01 Eylül 2014 16:08

Êzidilere zulüm hastanelerde devam ediyor

Viranşehir Devlet Hastanesi, IŞİD’den kaçarak ilçeye sığınan Êzidilerin tedavisini, AFAD kimlikleri olmadığı gerekçesiyle reddediyor.

Êzidilere zulüm hastanelerde devam ediyor
Paylaş

Viranşehir Devlet Hastanesi, IŞİD’den kaçarak ilçeye sığınan Êzidilerin tedavisini, AFAD kimlikleri olmadığı gerekçesiyle reddediyor.

IŞİD'den kaçarak hayata tutunmaya çalışan ve pasaportları olmadığı gerekçesiyle sınır kapılarından alınmadıkları için zorlu bir yolculuğun ardından önce Roboskî’ye oradan da Viranşehir’e gelen Êzidilerin dramı burada da bitmiyor. Önceki gece Viranşehir’e gelen 470 kişilik Êzidi grupla birlikte ilçedeki Êzidi sayısı 1500’ü aştı. Çoğunluğunu kadın ve çocukları oluşturduğu Êzidiler, zorlu yolculuk nedeniyle ciddi sağlık problemleriyle rahatsızlıklarla karşı karşıya. Viranşehir Belediyesi Ramazan Güzelel Taziye Evi’ne yerleştirilen Êzidilerden 9 aylık Maya Yusuf, kaldırıldığı Viranşehir Devlet Hastanesinde AFAD kimliği olmadığı gerekçesiyle tedavi edilmedi. Maya Yusuf’un Annesi Besime Mirza, çocuğunu özel bir tıp merkezinde tedavi ettirmek zorunda kaldı. Kente henüz gelmiş yurttaşlar AFAD kimliğini nereden ve nasıl temin edeceklerinin ise kendilerine söylenmediğini belirtiyor.

‘HASTANENİN BÖYLE BİR HAKKI YOK’

DİHA’ya konuşan SES Urfa Şube Başkanı Reşat Doğan, hastanelerin gelen acil vakaları reddetme hakları olmadığını, müracaat eden Êzidilerin AFAD’da kaydı olması gerektiğini, ancak kaydı olmayanlar için de hastanede geçici bir kayıt alınarak tedavi edilmeleri gerektiğini söyledi. HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise, hastanelerin Êzidilerin tedavilerini reddetmesinin insan haklarına aykırı olduğunu belirterek, “Bu insanlar savaştan kaçıp buralara gelmek zorunda kalmış. Böyle bir yaklaşım uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırıdır” dedi.

BİNLERCE ÊZİDİ RİSK ALTINDA

Pasaportu olan ve sınır kapılarından giriş yapan Êzidilerin kaydı alınıyor. Ancak pasaportu olmadığı için sınırdan alınmayan ve bu nedenle kayıt yapamayan Êzidiler, Roboskî sınırından kaçak yollarla giriş yapıyor. Bu nedenle de binlerce kişinin herhangi bir kaydı bulunmuyor. Öte yandan şu ana kadar Êzidiler için hiçbir adım atmayan Hükümet, Êzidilere mülteci statüsü de vermedi. Mülteci statüsü olmayan ama pasaportla ülkeye giriş yapan Êzidiler de hastanelerden yararlanamıyor. Şu ana kadar Êzidilerin tedaviler, gönüllü doktorlar tarafından yapılıyor. Doktorlar birçok ciddi sağlık problemiyle karşılaşan Êzidilerin kış aylarında ölümle sonuçlanabilecek sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığının bu konuda acilen adım atması gerektiğini söylüyor. (URFA)


HASTALARIN ÇOĞU ÇOCUK

IŞİD’in Şengal saldırısından sonra yaşadıkları yerleri terk ederek Diyarbakır’a gelen Êzidilerin sayısı her geçen gün artıyor. Göç yolculuğu boyunca yakalandıkları hastalıklarla boğuşan Êzidilere sağlık hizmeti veren gönüllü doktorlardan Şergır Maltaş, açlık ve susuzluk nedeniyle çoğunluğu çocuk, çok sayıda kişinin hastalandığını söyledi.

Diyarbakır’da Yenişehir Belediyesi’ne ait sosyal tesislerde kurulan çadırlara yerleştirilen yaklaşık iki bin Êzidi arasında bulunan çocuklarda ciddi sıvı kaybı nedeniyle hastalıklar baş gösterdiğini dile getiren Maltaş, çadır kentte hamile kadınların da olduğunu, kadınların yaşadığı travmanın bebeklerini de etkileyebileceğini söyledi. Sıcak havaların hastalıkları tetiklediğini söyleyen Maltaş, “Sıcaklar hamile kadınları da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu kadınlarla görüştük, durumlarını takip ediyoruz” dedi.

Çadır kentteki sorunlara da değinen Maltaş, binlerce insanın 5-10 tuvaletten ihtiyaçlarını karşılayabildiğini ve eşyalarını yıkayabilecekleri, banyo yapacakları mekanlar konusunda da eksikler olduğunu belirtti. Bunun da ciddi hastalıklara sebep olduğunu dile getiren Maltaş, kampa sağlanan içme suyunun da yeteri kadar hijyenik olmadığını söyledi. Maltaş, “Koşullar düzeltilmezse sağlık problemleri katlanıp artacak” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Van Sanat Platformu\'ndan 1 Eylül armağanı

SONRAKİ HABER

Davutoğlu, Erdoğan’ın gölgesinde konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...