01 Eylül 2014 15:02

Adli açılışta Erdoğan vesayeti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmayacağını açıklaması üzerine adli yıl açılışına Hükümet kanadından kimse katılmadı. Ancak törene yargı mensupları tam kadro katılırken, açılış konuşmalarında sert mesajlar verildi.

Adli açılışta Erdoğan vesayeti
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmayacağını açıklaması üzerine adli yıl açılışına Hükümet kanadından kimse katılmadı. Ancak törene yargı mensupları tam kadro katılırken, açılış konuşmalarında sert mesajlar verildi.

Yaptığı konuşmada Erdoğan’ın Başbakanlık döneminde “yargının sadece kararlarıyla konuşabileceği” şeklindeki açıklamalarına isim vermeden karşılık veren Yargıtay Başkanı Ali Alkan, “Yargının sükunet ihtiyacına gerekli özen gösterilmiyorsa veya bu ihtiyaç umursanmıyorsa sessizliği korumak nasıl mümkün olabilir” diye sordu. Yargının teşkilat yapısının tek taraflı olarak düzenlenebilecek bir alan olamayacağını vurgulayan Alkan, özellikle Anayasayla yargıya tanınan demokratik seçim hakkının kullanılması sonucunda oluşacak temsile yeni bir yasa değişikliği ile müdahale düşüncesinin kabul edilemeyeceğini ifade etti.

HÜKÜMETTEN KİMSE KATILMADI  

Bu sene Adli Yıl açılışına Hükümet kanadından hiç kimse katılmadı. Törene Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve tüm yargı mensuplarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Açılış konuşmasını yapan Yargıtay Birinci Başkanı Ali Alkan, yargıya müdahale, kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlü gibi birçok konuda çarpıcı mesajlar verdi.

ALKAN: YÜRÜTMENİN BİR KISIM TEMSİLCİLERİ...’

Alkan, 1943 yılından beri yapılan adli yıl açılış konuşmalarının ortak noktasının sürekli kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı olduğunu söyledi. Anayasal ve yasal düzenlemeler rağmen yargı bağımsızlığı standartlarının bir türlü yakalanamadığını belirten Alkan, “Yürütmenin bir kısım temsilcileri, yetkili soruşturma makamları tarafından verilmiş bir talimat olmadan yargıya polis operasyonu yapabileceğini kamuoyu önünde açıklayabilmektedir. Yargının kendi içinde yapacağı seçimlere müdahale girişimleri endişeyle karşılanmaktadır” dedi. Yargı kararlarındaki hataların yine yargı kendi denetim sistemi içerisinde giderilmesi gerektiğini dile getiren Alkan, bu gibi konuların yargı bağımsızlığına müdahale için gerekçe yapılmaması gerektiğini vurguladı. Alkan, “Son zamanlarda Yargıtay Kanunu ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile yargıya müdahale girişimleri sorunları çözmekten çok arttıracak niteliktedir” dedi.

'YARGI POLEMİĞE ZORLANMAMALI'

Yargıtay’ın münferit bir kararı ele alınarak değil, kararı veren kişilerin, kurumların yıkıcı bir üslupla eleştirildiğini dile getiren Alkan, eleştirilerin yıpratma kampanyasına dönüştürülmesini ve eleştirenlerin de kendi siyasi düşüncesini ölçü almasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Yargıyı yıpratmanın kimseye bir yarar sağlamayacağını belirten Alkan, “Adaletin güçlü olması hakimler için değil, herkes için güvencedir. Bu husus hiç unutulmamalı, yargı mensupları polemiğe zorlanmamalıdır” diye konuştu. Alkan’ın bu sözleri üzerine salonda alkışlar yükseldi.
Hakimlerin siyasallaşmasının, siyasete konu yapılmasının ve görevlerine yansıtmadıkları bireysel görüşlerinden dolayı ayrımcılığa tabi tutulmasının hukuk devletinde kabul edilemeyeceğini kaydeden Alkan, hakim ve savcıların menfaat ve baskı gruplarından herhangi bir beklentiyle de karar veremeyeceklerini söyledi.

