31 Ağustos 2014 06:00

Cam işçileri: Uyanışa ve değişime ihtiyaç var

Kristal-İş Sendikası’nın işçilerin tepkisine rağmen sözleşmeye imza atmasına tepkiler sürüyor. Mersin cam işçileri, yaşananlardan hem patronun hem de sendikacıların kaybettiğini belirterek “Uyanışa, değişime ihtiyaç var” dediler.

Cam işçileri: Uyanışa ve değişime ihtiyaç var
Paylaş

Sedat BAŞKAVAK
Mersin


Kristal-İş Sendikası’nın işçilerin tepkisine rağmen sözleşmeye imza atmasına tepkiler sürüyor. Mersin cam işçileri, yaşananlardan hem patronun hem de sendikacıların kaybettiğini belirterek “Uyanışa, değişime ihtiyaç var” dediler.

Sendika yöneticilerinin işveren teklifini referandumla onaylatma çabasına tepki olarak 1350 cam işçisinin 874’ü sandığa gitmezken, oy kullananların da 281 evet 162 hayır oyu kullandı. Yaşanan gelişmeleri konuştuğumuz işçiler, “Bu sonuçlara bakarak tek şey söylenebilir sendikacılarda patronlarda kaybetti. Çünkü işçi oyuna gelmedi” dediler. Yüksek hakemle korkutarak sözleşmeye onay vermelerinin istendiğini anlatan işçiler “Bizi Yüksek hakem kurulu ile korkutanlar işçinin tavrını oylamada gördüler. Sendikacılar süreci geçiştirmeye çalışıyor. Sanki grevi ertelenen, baskı gören, temsilcisi işten atılan bir sendika değilmiş gibi 60 gün hiçbir şey yapmadılar. Fazla mesai yapmama kararı bile doğru düzgün uygulanmadı. Sendikacılar eylem kırıcılığına engel olmadılar” diye konuştular. Referandum sonuçlarının sendikacılara bir mesaj olduğunu dile getiren işçiler “Bizde bir yere gelmek zordur, görevde kalmak ve  kendilerine oy kullanacak eş dostun işe alınması için iş veren desteğine güvenerek sendikacı oluyorlar ve görevde kaldıkları içinde diyet borcunu ödüyorlar. Ama artık ya sendikacılar politikalarını değiştirmeli ya da sendikacılar değişmelidir” dediler.

İŞÇİ DUR DEMELİ

Sendikacıların “sınıf bilinçsiz, sınıf geri” diyerek sorumluluklarını sınıfın üzerine yıktıklarına dikkat çeken işçiler, “Oysaki cam işçisi bütünü olmasa bile büyük çoğunluğu sınıf bilincinde de mücadelede de ileridedir” dediler. İşçiler imzalanan sözleşmeye ilişkin ise şunları söylediler: “Uyanışa, değişime ihtiyaç var. Evet demek merkezi desteklemek demekti. Patrona boyun eğmek demekti, biz bunu kabul etmedik. Sendikacıların şapkasını önüne koyup düşünmesi lazım. Cam işçisi de bu durumu iyi değerlendirmelidir. Sendikacılar bu halleriyle işçinin gerisinde kalmak bir yana işverene hizmet ediyorlar.” Henüz Soma’daki gibi işveren temsilcilerinin sendikacı olmadığını ifade eden işçiler, böyle giderse bunun da olacağını bu nedenle işçinin bu duruma dur demesi gerektiğini söylediler.

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu’nun ceketini çıkarış biçimi bile aynı

SONRAKİ HABER

Ortadoğu ile dayanışmanın ağlarını kadınlar örüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...