01 Eylül 2014 15:24

Bakanlar Kurulu’nda görevler dağıtıldı

Bakanlar Kurulu toplantısında görev dağılımı yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bağlı kurum ve kuruluşlar, “MGK Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı” oldu.

Bakanlar Kurulu’nda görevler dağıtıldı
Paylaş

Bakanlar Kurulu toplantısında görev dağılımı yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bağlı kurum ve kuruluşlar, “MGK Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı” oldu.

62. Hükümet İlk Bakanlar Kurulu toplantısını yaptı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ilk kez başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakanlık Merkez Binada düzenlenen toplantı 1 saat sürdü.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, hükümetin güven oylaması almasıyla birlikte fiilen ve hukuken görevine başlayacağını belirtti.

Toplantıdaki öncelik konuyu yeni bakanlarla tanışmanın oluşturduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:

“Genel bir değerlendirme yapıldı. Vaktin darlığı sebebiyle grup toplantısına katılacağız. Sadece Başbakan, Başbakan Yardımcıları arasındaki görev dağılımları üzerinde bir istişare yapıldı ve Başbakanımızın kararıyla da bu netleşmiş oldu. Belki yazılı da dağıtılacaktır, Resmi Gazete’de de yayımlanacaktır. Ben kısaca taktim etmek istiyorum. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sorumlu olduğu kuruluşlar: MGK Genel Sekreterliği, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı, TOKİ, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığıdır.

Daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı bir Başbakan Yardımcımızın uhdesinde bulunuyordu. Bu kez Başbakanımız bu kurumu bizzat temsil etmek istediler.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın görevleri; Hükümet Sözcülüğü, Danıştay’la ilişkiler, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu kararlarını, görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulması, Bakanlar Kurulu’nda kabulü halinde, bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi. İnsan hakları ile ilgili kurullar, insan hakları ile ilgili konularda koordinasyon, Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işleri. Kurum ve kuruluşlar olarak da Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın görevleri; ekonomik konularda genel koordinasyon, bağlı kurum ve kuruluşlar, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Kalkınma Bankası, İhracat Kredi Bankası, Vakıflar Bankası genel müdürlükleri, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın görevleri; TBMM ile ilişkiler, kamu diplomasisi ile ilişkilerin yürütülmesi, bağlı kurum ve kuruluşlar, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile ilişkiler.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un görevleri; Medeniyetler İttifakı Projesi’nin yürütülmesi, bağlı kurum ve kuruluşlar, Atatürk, Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı.”

Arınç, görevlendirilmelerin Başbakan Yardımcılarına bildirildiğini ifade ederken, “Önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısı 8 Eylül 2014 tarihinde yapılacaktır. O günkü toplantımızda diğer konular görüşülecektir” dedi.

‘BAŞBAKAN DOĞRUDAN YETKİLİ’

Açıklamalarda bulunan Arınç soruları da yanıtladı.

Arınç, Genelkurmay Başkanının “Bizim de kırmızı çizgilerimiz var ve yol haritasını basından okuyoruz” sözlerinin anımsatılması üzerine, “Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında neler yaptığımız, neler konuştuğumuzu daha sonra bildiri halinde özet olarak arz ediyoruz. Yaptığımız her konu devletin işidir. Devletin ilgili kuramları da devletin rollerini en güzel şekliyle yerine getirmektedirler. Bir kurumu diğerinin ne yaptığından habersiz olması mümkün değildir, doğru da değildir. Genelkurmay Başkanımızdan ifade etmek istediği konu çok farklı bir konudadır. Genelkurmay Başkanlığı ve komite kademesindeki subayların kendi görev alanları içerisinde adeta devlet projesi halinde yürütülen ve çözüm süreci olarak nitelendiren bu olayın içerisinden görevlendirilen bu olayın içerisinde görevlerini yerine getirdiklerinden, ne yapılması gerektiğini hepimizden daha iyi bilgiye sahip olduklarını biliyorum” dedi.

‘BAKANLARIMIZIN BU SÜREÇ İÇERİSİNDE ÖZEL ROLLERİ DE BULUNMAKTA’


Bir gazetecinin “Çözüm sürecinin ivme kazanması adına sizin yol haritanızda neler vardır” sorusun ise Arınç, “Başbakanımız şöyle bir düşüncesi var; Çözüm süreci dediğimiz konu ve devlet içerisindeki hukuki olmayan bir takım oluşumlarla mücadele konusu her bakanımızın öncelikli konusudur. Sadece bir bakanı sorumlu tutmak doğru değildir. Dolayısıyla bu konularda doğrudan yetkili olan kişi Başbakan. Bir sekretarya vardır bu daha da güçlendirilecektir. Sekretarya içerisinde bazı bakan arkadaşlarımız yer alacaktır. Bunlar Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı, ilgili kurumların başkanları, Terörle Mücadele Üst Kurulu ve diğer kurullarında koordinasyonu bana verilmiştir. Bunlar zaman zaman görüşecekler ve bu alanın kararların yürütülmesi konusu başbakanımızın direktifleri ile tek elden götürülecektir.

Bazı bakanlarımızın bu süreç içerisinde özel rolleri de bulunmaktadır. Bundan sonra böyle bir usulle yürüteceğiz. Benim bu konuyla ilgili özel çalışmalarım var, ama bunu bir Başbakan Yardımcısının ukdesine vermek Başbakanımız tarafından uygun görülmedi. Ben de aynı kanaatteyim. Sadece PKK değil, artık yeni tehdit unsurları var. Yeni terör örgütleri var. Bunlar Türkiye içinde veya Türkiye dışında olursa olsun Türkiye’nin güvenliğiyle doğrudan ilgili. Dolayısıyla üst kurulun çalışmaları terörü yönelik bütün çalışmaları kapsayacak bunun içinde şüphesi IŞİD dahil” dedi.

Arınç, ABD'nin Türkiye'yi dinlediği iddialarıyla ilgili de “ABD'nin görevli maslahatgüzarının, bugün sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığına çağırılarak, kendisinden izahat alındığını” açıkladı.(ANKA)

 

ÖNCEKİ HABER

Sınırda savaşa karşı barış zinciri

SONRAKİ HABER

\'25 Aralık\' soruşturmalarına takipsizlik kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...