Hakim ve savcılara da çağrıda bulunan Alkan, “Hiçbir makama, unvana ve göreve tamah ve tenezzül etmeyiniz. Görevinize ve temsilinize müsaade ettirmeyiniz. Bağımsızlık ve teminatınıza el uzatan hiçbir çözüme rıza göstermeyiniz” diye konuştu.

TARİHE YOLLA, KÖPRÜYLE DEĞİL, ADALETLE GEÇİLİR

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da yaptığı konuşmada Hükümeti sert bir dille eleştirdi. “Devlet idarecilerini tarihe altın harflerle geçiren, dönemlerinde yapılan yollar, köprüler, binalar değil, keyfilik yapıp yapmadıkları, adaleti hakim kılıp kılmadıklarıdır. Keyfiliğin panzehiri hukukun üstünlüğünü savunmaktır” diyen Feyzioğlu, devletleri keyfilik yapan idarecilerin yok edeceğini söyledi. Yargıya, ülkenin temellerine ve geleceğine yönelen en büyük tehlikenin keyfilik olduğunu belirten Feyzioğlu, bunu “benim istediğim gibi karar vermez, benim dediğimi yapmazsan seni hain ilan ederim, hedef gösteririm” keyfiliği şeklinde niteledi. Savunmanın hala baskı altında olduğunu dile getiren Feyzioğlu, avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle sovuşturulmakta ve kovuşturulmakta olduğunu söyledi. Feyzioğlu, “Binlerce meslektaşımız; Soma’daki ve yurdun dört bir yanındaki iş cinayetleriyle, baskıya uğrayan gazetecilerle, istismar edilen, katledilen kadın ve çocuklarla, TEOG sınavının mağdur ettiği gençlerimizle, yok edilen çevreyle ilgili davalarda dik duracaklar, adalet dağıtacaklar” diye konuştu.

DEMİRTAŞ’TAN ERDOĞAN’A ‘ADLİ YIL’ ELEŞTİRİSİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adli Yıl Açılış törenine katılmamasını değerlendirerek; “Bu, demokratik bir tutum değildir. Eleştirileri ne olursa olsun bu konuda tahammüllü olmak lazım” dedi.

Yargıtay Adli Yıl Açılış töreni sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Demirtaş, Yargıtay Başkanı TBB Başkanlarının eleştirilerine büyük ölçüde katıldığını belirterek şunları kaydetti: “Keyfiliğe varan uygulamalar, bizim de tanık olduğumuz ve katıldığımız eleştirilerdir. Yargıtay Birinci Başkanı’nın belirttiği hususların büyük kısmı bizim de paylaştığımız düşüncelerdir. Umut ediyorum parlemento, yeni yasama yılında yargının karşı karşıya olduğu sorunları çözme konusunda gayret gösterecektir. Bizler de elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız.”

Ayrıca HDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da, yeni adli yıla ilişkin yazılı açıklama yaptı. HDP eşitlik, hak ve adalet kavramlarını barındıran, adil yargılamanın gereğini yerine getiren, tarafsız ve bağımsız bir yargı için herkesi sorumluluk almaya davet etti.

ELÇİ: TÜRKİYE’DE YARGI, ADALET ÜRETMİYOR

Yeni adli yıl açılışına dair Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi, Türkiye’de cumhuriyetin kuruluşundan bu yana var olan adalet üretmeyen yargı düzeni içinde, ne bireyin güvenliği ve özgürlüğünden ne de toplumsal barıştan söz etmenin mümkün olmadığını söyledi. Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlenen törenle yeni adli yıl açılışı yapıldı. Elçi tarafından yapılan açıklamada, demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesinin bağımsız ve tarafsız yargı olduğu vurgulanarak, Türkiye’de ise Cumhuriyet tarihi boyunca yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının hep sorun olduğu kaydedildi.
 

ÖNCEKİ HABER

TGS\'den Erkan Koyuncu eylemi: \'Muhabirler insandır’

SONRAKİ HABER

Passolig’e ‘Sağlam’ isyan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa