’ya Êzidi kardeşlerimizin acısına merhem olmaya geldik” diyerek sözlerine başlayan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, otuz yıllık acıların kolay sona ermeyeceğini ama Hakkari ve Beşiktaş’ın barış istediğini ve bunu tüm ülkeye yaymaya çalışacaklarını ifade ediyor. Konuşması ‘Hakkari seninle gurur duyuyor’ sloganlarıyla karşılanan Hazinedar, “Bizim uzattığımız barış eline Hakkari el sıkmakla kalmadı; bizi bağrına bastı, kucakladı. Kato Dağı ve Sümbül Dağı’na barış için selamlarımız var. Acının kaynağı Hakkari’yse biz tüm vücudumuzda bu acıyı hissediyoruz. Bu barış çağrısını bundan sonra Ege’de, Karadeniz’de, Akdeniz’de de haykıracağız. Sizin bir deyiminiz var; ‘Bir dağa ateş düşerse kurunun yanında yaş da yanar’ Artık buna izin vermeyeceğiz. Biz beraber el ele tutuşmaya ve barışı haykırmaya geldik” diyor.

Konuşmaların ardından barış buluşması, kurulan barış sofrası ve çekilen halaylarla devam ediyor.


SİHİRLİ KELİME BARIŞ

Sihirli kelime dedik ya barış inanın boşa değil. Yediden yetmişe kimle konuştuysak herkes barış diyor, barışı istiyor. Elinde tespihi, ilerlemiş yaşıyla kenardan konuşmaları dinleyen Hacı Ali Turan, otuz yıllık savaşta gencecik yaşında bir oğlunu dağda yitirmiş, yedi yakınını toprağa vermek zorunda kalmış. Buna rağmen ‘Bugün çok güzel’ diyor, ‘Barış istiyorum’ diye de vurguluyor. Gurbet Aksu zafer işareti yaparak dinliyor konuşmaları. Oğlu İbrahim ve kardeşi Sefre’yi kaybetmiş o da. Sadece ülkede değil, tüm dünyada barış istediğini belirtiyor. Barış Anneleri’nden olduğunu anlatan Gurbet Anne “Artık analar ağlamasın, barış olsun” diyor. Kimseye kin gütmediğini belirten Gurbet Anne, hiç bilmediği İstanbul’a ve Beşiktaş Belediyesine barış çabaları için teşekkür ediyor. Gençlerden Mücahit Yur ve Hilal Yaşar yerel kıyafetleriyle gelmişler alana. Onlar bu kalabalığın Hakkari’ye renk kattığını belirterek, batıdan gelen barış sesinin önemine dikkat çekiyorlar.

BARIŞ İÇİN GELENİN BAŞIMIZ GÖZÜMÜZ ÜSTÜNDE YERİ VAR

Hakkari Belediyesi Meclis Üyesi Fahri Pala ise her şeyden önce barış olmasını ve Öcalan’ın serbest bırakılmasını istiyor. Özellikle medyanın Hakkari’de yaşananları çarpıtarak ve yanlı verdiğini düşünen Pala, Beşiktaş Belediyesinin barış çabasını ‘Barış için gelenin başımız gözümüz üstünde yeri var’ sözleriyle selamlıyor.

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu, Erdoğan’ın gölgesinde konuştu

SONRAKİ HABER

80 yaşındaki Êzidi ve torunu hayata tutunmak için dağlarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...