30 Ağustos 2014 18:17

Üretime başlamadan 9 işçi can verdi!

Termik santral karşıtı eylemlerle gündeme gelen Amasra’da, HEMA Endüstri AŞ’ye ait taşkömürü işletmesinde daha üretim başlamadan 9 işçi can verdi.

Üretime başlamadan 9 işçi can verdi!
Paylaş

Termik santral karşıtı eylemlerle gündeme gelen Amasra’da, HEMA Endüstri AŞ’ye ait taşkömürü işletmesinde daha üretim başlamadan 9 işçi can verdi. Geçtiğimiz günlerde Muammer Ketim adlı işçinin üzerine kaya düşmesi nedeniyle can verdiği madeni Meclis gündemine taşıyan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, “Daha önce ölen 8 işçi için soruşturma yapıldı mı?​” diye sordu.

HEMA Endüstri, Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK)2005 yılında rodövans yoluyla kiraladığı Amasra-B taşkömürü sahası, daha üretim başlamadan iş cinayetleriyle anılır oldu. 730 işçinin çalıştığı sahada, 18 işçi “iş gücü fazlalığı” gerekçesiyle işten çıkaran HEMA Endüstri, Amasra’da halkın itirazlarına rağmen yapılmak istenen termik santral ile gündeme gelmişti.

KAZA DENİLEREK GEÇİŞTİRİLEMEZ

CHP Bartın Milletvekili Yalçınkaya konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Daha üretim başlamadan 9 işçinin yaşamını yitirip 35 işçinin de yaralandığına dikkat çeken Yalçınkaya, “Bu yaşananların, kaza denilerek geçiştirilmesi kabul edilemez. Dünyanın en zor mesleğini yaparak ailelerinin geçimini sağlayan maden işçilerinin can güvenliğini güvence altına alacak önlemler bir an önce sağlanmalıdır. Amasra’da faaliyet gösteren bu firmada, henüz kömür üretimine başlanmadan meydana gelen iş kazalarında 9 işçinin yaşamını yitirmesi, firmanın iş güvenliğini önemsemediğini ortaya koymaktadır” dedi.

EN SON NE ZAMAN DENETLENDİ

Amasra’da faaliyet gösteren özel sektöre ait maden ocaklarının en son ne zaman denetlendiği, denetimlerde yaptırım gerektiren herhangi bir noksanlık tespit edilip edilmediği hakkında bilgi isteyen Yalçınkaya, Çelik’e “Kazanın yaşandığı maden ocağında daha önce de yaşanan iş kazaları nedeniyle toplam 8 işçinin yaşamını yitirdiği bilinmektedir. Bununla ilgili her hangi bir soruşturma yapılmış mıdır? Bu soruşturmanın sonucu nedir? Bu ölümlerde firmanın ihmali söz konusu mudur? Bu ölümlerle ilgili firma hakkında yapılan işlemler nelerdir?​” sorularını yöneltti.

Amasra’da maden kazalarında yaralananlara acil müdahale edebilecek donanımda bir sağlık merkezinin olmadığına dikkat çeken Yalçınkaya, bu konuda Bakanlığın girişimde bulunup bulunmayacağını sordu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

OGM’de KESK üyelerine sürgün

SONRAKİ HABER

Galatasaray ve Beşiktaş deplasmanda kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...